2011. március 24., csütörtök

Sajtos - juhtúrós aprósütemény

És mit süssek, ha majd jöttök? – hangzik el a kérdés menetrendszerűen otthon, amikor hazautazunk látogatóba. Á, nem kell semmi. Vagyis… olyan juhtúrós, az jó lenne. És mire hazaérünk már a spájzban vár minket tányérokra halmozva a friss, sós sütemény, amit anyám mindig ugyanúgy készít: egyenlő arányú vaj, liszt és juhtúró keverékéből, némi reszelt sajttal megszórva. Nem telik el ünnep enélkül, gyerekkori barátnőm, Gina is odavan érte, a kérdését, miszerint hogy készül a mamám juhtúrós süteménye, én legalábbis ennek a ténynek tulajdonítom.
Ps.: Dávid, kösz a fotót!

Sajtos-juhtúrós aprósütemény

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg juhtúró 25 dkg vaj 25 dkg liszt 10 dkg reszelt sajt (ementáli típusú, vagy valamilyen füstölt sajt) egészen kis csipetnyi só (a juhtúró önmagában is eléggé sós, de azért egy kis csipetnyi só mindenbe kell...) 2 tojássárgája 1. a lisztet egy nagyobb tálba szórjuk, beletesszük a juhtúrót, a csipetnyi sót és a nyolc - tíz kisebb darabra vágott vajat szintén hozzáadjuk

2. a kezünkkel homogén masszává gyurmázzuk a hozzávalókat

3. cipót készítünk és alufóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük

4. négy-öt milliméter vastagságú tésztává nyújtjuk

5. derelye-, vagy pizzavágóval 7-8 cm-es rudakat vágunka tésztából (vagy ha úgy tartja kedvünk, szaggathatunk akár pogácsákat is)

6. a rudacskákat leheletvékonyan kivajazott tepsikre tesszük

7. majd egy szilikonecsettel vékonyan megkenjük a süteményt a tojás sárgájával

8. végül megszórjuk őket a füstölt sajttal (vagy az egyéb feltétekkel)

9. 180 ۫C-os sütőben 10-15 percig sütjük (akkor van kész, ha szép aranysárgára pirult a teteje) Variációk egy témára A tojássárgájával megkent rudacskákra szórhatunk akár kömény-, vagy akár koriander magot, apróra vágott zöldfűszereket, de nyomkodhatunk bele durvára vágott mandulát és diót is.

2 megjegyzés:

  1. úúúú Zsók, én pont ilyenre vágyom! a napokban megsütöm, köszi!

    VálaszTörlés
  2. sok sikert Eszterkém! ez gyorsan kész van, szóval pont az, amit akarsz, ha nem tévedek :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails