2011. március 28., hétfő

Tejberizs sós karamell öntettel és párolt körtével

Elképesztő, mi zajlik a természetben…nagy a nyüzsgés, annyi bizonyos. A múltkoriban Karesztól és Anikótól kaptam egy állat - és növényhatározót, így büszkén mondhatom, hogy tegnapelőtt este egy óriás varangy trónolt az ebédlő és a ház közötti járdán, egyik lába hátranyújtva, úgy állt ott készenlétben, hogy majd aztán illa berek, ha arra kerül a sor, de én rafkósabb voltam és jól megkerültem magas térdemelésben, hogy a ház körül lebzselő többi egyedtől mentesítsem magam. Aztán tegnap délután egy földi poszméhet találtam a szerszámoskamrában a hátára fordulva, egy lapáttal kitessékeltem és visszafordítottam, de szegény valami maradandó sérülést szenvedhetett, mert csak vonszolta magát a járdán, míg végleg el nem tűnt onnan, ebben lehetett valami szerepe a kutyának is, emez ugyanis jónéhány percen át forgott a darázs előtt a hátán és ugatta. Aztán futás közben láttam, hogy kinyílt valami sárga a virág a focipálya szélén, hát ennek meg tyúktaréj a neve, van valami lila is a patak partján és az is kiderült tegnapi erdőjárásunk alkalmával, hogy amit korábban medvehagymának néztem, az egyáltalán nem az, legalábbis a megjelenése cseppet sem olyanszerű. A körtét viszont szerencsére egészen könnyen felismerem.



Tejberizs sós karamell öntettel és párolt körtével



Hozzávalók (6 személyre):

20 dkg arborio,

vagy carnaroli rizs

½ vanília rúd

6 dl tej

1, 5 dl tejszín

5 dkg cukor



a párolt körtéhez:

2 körte

10 gr vaj

½ ek méz


a sós karamell öntethez:

3 ek víz

125 gr kristálycukor

6 dkg vaj

0,5 dl tejszín

5 csipetnyi só

A tejberizs elkészítése:

1. A rizst föltesszük főni, majd megolvasztjuk a vajat és kissé megpirítjuk rajta a rizst.

2. Felöntjük 5 dl tejjel és 1,5 dl tejszínnel, egy éles kés hegyével egyik oldalán félbevágjuk a vaníliarudat és hozzáadjuk a kikapart vanília magokat és a cukrot, mindezt jól elkeverjük és közepes hőfokozaton felforraljuk, 2 percig forrni hagyjuk.

3. Ezután nagyon alacsonyra állítjuk a lángot (főzőlapnál kb. 2-es) és kb. 35 percen át hagyjuk főni a rizottót, közben néha megkeverjük, hogy ne égjen oda az alja.

4. Amikor már úgy látjuk, hogy a rizs magába szívta a tejet és a tejszínt, adunk még hozzá 1-1 dl tejet.

5. Amikor a rizs már elég ragacsos és kóstolásra nem nyers, akkor van készen.


A sós karamell öntet elkészítése:

1., Egy edénybe 3 ek vizet teszünk, hozzáadjuk a cukrot és kis hőfokozaton föltesszük a tűzhelyre.

2. A cukor rövid idő után bugyborékolni kezd,ezután hagyjuk még kb. 15-20 percet a tűzhelyen, néha kevergessük meg, hogy mindenhol egyenletesen olvadjon, akkor vegyük le a tűzről, amikor karamell színű. Figyelem! Az olvadó karamellt ne kóstolgassuk, mert könnyen szerezhetünk égési sérülést.

3. Amikor a cukor már karamellszínű, adjuk a vajat és a tejszínt, továbbá 5 csipetnyi sót, majd a hozzávalókat keverjük el a tűzre pár percre visszahelyezve az edényt. Akkor vagyunk készen, ha sima, selymes fényű, homogén öntet várakozik sorsára az edényben.

A körte elkészítése

Miközben a karamell olvad, elkészítjük a párolt körtét:

1., A körtéket hámozzuk meg és vágjuk fel hosszában 5-6 darabra, távolítsuk el a gyümölcshúsból a magházat.

2., Felhasználásig a meghámozott körtét tegyük citromos (pár csepp citromlé elegendő) vízzel teli edénybe, így a körte nem barnul meg.

3., Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet és ezen az egyvelegen megpirítjuk a körték minden oldalát.

A tejberizst poharakba, vagy tálkákba szedjük, megöntözzük 1 evőkanálnyi sós karamell öntettel és erre 2-2 körtedarabot fektetünk, tálalásig hűbőben tesszük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails