És mit süssek, ha majd jöttök? – hangzik el a kérdés menetrendszerűen otthon, amikor hazautazunk látogatóba. Á, nem kell semmi. Vagyis… olyan juhtúrós, az jó lenne. És mire hazaérünk már a spájzban vár minket tányérokra halmozva a friss, sós sütemény, amit anyám mindig ugyanúgy készít: egyenlő arányú vaj, liszt és juhtúró keverékéből, némi reszelt sajttal megszórva. Nem telik el ünnep enélkül, gyerekkori barátnőm, Gina is odavan érte, a kérdését, miszerint hogy készül a mamám juhtúrós süteménye, én legalábbis ennek a ténynek tulajdonítom.
Ps.: Dávid, kösz a fotót!
Sajtos-juhtúrós aprósütemény
2. a kezünkkel homogén masszává gyurmázzuk a hozzávalókat
3. cipót készítünk és alufóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük
4. négy-öt milliméter vastagságú tésztává nyújtjuk
5. derelye-, vagy pizzavágóval 7-8 cm-es rudakat vágunka tésztából (vagy ha úgy tartja kedvünk, szaggathatunk akár pogácsákat is)
6. a rudacskákat leheletvékonyan kivajazott tepsikre tesszük
7. majd egy szilikonecsettel vékonyan megkenjük a süteményt a tojás sárgájával
8. végül megszórjuk őket a füstölt sajttal (vagy az egyéb feltétekkel)
9. 180 ۫C-os sütőben 10-15 percig sütjük (akkor van kész, ha szép aranysárgára pirult a teteje) Variációk egy témára A tojássárgájával megkent rudacskákra szórhatunk akár kömény-, vagy akár koriander magot, apróra vágott zöldfűszereket, de nyomkodhatunk bele durvára vágott mandulát és diót is.
úúúú Zsók, én pont ilyenre vágyom! a napokban megsütöm, köszi!
VálaszTörléssok sikert Eszterkém! ez gyorsan kész van, szóval pont az, amit akarsz, ha nem tévedek :)
VálaszTörlés