2016. március 15., kedd

Nem kell mindig kaviár - fűszeres sült sárgarépa és kelbimbó, lágytojással

Nincs teljesen húsmentes időszakom, mert néha ráfanyalodom egy-egy szalámira, serrano sonkára, vagy mangalica szalonnára (igen, szalonnára) de a nagyobb sült húsok most valahogy nem kellenek. Hogy a téli túlterheltségből akar-e magához térni a szervezetem,vagy csak becsatlakozik valami kozmikus vegetáriánus tudathoz, azt nem tudom, de hagyom hogy vezessen.


Nem erőltetem a böjtöt, inkább csak tudatosabban eszem sok gyümölcsöt és zöldséget. Kivétel persze akad: egy társaságban a múltkor Fűszeres Eszter sütött marhahúst szép medium rare-re, abból beebédeltem, következetességről tehát szó sincs e téren.



Egyidejűleg  mostanában rácsodálkozom, hogy mennyire egyoldalúan is tudok táplálkozni, a zöldségfogyasztásom sokszor kimerül a paradicsom, kígyóuborka, rukkola, olajbogyó kombóban, pedig micsoda ízkavalkád rejlik a zöldségekben, főleg ha ráerősítünk. Két, különböző ízvilágú zöldség jól kiegészíti egymást, a távolkeleti konyha sokoldalú fűszerei pedig új dimenziókat nyitnak a konyhában.
Itt van például a  kelbimbó,ami kicsit kesernyés, meg a sárgarépa, ami meg édes, mindkettőnek a saját jó oldalát erősítettem. A sárgarépát gyömbérrel és naranccsal - ahogy Katherine-től tanultam - a kelbimbót pedig szezámolajjal és szójaszósszal.



Fűszeres sült sárgarépa és kelbimbó lágytojással

Hozzávalók 2 személyre:
6 db új sárgarépa
14 db kelbimbó
4 tojás
szezámolaj
olíva olaj
1 csokor csokor újhagyma
kb. 5 cmes darab reszelt gyömbér
só, fehérbors
narancslé
szójaszósz
teljes kiőrlésű rozskenyér

A sárgarépát megtisztítom, hosszában kettévágom és kb. 5 cm hosszú darabokra vágom. A kelbimbót is megtisztítom a felső, esetlegesen fonnyadt leveleitől, levágom róla a szárak alsó részét. Olíva olajra ráteszem a gyömbért és a sárgarépát, löttyintek hozzá egy kis narancslét, adok hozzá egy kis sót és fehérborsot, gyakran kavargatva pirítom, hogy még roppanós maradjon. Megfőzöm a lágytojásokat, közben a kelbimbót és az újhagymát finoman sózom és szintén olíva olajon sütöm egy másik edényben,adok hozzá szezámolajat is. Pirítóst készítek, a kelbimbóra kevés szójaszószt locsolok, a lágytojással kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails