Mit kortyolj hozzá? Tokaji Sárgamuskotályt, de kizárólag szárazat. Lehet Füleky, Megyer, Patricius, Majoros, vagy Barta, ez mind nagyon rendben van. Miért ezt? A bor édessége - igen, annak ellenére, hogy száraz bor, van neki egy kis természetes édessége - és könnyedsége illik a cékla és a curry édességéhez. A halételekhez általában jó a sárgamuskotály. Száraz muskotályból a legutóbbi elérhető évjáratot válaszd, ezek a borok 1 - 1,5 évig remekelnek a palackban.
A napot egy laza futás és a várkertben tett séta koronázta meg. A fotóról nem teljesen jön át, hogy mennyire gyönyörűen festette meg a lemenő nap a fákat, a fű zöldjét és a vár külső épületét. Most mindenhol sárga aranyesőlabdák hevernek a fűben, fehér és rózsaszínű pamacsok világítanak az ég kékjében, friss zöld golyócskák díszitik a fákat. Megfigyelted már? Szép tavaszi napokat kívánok!
Céklalében marinált lazac, curryvel és lime-mal fűszerezett cukkini és sáfrányos burgonyapüré
Hozzávalók 2 személyre:
Céklalében marinált lazac
2 szelet friss lazac
2 dl bio céklalé
só, frissen őrölt bors
A lazacot előző nap áztassuk céklalébe és tegyük éjszakára hűtőbe. Amikor elkészítjük, itassuk le róla a felesleges céklalét, sózzuk, borsozzuk és olíva olajon süssük meg, minden oldalát 3-3 percen át.
Cukkini:
1 közepes cukkini
1,5 tk currypor
só, bors
1 fél csokor újhagyma
1 fél lime
2 ek olíva olaj
A cukkinit vágjuk vékony, kör alakú szeletekre, az újhagyma zöld szárát vágjuk le, a maradékot szintén vékony karikákra vágjuk.Az olíva olajon először az újhagymát pirítjuk meg, majd a hagymás olajon a cukkinit pároljuk roppanósra, közben curryvel, sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor rácsöpögtetjük a fél lime levét.
Sáfrányos burgonyarizottó:
1/2 kg burgonya
1 csipetnyi sáfrány
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín - 0,5 dl víz
só
Mintha burgonyapürét készítenél, közben fél dl langyos víz és fél dl tejszín keverékében kioldjuk a sáfrányt, ezt majd hozzáadjuk a püréhez, majd enyhén sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése