2011. február 14., hétfő

Téli zöldségleves grízgaluskával



Ezek itt egy mogyorófa első rügyei. Ébredezik a természet, a mezők olvadozó hóleple alatt új, zöld takaró készül. Az erdő madarai is előmerészkedtek rejtekükből és naphosszat csilingelnek, kétségkívül reményteli a helyzet. Majdcsak megérkezik végre a tavasz, siettetni nem érdemes - jön úgyis magától. Télvégi energiáinkat megsokszorozandó, együnk inkább forró, téli zöldséglevest.



Téli zöldségleves grízgaluskával Hozzávalók:
2 közepes sárgarépa 2 közepes fehérrépa ½ közepes zellergumó 1 csokor petrezselyem 1 kis darab fejes káposzta 5-6 karfiol rózsa 1 tk pirospaprika 1 közepes paradicsom néhány karika zöldpaprika 1 karalábé 1 közepes vöröshagyma 1 csokor petrezselyem 3 gerezd fokhagyma 5-6 db feketebors 1 teáskanál só 2 bio húsleveskocka

A grízgaluskához (kb. 8-10 db): 1 tojás 1/3 csokor petrezselyem 5 evőkanál búzadara Készítsünk elő egy 4 literes lábast, a gyökérzöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk karikára, a zellert vágjuk 1 cm-es kockákra, a karalábét szintén. A paradicsomot,a vöröshagymát, a karfiol rózsáit vágjuk ketté, a káposztát egy darabban tegyük a lábosba, a petrezselymet a szárával együtt tegyük a levesbe.Öntsük fel vízzel, szórjuk bele a sót, a borsot és a pirospaprikát, a bio húsleveskockát, 30 percen át főzzük, a főzés végén még sózzuk a levest, ha szükséges. Közben elkészítjük a grízgaluskát: Egy kb. négyliteres lábasban vizet forralunk, forrás után 1 kávéskanálnyi sót teszünk a főzővízbe. Mialatt a víz forr, elkészítjük a gombócokat: a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, közepébe tesszük a tojás sárgáját és egyenletesen megszórjuk 5 evőkanál búzadarával, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A hozzávalókat óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy a tojásfehérje ne törjön össze, 3-4 percig állni hagyjuk, majd vizes evőkanállal nagyobb galuskákat formázunk belőle, ezeket a forrásban lévő vízbe csúsztatjuk és 2-3 perc alatt készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails