![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJZN4RnktDQPKcUlBnKkTr-EKFOlBqDzReV-wKmmZs5aXGhHYTiOLbL0CZ9KlqdxSBqziKdtZNekReg0tt8iUFHkIBrQzQRnuDGA7KGNXswuBs3wmrYc3OGRnzb-A3JjWurLght3bIVTdT/s400/IMG_2264.jpg)
Ezek itt egy mogyorófa első rügyei. Ébredezik a természet, a mezők olvadozó hóleple alatt új, zöld takaró készül. Az erdő madarai is előmerészkedtek rejtekükből és naphosszat csilingelnek, kétségkívül reményteli a helyzet. Majdcsak megérkezik végre a tavasz, siettetni nem érdemes - jön úgyis magától. Télvégi energiáinkat megsokszorozandó, együnk inkább forró, téli zöldséglevest.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgnUCeEv2tJte2jnrChjzsA6SvSnRbjX6Tue51OB_mTe9aOqKxzUb2M35FKTzaTs3Xr_Imvm20fZnAiAhfhpAx5P_y5_buwEETD8bBbYweYSPU1YB2XFI_Dmp4K33tmlPqvckzOgMIZoLE/s400/IMG_1800.jpg)
Téli zöldségleves grízgaluskával
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjq_9igXu0-5d2c9SkTEQmIqHoS3KQ-0ZgKZRApfRNjQpzezKcEF-teygoHugBE4lW6KH90p4cRdJaGuIT8PB-wuWRDIjV_tWGhn_9J_D82CE9uAZo49O_yQpZK0UUWdeFxMqSx7Ewk111A/s400/t%25C3%25A9li+z%25C3%25B6lds%25C3%25A9gleves+gr%25C3%25ADzgalusk%25C3%25A1val.jpg)
2 közepes sárgarépa 2 közepes fehérrépa ½ közepes zellergumó 1 csokor petrezselyem 1 kis darab fejes káposzta 5-6 karfiol rózsa 1 tk pirospaprika 1 közepes paradicsom néhány karika zöldpaprika 1 karalábé 1 közepes vöröshagyma 1 csokor petrezselyem 3 gerezd fokhagyma 5-6 db feketebors 1 teáskanál só 2 bio húsleveskocka
A grízgaluskához (kb. 8-10 db): 1 tojás 1/3 csokor petrezselyem 5 evőkanál búzadara Készítsünk elő egy 4 literes lábast, a gyökérzöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk karikára, a zellert vágjuk 1 cm-es kockákra, a karalábét szintén. A paradicsomot,a vöröshagymát, a karfiol rózsáit vágjuk ketté, a káposztát egy darabban tegyük a lábosba, a petrezselymet a szárával együtt tegyük a levesbe.Öntsük fel vízzel, szórjuk bele a sót, a borsot és a pirospaprikát, a bio húsleveskockát, 30 percen át főzzük, a főzés végén még sózzuk a levest, ha szükséges. Közben elkészítjük a grízgaluskát: Egy kb. négyliteres lábasban vizet forralunk, forrás után 1 kávéskanálnyi sót teszünk a főzővízbe. Mialatt a víz forr, elkészítjük a gombócokat: a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, közepébe tesszük a tojás sárgáját és egyenletesen megszórjuk 5 evőkanál búzadarával, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A hozzávalókat óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy a tojásfehérje ne törjön össze, 3-4 percig állni hagyjuk, majd vizes evőkanállal nagyobb galuskákat formázunk belőle, ezeket a forrásban lévő vízbe csúsztatjuk és 2-3 perc alatt készre főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése