2010. december 26., vasárnap

Dán mézes sütemény


Útra készülődünk, a Bükk ismerős lankái közé. Odakint esik a hó, a szoba sarkában táncot járnak a karácsonyfán a fények. Van valami megnyugtató abban, hogy itt ez a fenyő, és hogy a levegőt belengi a fahéj és a szegfűszeg édeskés illata.

Szép ünnepet kívánok mindenkinek!



Dán mézes sütemény


Hozzávalók:

15 dkg méz
15 dkg cukor
1,5 dl édestejszín
10 dkg vaj
45 dkg liszt
¼ tk bors
¼ tk gyömbér
¼ tk ánizsmag
¼ tk fahéj
¾ tk só
félbe vágott, blansírozott mandulaszemek
2 tojásfehérje

A mézet a cukorral és a tejszínnel felforraljuk, felolvasztjuk benne a vajat és hagyjuk, hogy langyosra hűljön.

Beletesszük a többi hozzávalót, keverőkanállal alaposan összekeverjük, gombócot formázunk belőle, sütőpapírba csomagoljuk és egy napra a hűtőbe tesszük.

Másnap kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, egy kisebb, éles késsel rombuszokat formázunk belőle, amelyeket kivajazott tepsibe rendezünk, mindegyik közepébe egy fél szem blansírozott mandulát teszünk, amit kicsit belenyomkodunk a tésztába.

Végül a süteményeket megkenjük tojásfehérjével, 175 ۫C-os sütőben, kb. 10 percig sütjük. Akkor jó, amikor a teteje aranyszínűre pirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails