2010. április 23., péntek

Csokoládés brownie


A nő éppen becsukta maga mögött a ház ajtaját és kilépett a magas tölgyfákkal övezett, virágokkal teli udvarra, amikor egy izgalomtól fénylő barna szempárba botlott.
- Gyeje, nézd, szejinted ez mi lehet? – kérdezte a szempár tulajdonosa egy hatéves komolyságával és a ház sarkán álló ciprusféle ágai közé bújva egy barna, nyálkás orsószerű képződményre mutatott a zöld bokor közepén.
- Hát én nem is tudom, te mit gondolsz? – kérdezte a nő a bokor fölé hajolva, felváltva az ágra tapadó barna képződményre és a kisfiú lázasan csillogó szemébe nézve.
- Szejintem valami gomba – hangzott a határozott válasz.
- Azért inkább ne nyúlj hozzá – kérlelte a kisfiú mögött lépdelő szemüveges hölgy aggodalmas hangon – és kérdezd meg a nénit, hogy nem siet-e valahová –s közben elnézést kérő pillantást vetett a fiatal nőre.
- Nem sietsz – a fejrázással kísért, kijelentésnek ható kérdést olyan őszinte érdeklődés kísérte, hogy a válasz nem is lehetett más…
- Nem, nem sietek.
- Szóval szejintem gomba. Az lehet? – nézett a kisfiú a nőre kérdő tekintettel.
- Persze – felelte a nő, miközben elmélyülten tanulmányozni kezdte a barna képződményt – de lehet, hogy valami gyantaszerűség..
- Mi? Az meg mi? Nem, szejintem ez gomba – mondta a kisfiú arcán diadalmas mosollyal – Éjdekes, nem? Elég csúnya. Az óvodában is láttam egy ilyet, hozzányúltam és képzeld, jagadt.
- Hű, nagyon bátor vagy, hogy hozzá mertél nyúlni – mondta a nő, leplezetlen elismeréssel a hangjában. Igen. És nézd – a kisfiú dzsekije zsebéből egy pirosló retket húzott elő. - A bajátomé volt, megláttam nála…nézem, nézem... mi ez a pijos, mondom nahát, elfelejtett eltűnni…. Nekem adta és látod, most meg itt van.
- Klassz – mondta a nő és elragadtatottan nézte a lázban égő barna szemeket. - És hogy hívnak?
- Mojomojomoj Dani - motyogta a kisfiú szemlesütve - És téged? - függesztette tekintetét ismét a nőre.
- Anna vagyok - mondta a fiatal nő mosolyogva és térdét berogyasztva kézfogásra nyújtotta a kezét. Dani két lépést hátrálva egyik karjával átölelte anyukája lábát, majd némi tétovázás után elengedve azt, egyik kezével a szemüveges hölgy pulóverébe kapaszkodott, a másikat pedig a fiatal nő felé nyújtotta.
- Nagyon örülök, hogy találkoztunk Dani – mondta neki az Anna nevű nő, mire a barna szempár ismét csillogni kezdett.
- Én is és-és még azt mondd meg, hogy szejinted melyik fa magasabb? Ez, vagy az? – mutatott Dani egy pillanattal a bemutatkozás után a bokor fölött magasodó két óriási tölgyfára. Ez, vagy az? Az, vagy ez? Na? – forgott vidáman, arcát a fák felé fordítva.
- Nos, talán ez – mutatott a nő a jobboldali fára - de innen lentről ezt nem is olyan könnyű megállapítani . Ehhez kicsit magasabbnak kellene lennünk…
- Jó, hát akkoj pjóbáljuk ki! Te például mekkoját tudsz ugjani? Vejsenyezzünk. Nézd, én ekkorát. – és komoly erőfeszítéssel elrugaszkodott a földtől. - Na és te? Mutasd! Még egyszej – kérlelte a nőt ellenállhatatlanul.
Így esett, hogy valahol Hűvösvölgyben, egy társasház udvarában, a tölgyfák alatt versenyt ugrált egy nő és egy kisfiú.



Csokoládés brownie




Hozzávalók (kb. 16 szelethez)

200 gr legalábbb 70% kakaótartalmú étcsokoládé
180 gr vaj
100 gr blansírozott, darált mandula
40 gr kakaópor
3 tojás
240 gr demerara cukor

A sütőt előmelegítjük 180 ۫C-ra. Az étcsokoládét nagyobb darabokra töröm és egy fém keverőtálba szórom, a vajat kb. egy cm-es darabokra vágom és a csokoládéhoz adom. Egy edényben vizet forralok, ráteszem a keverőtálat és a vízgőz fölött, kevergetve megolvasztom a csokoládét és a vajat, majd a tűzről levéve hagyom a keverőtálban kihűlni.

A tojást és a cukrot elektromos habverővel addig keverem, amíg egyenletesen halvány színűvé válik a keverék, míg a cukor elelegyedik a tojásban. A tojásos keveréket óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk össze a csokoládéval, amíg homogén masszát kapunk.

A kakaóport összekeverjük a darált mandulával és kb. 6-7 kisebb adagban szintén nagyobb kézmozdulatokkal belekeverjük a tojásos- csokoládés masszába.

A keveréket egy 20 x 24 cm-es brownie sütőformába, vagy 25 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan sütőrácsra borítjuk, eltávolítjuk róla a sütőpapírt és áttesszük (átborítjuk) egy tortatálra. Négyszögekre, vagy háromszögekre vágjuk, bogyós gyümölcsökkel, házi vaníliafagylalttal, néhány szál mentával kínáljuk.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails