Még tavaly ősszel, a tokaj-hegyaljai Erdőbénye Fesztivál egyik rendezvényén jártunk Tolcsván az Ős Kaján Étteremben, vagyis tulajdonképpen egy ismerősünk oda szerzett nekünk szállást és milyen jól tette! Akkor készült el az étterem kétszemélyes, Mezei Fészek névre hallgató lakosztálya, melynek így mi voltunk az első vendégei, de a szállásunkat egészen este tízig nem is láttuk, mivel sürgős fesztiválozhatnékunk támadt. Erdőbényén az egyik helyi pincészet az Ős Kaján kreációit kínálta a borai mellé, többek között padlizsánkenyeret, friss kecskesajttal megszórt, könnyű zöldsalátával kísért sütőtökös pitét és olyan, szaftos és zamatos, aszalt szilvával töltött sertéskarajt, hogy mindet szinte áhítattal ettem, sőt azóta is emlegetem, ezért már ott tudtam, hogy nekilátok majd az itthoni reprodukciós kíséreteknek, azért is, mert Pascal Leeman séf kérdésemre készségesen kifejtette a know-how-t.
Kakukkfüves édesburgonya pite karamellizált hagymával és kecskesajttal
Hozzávalók (24 cm-es pite formához):
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 csapott teáskanál só
2 ek hideg víz
az édesburgonya püréhez:
1 kg édesburgonya
3 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
só, bors
5 ág friss kakukkfű
a karamellizált hagymához:
3 közepes fej hagyma
5 dkg vaj
1 csapott ek barnacukor
a tetejére:
1 rúd kecske camambert
2 ág friss kakukkfű
1 maréknyi dió
A sütőt előmelegítjük 200 ۫C-ra.
Amíg a sütő bemelegszik, elkészítjük a tésztát: egy tálban a lisztes-vajas keveréket összekeverjük, majd ujjainkkal összeállítjuk a tésztát: amikor a tálban már nagyobb kenyérmorzsa-szerűségeket látunk, akkor hozzáadjuk a hideg vizet és néhány mozdulattal gombóccá gyúrjuk a tésztát. Nem szabad nagyon sokáig gyurmázni, mert fontos, hogy a tészta omlós maradjon. A tésztalabdát fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, félbevágjuk és egy szélesebb pengéjű kés lapjával megroppantjuk, így az aromák könnyebben kiszabadulnak belőle. Az édesburgonyát megtisztítjuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, összeforgatjuk az olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, elszórjuk közte a fokhagyma gerezdeket, megszórjuk kakukkfűvel, letakarjuk fóliával és 45 percre a sütőbe tesszük.
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a vajat megolvasztjuk egy kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, majd közepes hőfokozaton kb. 35 percig karamellizáljuk a hagymát, közben folyamatosan kevergetjük, egészen addig, amíg teljesen megpuhul és a színe arannyá válik. Az utolsó 10 percben rászórjuk a cukrot és kevergetve ezzel karamellizáljuk tovább.
A meghűlt édesburgonyát pürésítjük (én most a karamellizált hagymával együtt pürésítettem) és félretesszük.
A tésztát 15 percig sütjük a sütőben, majd rákanalazzuk a hagymás édesburgonyapürét, a tetejére kecskesajtszeleteket helyezünk, amit megszórunk apróra vágott dióval és még 10 percig sütjük.
Hozzávalók (24 cm-es pite formához):
1 kg édesburgonya
5 ág kakukkfű
2 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
kecske camambert, vagy 5 dkg parmezán sajt
bolti leveles tészta
1 maréknyi dió durvára vágva
A leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből és hagyjuk felengedni, a sütőt előmelegítjük 200 ۫C-ra.
Közben megtisztítjuk az édesburgonyát, majd 2 cm-es kockákra vágjuk és egy tálban elkeverjük 2 ek olívaolajjal, sóval-borssal és friss kakukkfűvel fűszerezzük, majd egy sütőtálba tesszük. Az édesburgonya szeletek között elszórunk 3 gerezd szétroppantott fokhagymát és 2 fej szeletekre vágott hagymát is és 1 órán át, alufóliával letakarva sütjük (ezt a lépést akár előző este is elvégezhetjük és akkor pláne minden gyorsan megy).
A megsült édesburgonyát pürésítjük, a piteformát kibéleljük a leveles tésztával úgy, hogy a tészta rálógjon a forma szélére és ollóval körbevágjuk. A tésztát 10 perc alatt megsütjük (sütőpapírral letakarva, melybe szárazbab nehezéket szórtunk), majd rákanalazzuk a pürét, elhelyezzük rajta a kecske camambert szeleteket, megszórjuk a dióval (még megszórhatjuk egy kevés kakukkfűvel a tetejét) és a sütőben további 15 percig sütjük. Kecske camambert helyett az édesburgonya-pürés pitére tálaláskor nagyobb parmezán forgácsokat is szórhatunk.
erdőbényéről már nagyon saokta hallottam...jó lenne egysízer elmenni!
VálaszTörlésNagyon jó a fotó rólad!!!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésszia Anyez,
VálaszTörlésigen, ahogy ZsZs barátnőm mondta: mááágikus hely :) csak ajánlani tudom! Lesznek jó kis rendezvények jövőre is, szerintem találtok lelkes bébiszittert :)
a fotó a Viki érdeme :)
Zsóka,
VálaszTörlésha lesz valami jóféle erdőbényei program szóljál lci, köszike!
Van 3 lelkes nagymama :-)
hála a lelkes nagymamáknak :)
VálaszTörlésszólni fogok.
pusz
na ez is kipipálva:)
VálaszTörlésnaonn fincsi lett, és még sosem ettem édesburgonyát előtte, bár nekem elmenne töknek is, nem biztos, hogy észre venném...
hű, de örülök :)
VálaszTörlésÉn is itt ettem először édesburgonyát,igen, nagyon hasonlít a sütőtökre. Lehet, hogy ez egy álcázott sütőtök.