2009. augusztus 21., péntek

Áfonyás - málnás mini sajttorta


Nálunk úgy van, hogy R-nek mindig jól beharangozom, milyen süteményt készítek majd neki, csak azt általában elfelejtem közölni vele, hogy mikor. Múlnak a napok, ő meg csak várja, várja türelmesen a beígért creme brulée-ket, áfonyás muffinokat, meg a többit. Vár, hogy engem megszálljon végre a sütési vágy, ami szerencséjére előbb-utóbb azért bekövetkezik. Tény azonban, hogy néha elég sokáig kell várnia. Ezért mostanában, amikor süteményekkel kapcsolatos terveimről beszélek neki, nagy látványosan befogja a fülét és azt mondja: vegyem tudomásul, ő a sütit enni akarja és nem hallgatni.

A napokban aztán sajnos kitört rajta (R-en) a pollenallergia, így most hivatalosan is betegnek számít. Gondoltam, ennek jogán jár neki a süti. Krémsajttal töltött, áfonyás-málnás tortácskákat sütöttem neki. Hármasával ette és egész megtáltosodott tőle: legalábbis hirtelen elkezdte kiszortírozni a nappaliban tornyosuló régi újságokat. Mivel a csodák megtörténésére lehetőséget kell biztosítani, meg egyébként is hivatalos voltam egy barátnő találkozóra E-ék teraszára, ez volt az a pillanat, amikor elmentem otthonról.

Csomagtartómon áfonyás-málnás minitortákat rejtő dobozkával áttekertem E.-ékhez, aki tízhónapos kislányával és Zs. barátnőmmel, karjában háromhónapos babájával tisztára kertvárosi idillben üldögéltek a teraszra kitett kanapén, mögöttük a polcon egymásba rakott virágcserepek és virágmintás dobozok sorakoztak, fejük fölött ventilátor berregett békésen. A legkisebb egy Buddha nyugalmával követte anyja öléből az eseményeket, szerintem furcsállhatta hogy másfél éves nővére ezúttal nem ugrál tigrisbukfenceket a feje fölött, E. kislánya pedig igazi hölgyhöz illően színes karkötőkkel és nyakláncokkal játszott nagy elmélyülten, alkalmasint kísérleteket téve azok elszakítására. Mivel a háziasszony nagyszerű túrós süteményt készített, én az építőjátékok között üldögélve azt majszoltam, miközben az élet dolgairól beszélgettünk.

A vendégségbe vitt tortácskák elfogytak, s mire az E-től kapott illatos, friss zöldfűszer csokrommal hazabicikliztem, a hűtőben az utolsónak is csak hűlt helyét találtam...

Recept honnan máshonnan, mint a delicious. magazin júniusi számából.




Áfonyás - málnás mini sajttorta




Hozzávalók (12 db):

100 gr teljeskiőrlésű, vagy shortbread (pl. Walkers) keksz
55 gr darált mandula
50 gr sózatlan vaj, felolvasztva

A töltelékhez:

320 gr krémsajt (én light verzióból készítettem)
100 ml tejföl
110 gr barna nádcukor
1 tojás, plusz egy másiknak a sárgája
½ teáskanál vanília kivonat
1 lime héja, lereszelve
100 - 100 gr málna és áfonya
porcukor a tálaláshoz

A sütőt melegítsük elő 160۫C-ra, egy 12 db-os normál muffinsütő formába (szilokon, vagy fém) helyezzünk a sütőforma méretének megfelelő papírkapszlikat.

A kekszet helyezzük egy nejlonzacskóba, kössük össze a zacskó száját úgy, hogy ne maradjon benne levegő, majd egy nyújtófával zúzzuk össze alaposan a zacskóban lévő kekszet.

Egy tálban keverjük össze alaposan a kekszet, a mandulát és az olvasztott vajat, majd egy-egy púpos evőkanálnyit ebből helyezzünk a formákba, egy teáskanál kanál segítségével nyomkodjuk le a kekszes keveréket a formák aljára, majd a megtöltött formát tegyük egy órára a mélyhűtőbe.

Mikor már majdnem lejárt a kekszes keverék mélyhűtőben töltendő ideje, keverjük össze a krémsajtot, a tejfölt és a cukrot egy habverő segítségével keverjük levegősre a krémet. Adjuk hozzá az egész tojást, majd a tojássárgáját, a vanília kivonatot és végül a lime héját, mindegyik hozzávaló után habverővel alaposan keverjük el a krémet.

Egy fagylaltos kanállal minden, kekszes keverék tetejére tegyünk bőven a krémből (a krém érjen majdnem a kapszlik tetejéig), majd helyezzünk a krémre málna és/vagy áfonyaszemeket.

Tegyük a muffin sütőformát, benne a megtöltött papírkapszlikkal a sütőbe és süssük 25 percig. Tálalás előtt szedjük le a tortácskákról a papírt, ültessük őket tányérre, ültessünk a tetejükre egy-két szem friss málnát és/vagy áfonyát, végül díszítsük finoman porcukorral.

4 megjegyzés:

  1. Gyűlnek a posztok, most már vehetnéd a bátorságot igazán:)

    VálaszTörlés
  2. hát igen, tudom én :)

    Na és mi a helyzet a világ másik végén? Már itthon, vagy még a kenguruevők közt?
    Szívesen olvasnék az utazásodról az Égigérő Paszulyon!

    VálaszTörlés
  3. Már itthon, és a tervek között szerepel a beszámoló is:) Kengurut végül nem ettem, de minden más nagyon finomat igen. Jó volt nagyon.

    VálaszTörlés
  4. megértem :)a kenguru túl kedves állat ahhoz, hogy megegyük.

    na, kíváncsi vagyok a beszámolóra!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails