2009. július 24., péntek

Áfonyás - krémsajtos sütemény


Mostanában amolyan bolondos, nyári hangulatban zajlanak a dolgok: mint például kedd este is, amikor Zs. barátnőmmel végre szabadon cseverészhettünk az élet számunkra fontos dolgairól, majd a fölöttük lévő házban lakó barátai meghívtak minket szalonna sütésre, így hát átugrottunk hozzájuk (vagyis inkább átmásztunk a ház mögötti lejtőn), aztán Zs. sürgős gyereketetési teendői miatt a szomszédban felejtett engem. Na nem mintha panaszkodnék: a társaság szórakoztató, a kilátás pazar volt, mind a szemközti hegyen lévő település fényeit, mind a csillagos, éjszakai égboltot illetően, vendéglátóim az este folyamán még csillagászati bemutatót rögtönöztek nekem. Nekik hála, az este végére két csillagképpel bővült a tudományom annak ellenére, hogy a Kismedve és a Sárkány összetartozó részei a jóféle szatmári szilvapálinkának hála rendre elszaladtak a látóteremből.

Kiderült továbbá, hogy a vendéglátók női fele, Á. újságíró, aki egyrészt elkötelezett állat- és környezetvédő, másrészt önszántából felfüggesztett gasztroblogger, harmadrészt a mindenféle, rejtélyes és igen egzotikus betegségek kiváló ismerője: tudvalevőleg arról is biztos információval bír, hogy a sötétkékköves ékszerek hallatlan bajt hozhatnak viselőjükre, azt hiszem nagy szerencse, hogy nekem nincs ilyen.

Volt viszont saját készítésű áfonyás süteményem, mivel Zs. barátnőm az általam készített ételekre kellő nyitottságot – sőt igazi lelkesedést – mutat, és azért is, mert R. egy ideje állandóan azt kérdezgette tőlem, hogy mi a szándékom a hűtőben állomásozó áfonyával. A napok óta tartó hőség, az égszinkék ég és a csipkeszerű felhők aztán megtették a magukét, süteménygyártó hangulatba kerültem, így előkerült végre a hűtőből az áfonya és ismét elkészítettem egy receptet a júniusi delicious. magazinból. Így esett, hogy ezen az estén pirított mandulával meghintett áfonyás krémsajtos süteményt ettünk mindennek tetejébe, Zs., a vendéglátó szomszédok, meg én.

Miután alaposan kivizsgálódtam magam úgy az égboltot, a társaságot, továbbá Á. kamrabeli, egzotikus fűszereit tekintve, az éj leple alatt pókmászásban közelítettem meg barátnőmék egy szintttel lejjebb lévő házát, miközben újsütetű csillagász barátaim a teraszról navigáltak, ahogyan azt a csapatépítő tréningeken szokás, csak éppen ők nem tapsoltak, amikor abszolváltam a feladatot. Még szerencse.

Ui.: a süteményből természetesen R-nek is jutott.




Áfonyás, krémsajtos sütemény

Hozzávalók (6 személyre):

450 gr áfonya
170 gr babapiskóta*
1 citrom leve
150 gr porcukor
200 gr lágy krémsajt
250 gr mascarpone
3 evőkanál Marsala, Madeira vagy édes sherry
50 gr pirított, szeletelt mandula

*a recept eredetileg Madeira süteményt ír alapként, ez egy portugál típusú,lágy texturájú, citromos ízvilágú, az angolok által igen kedvelt sütemény, például így készülhet.

Az áfonyát a citrom levével és 75 gr porcukorral együtt tegyük egy edénybe, keverjük össze és melegítsük kb. 5 percig, vagy addig, amíg az áfonyák elkezdenek megrepedezni és levet eresztenek. Ekkor vegyük le a tűzről. Amíg az áfonyás, citromos keverék melegszik a tűzhelyen, törjük ketté a babapiskótákat, valamint készítsük el a krémet: keverjük össze a mascarpone-t a krémsajttal, a maradék porcukorral, valamint a Madeira borral.

Amikor az áfonyás-citromos folyadék kicsit már kihűlt, szűrjük le és mártogassuk az áfonyalébe a babapiskótákat, ezek jól megszívják magukat az áfonyás lével és lilává változnak.

Helyezzük a beáztatott babapiskótákat egy kb. 30x11x6 cm-es püspökkenyér forma aljára, egyenletesen osszuk szét rajta evőkanállal a maradék áfonya lét, szórjuk a piskótára(Madeira süteményre) a gyümölcsöt.

Osszuk el a krémet az áfonyasor tetején, majd csomagoljuk fóliába a dobozt és tegyük a hűtőbe minimum egy éjszakára, ennyi idő kell, hog összeálljon a sütemény.

Tálaláskor hintsük meg száraz serpenyőben halványra pirított, szeletelt mandulával.

3 megjegyzés:

  1. Élmény volt az áfonyásmandulás:) Örültünk a látogatásodnak!:)Jó a blog is! Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. nicsak az Áááágiii! Elnézést, de csak most vettem észre a kommentedet...

    Ti is gyertek ám hozzánk, mondjuk a Zs csapattal együtt, majd beszéljük meg. Mindenki hozna valami sk kaját, meg Ti még esetleg a nyakba akasztható távcsövet :)

    nagyon kösz a biztatást és hasonlóan jókat a Garancsvidék blognak! Bírom.

    VálaszTörlés
  3. Jó ötlet, egyzser meglátogatunk!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails