Galaktobureko, görög tejpite:
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
12 réteslap (vékony)
olvasztott vaj a lapok kikenéséhez
A krémhez:
2 l tej
1 csésze cukor (2 dl-es csésze)
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csésze búzadara
5 tojás
1,5 teáskanál vanília esszencia (vagy 1 vaníliarúd)
1 ek reszelt citromhéj
A sziruphoz:
1 csésze cukor
1 csésze víz
1 citrom leve
1 fahéj rúd
A tejet feltesszük főzni egy kb. 4 literes lábasban. Ha nincs vanília esszenciánk, akkor a félbevágott vaníliarúd belsejét kikaparjuk és a magokat, valamint a félbevágott rudakat adjuk a felfőzendő tejhez. A tojásokat felverjük, összekeverjük a vanília esszenciával, a cukorral és a búzadarával. Ha felfőtt a tej, levesszük a tűzről (eltávolítjuk belőle a vaníliarudat, ha azt használtunk) és egy keveset a tojásos masszába öntünk belőle, miközben kavargatjuk. Mikor jól felhígítottuk a masszát és az már kellőképpen felforrósodott, az egészet beleöntjük a tejbe, majd visszatesszük alacsonyabb hőfokra, hogy ismét felfőzzük. Ha felfőtt, kevergetve besűrítjük, levesszük a tűzről, beletesszük a két evőkanál vajat.
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra, kivajazunk egy 25x40 cm-es tepsit (ha csak a nagyobb, szokásos méretű tepsink van, akkor minden hozzávaló mennyiséget szorozzunk 1, 5-tel, a nagyobb tepsi legalább 12 személynek elegendő tejpitét eredményez), laponként belehelyezzük az első hat réteslapot, egyenként mindet megvajazzuk egy ecset segítségével, a réteslapok széle lógjon túl a tepsi szélén. Öntsük bele a tepsibe a krémet, hajtogassuk rá a réteslapok kilógó részeit, majd szintén egyenként vajazva helyezzük rá a másik hat réteslapot (a fenti lapok túllógó széleit hajtsuk be a tepsi és a rétes közé).
50-60 percig sütjük (én az alsó rácson sütöttem úgy 40 percig,majd a maradék időre föltettem a középsőre) a krém így átsül, a felső réteslap is szép aranybarna színűvé válik ennyi idő alatt.
Készítsük el a szirupot: 5 percig főzzük együtt a hozzávalókat. A szirupot a kb. 20 perce már hűlőfélben lévő pite tetejére adagoljuk egy evőkanállal, megvárjuk, amíg a réteslap beissza a folyadékot, majd újabb adagot locsolunk rá. Ha már teljesen kihűlt, megszórjuk fahéjjal és fóliával letakarva hűtőbe helyezzük egy éjszakára.
Másnap késsel , vagy nagyméretű pogácsa szaggatóval tetszőleges formákat vágunk a pitéből, egy tortalapát segítségével a tányérra csúsztatjuk, a pite tetejére (vagy éppen mellé) nem túl édes házi dzsemet kanalazunk. Eper-, erdei gyümölcs-, vagy áfonya dzsemmel tökéletes lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése