2015. július 19., vasárnap

Nyár, terasz, zöldségvacsorák

Onnantól kezdve, hogy Sárospatakon a fák felveszik első, zöld leveleiket és megjelennek az első virágok, nálunk elkezdődnek a teraszvacsorák.

Ezek teljesen spontán zajlanak, előző nap még általában semmit sem lehet tudni róluk. A terasztulajdonos barátnője összetrombitálja a társaságot és hőségfokozattól függően borral, vagy rozéfröccsel (igen, előfordul) zajlik a vacsorakíséret. Sör? Itt csak ritkán kerül asztalra. Akkor már inkább házi szörp.A vacsora elkészítéséből pedig mindenki kiveszi a részét , ha másképp nem, hát egy pohár borral üldögélve beszélget a többiekkel a teraszon.

Természetesen nem hiányozhat a jó tokaji bor. Kalandozunk mi más borvidékekre is, kóstolunk Chile-től Ausztriáig mindent, így tudjuk igazán kontextusba helyezni az itteni borokat. És milyen jó lenne még több nagyszerű bort és még több borvidéket megismerni! Egy jó borral a világ házhoz jön. Nem azt mondom, hogy annyit kell inni, hogy Firenzét lássuk magunk előtt, de a bor sokat elmond a tájról, az éghajlatról, a termőföldről, sőt, az ott élők mentalitásáról is.
A terasz elé fenyők és tölgyek magasodnak, előttünk a főutca, (mondhatnám, hogy forgataga, de ez nem lenne igaz)  a gyönyörű várkert és ez a ház.

A társaságban mindenki nagy zöldségrajongó, a srácok sem kérnek feltétlenül húst, még akkor sem, ha tisztán vega a vacsora. Katherine és Anita az egészséges étrend avatatlan lovagnői és a zöldségek szeretetét akaratlanul is ráragasztják másokra. Minimálisan használnak fűszereket, szeretik, ha a zöldség a saját ízével érvényesül és annyira frissen, amennyire csak lehetséges.


És a magok: dió, mandula, mogyorú, azok is jöhetnek minden mennyiségben. Katherine a fűszerekből sokszor teát készít. Ittatok már borókabogyóból és szederlevélből készült teát? Vagy bazsalikom teát? Nemcsak számos jótékony hatásuk van, de az ízük is finom.

Na de lássuk a zöldségeket: egy könnyű nyáresti vacsorához végy egy kevés tzatzikit, egy maréknyi kesudiót, két kanálnyi sült paprikakrémet, reszelj le egy céklát és egy almát, sárgarépát, kevés mángoldot, mindezt keverd össze,  locsold meg kevés citromlével és olíva olajjal, közben formázz csicseriborsó lisztből, reszelt cukkiniből és kevés áttört fokhagymából fasírtot, süsd ki olajban. Kínálj mindezekhez bulgurt.  Mi is van még itt? Garnéla fokhagymás olíva olajban és néhány szem fekete olíva.

Végezetül kísérd a vacsorádat könnyű Tokaji Furminttal, például Szent Tamás Mád Furminttal, vagy a Pajzos "T" Furmintjával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails