2015. július 15., szerda

Bor, mámor, Bénye 2015 // Programajánló

Mit szólnál egy jó kis lazuláshoz borospohárral a kezedben egy vadregényes, kicsiny, zempléni faluban? Ahol patak kanyarog a fák között és ahol többszáz éves parasztházak keltek új életre és avanzsáltak borászattá, vagy bisztróvá az elmúlt években?


Ahol filozófus, vagy éppen történész is egyben a borász és ahol egyszer egy évben három napon át folyik a bor és ahol éjszakánként színes fények világítanak a kertekben?


(ez itt Szentirmai Zsolt fotója utólagos engedelmével, csak hogy bor is legyen a fotókon, mert azt én inkább kóstoltam és nem fotóztam ezek szerint)
De folytatva a gondolat menetet, ez egy olyan hétvége, amelyen egyfolytában szól a muzsika és ahol a helyi borászok megmutatják, hogyan is gondolnának ők egy színvonalas, borvidéki rendezvényt. Ilyenkor augusztusban ez a kis Tokaj-hegyaljai település nyüzsög a vendégektől, akik az ország, sőt más országok minden tájáról érkeznek ide, hogy részesei legyenek ennek a sajátos hangulatú fesztiválnak.

2009-ben rendezték meg először a Bor, mámor, Bénye fesztivált Erdőbényén, hogy a vendégek megismerhessék a helyi borokat, hozzájuk jó ételeket kóstolhassanak és bónuszként pohárral a kezében koncertről-koncertre járjanak a helyi pincészetek között. A Bor, mámor... fesztiválok sikere meghozta más települések rendezvényszervező kedvét is, így ma már a borvidék minden szegletében, minden célcsoportnak van saját fesztiválja, néhányon persze még lehetne csiszolni, ha valóban prémium márkát szeretnénk építeni a Tokajiból. Igen, ez a fesztivál a szervezőknek, Berger Zsoltnak és Homonna Attilának köszönhetően - és igen, Bodrogi Fűszeres Eszternek is volt ebben  szerepe -  egyúttal úttörő szerepet is vállalt.

De térjünk vissza a Bor, mámor, Bénye 2015-ös programjára: augusztus 14-én, pénteken van a rendezvény nyitónapja, innentől elkezdődnek a végeláthatatlan borkóstolók és koncertek. Ezen a délutánon Homonna Attila hétvégi bisztrójában, a Gigerliben fellép a Meszecsinka, aki révületbe szeretne esni bortól és zenétől, feltétlenül menjen oda, felejthetetlen élmény lesz. Este aztán le lehet nyugodni a Bujdosó Trió koncertjén a frissen felújított Karádi-Berger borászat gyönyörű kertjében.A fesztivál nyitó kóstolóját, ahol a résztvevő borászatok egy-egy borát kóstolhatod afféle kedvcsinálóként, ezúttal a Szepsy Laczkó Házban szervezik 20:00 órás kezdettel.

Augusztus 15-én szombaton már délelőtt elkezdődik a móka: lehet jógázni, jazzt hallgatni a kertben borospoháron át a felhőket nézve, elviheted a gyereket kézműves programokra, sőt, micsoda kuriózum: Ungváry Krisztián történésznél saját borain kívül sauterniket kóstolhattok (s a kóstoló végén lehet elégedetten nyugtázni, hogy micsoda kincs van a mi kezünkben, itt Tokajban).

Szintén ezen a délutánon tangózni tanulhattok a Gordius pincében.Az irodalmat és a rockzenét kapcsolják össze a borral az Illés pincében és én azt javaslom, hogy a szaxofonos Tóth Viktor duóját ne hagyjátok ki este hattól ugyanitt. És mivel az este csak valahol itt kezdődik, ezután mehettek Maszkura koncertre egy gyönyörűen felújított, néha volt főúri kastély kertjébe, a Budaházy-Fekete Kúriába. Nyugodtabb zenére vágyók hallgathatnak Váczi Esztert a Bardonnál, mondhatjuk, hogy Eszter nélkül már nincs is bor és mámor..aki pedig szeretné felpörgetni az estét, menjen a Gigerlibe Freakin Discozni, bármi is legyen az. Ha nem tudod eldönteni hirtelen, hogy inkább jazzt, vagy népzenét hallgatnál,megnyugatásul elmondom, hogy nem is kell választanod, az Ethnofil szintén Karádi-Bergeréknél mindkettőt tudja. Ha mégis választani szeretnél, menj este csángó táncházba Ábrahámékhoz.

Augusztus 16-án vasárnap Tóth Viktor szaxofonos magyar népmesékre fúj(igen, személyes kedvencem), a még frissen kisgyerekes filozófus házaspár (igen) Ábrahám pincénél kettőtől zeneovival várják a gyerekeket. A még nagyon el nem fáradtak folytathatják az argentin tangó elsajátítását, és mehetnek még Se Tamás koncertre? Csitéhez, aki az ígéretes informatikus-borblogger-borász életpályán mozog.

Aztán lehet még evezni, biciklizni, építészeti sétára menni.. valamint finom étkeket kóstolni náluk: Gigerli, Anyukám mondta, Szimplakert, Sárga Borház, Degenfeld.

Egy szó, mint száz: a Bor, mámor, Bénye ebben az évben is nagyon jó lesz, csak aztán nehogy úgy járjatok, mint sokan mások: szerelembe estek a borvidékkel és ide költöztök.

Gyertek, nézzétek, kóstoljátok, hogyan álmodik világhírű borvidékről Homonna Attila, Berger Zsolt és Karádi Szilvi, Ábrahámék, Béresék, Csite Norbi, Jakab Zoli, hallgassatok jó sztorikat atombunkerekről borkísérettel Ungváry Krisztiánnál, és ahogy említettem: Tóth Viktor.. de mielőtt ismételni kezdeném önmagam, a részletes programot itt találjátok:
Bor, mámor, ...Bénye 2015

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails