A cantucci, vagy cantuccini Toszkánához köthető specialitás, Biscotti di Prato néven is emlegetik ezt az édes, mandulával töltött kétszersültet, amit az olaszok általában kávéba, teába, vagy a Vino Santo nevű toszkán desszertborba mártogatnak - önmagában ugyanis kissé száraz. Van hogy narancshéjat, aszalt gyümölcsöket, vagy ánizsmagot kevernek a tésztájába és készítik csokoládés verzióban is. Ugyanez a mandulás édesség a katalánoknál carquinyoli, Valenciaban rosegons, Észak-Amerikában biscotti néven fut.
Szóval én azt mondom, hogy a cantuccini frissen az igazi, mostanra már túl vagyok már úgy tíz, tizenkét darabon és éppen csak két dolog jut eszembe, hogy jó lenne hozzá egy kis édes tokaji (a gondolat rám nehezedő nyomását szerintem még estig bírom) és hogy milyen lehet egy levendulás – fehércsokis – lime-os verzió. Ja, és még egy: Róma...
Levendulás – gyömbéres cantuccini
Hozzávalók (kb. 35-40 db)
150 gr demerara cukor
25 dkg vaj
1 tk vaníliakivonat
3 kisebb tojás
250 gr finomliszt – 100 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk sütőpor
1 nagy csipetnyi só
1 ,5 tk szárított levendula
kb. 7 cm-es friss gyömbérdarab, lereszelve
100 gr blansírozott mandula
A sütőt előmelegítjük 180 ۫C-ra.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport , a sót és a blansírozott mandulát.
Egy kisebb tálban összekeverjük a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal, amíg krémes lesz, hozzáadjuk a tojást, a vaníliakivonatot és a reszelt gyömbért.
Amikor már körülbelül homogén a mix, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és elkezdjük tésztává gyúrni. Ha nagyon ragad a kezünkhöz, adunk hozzá még egy kis lisztet. Amikor már nagyjából egyben van a tészta a tálban, liszttel megszórt gyúródeszkára tesszük és tovább gyúrjuk, egészen addig, amíg a tészta felülete már nem ragad, ha kell, adunk hozzá lisztet, mindig csak egy keveset, de egészen addig, amíg a tészta már könnyen formázható. Ekkor belegyurmázzuk a mandulát is, a masszát pedig három részre osztjuk és egyenként kb. 3-5 cm átmérőjű rudakat formázunk belőle a gyúródeszkán (a rudak alja így lapos, a teteje gömbölyded lesz), majd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kb. 6-8 cm távolságra, 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a sütőt átállítjük 100 C-ra, a rudakat kb. ujjnyi vastag darabokra szeleteljük, majd a szeleteket fektetve visszatesszük a tepsibe és még kb. 10 percig sütjük.
Kávéhoz, teához, édes tokaji borokhoz kínáljuk.
naggyon jól néz ki...na és a neve!:-)
VálaszTörlés