

Tojásos nokedli snidlinggel és fejes salátával

Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 tojás
1 tk só
2 ek olíva olaj
kb. 1,5 - 2 dl víz
kis maréknyi snidling, finomra vágva
A salátához:
1 kis fej saláta
0,5 l víz
4 ek ecet
nagy csipetnyi só
4 ek cukor
1 dl tejföl
1., A salátaleveleket folyó víz alatt megmossuk, a külső, fonnyadtabb leveleket eldobjuk, egy tálban elkeverjük az ecetet a cukorral, hozzáadjuk a vizet, a sót és mindezt elkeverjük. A salátaleveleket a salátaöntettel teli tálba tesszük és fél órára hűtőbe tesszük.
2., Egy kb. 3 literes edényben 1 tk sóval vizet forralunk.
3., Közben egy tálban 0,5 dl vizet összekeverünk két felvert tojással, hozzáadjuk a lisztet és mindezt jól elkeverjük, a vizet 0,5 dl-enként adjuk hozzá addig, amíg lágy, nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágyra sikerült a tészta, kevés liszt hozzáadásával módosíthatunk az állagán, ha pedig túl kemény lenne, adjunk hozzá egy-két evőkanálnyi vizet, így alakíthatjuk ki a megfelelő állagot. Akkor jó, ha a massza összeállt és olyan lágy, hogy egy lapos tányérra áthelyezve megtapad a tányéron és át tudjuk rendezni a tányér egyik oldalára úgy, hogy nem folyik szét.
4., Előkészítünk két tojást és egy serpenyőt, benne 2 evőkanálnyi olajjal.
5., Amikor a víz már zubogva forr, a tűzhely mellé készítük egy tésztaszűrőt és egy tálat, benne kevés hideg vízzel. A masszából egy evőkanál segítségével, meglehetősen szaporán úgy fél mokkáskanálnyi darabokat szaggatok a zubogva forrásban lévő vízbe, ezt végezhetjük persze nokedliszaggatóval is, az lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, de szerintem sokkal helyesebbek az evőkanállal szabálytalanul formázott nokedlidarabok . kb. 3 perc elteltével, amikor már elegendő főtt tészta úszkál a víz felszínén, a szűrőkanállal kihalászom őket és átteszem a hideg vízzel teli tálkába, ezt még a főzés során kétszer megismétlem. A főzés végén a hideg vízben lévő tésztát a szűrőbe zuttyantom a főzővíz felett.
6., Az edény helyére teszem a serpenyőt, kissé lejjebb veszem a hőmérsékletét gyorsan megforrósítom benne az olajat, beleütöm a tojásokat és éppen csak hagyom, hogy egy vékony réteg megszilárduljon az edény alján, de a tojás felső rétege még folyós legyen, ekkor hozzáadjuk a nokedlit, megszórjuk snidlinggel, jól átforgatjuk, sózzuk. Melegen tálaljuk, mellé kis tálkákban tejföllel megöntözött fejes salátát adunk.
Jaj de szeretem!:-)
VálaszTörlésImádom! :) Nálunk is terítékre került a múlt héten. De még lesz egy párszor, mert most kezdenek megjelenni a salátafejek a piacon. Csodás páros a tojásos noki fejes salival! :)
VálaszTörléskedves Nelli és duende,
VálaszTörlésegyetértünk :)
Egyik kedvenc tavaszi ételünk. Bármikor jöhet.
VálaszTörlésigen, igen... egyszerű & nagyszerű :)
VálaszTörlés