2011. április 4., hétfő

Tojásos nokedli fejes salátával

Felfokozott tempóban zöldül körülöttünk a természet, egy szorgalmas harkály fáradhatatlanul dolgozik a környező fákon, esténként pedig békák koncerteznek a csillagos égbolt alatt, kétségkívül mindenki tudja a dolgát.

A frissen érkezett tavasz színe a ropogós levélzöld, na meg a szélesen mosolygó napsárga. Éppen ezért, ha olyan ételt kellene választanom, ami számomra megtestesíti a tavaszt, biztos, hogy a tojásos nokedlit választanám, természetesen fejes salátával, vannak tökéletes és időtálló párosítások, ez is olyan.
Mindazonáltal ezt a régi, népi ételünket is feldobhatjuk friss zöldcsírákkal, hagymafélékkel. Én ezúttal a snidlinget választottam a nokedli alkalmi kísérőjéül.


Tojásos nokedli snidlinggel és fejes salátával

Hozzávalók:

40 dkg liszt

5 tojás

1 tk só

2 ek olíva olaj

kb. 1,5 - 2 dl víz

kis maréknyi snidling, finomra vágva


A salátához:

1 kis fej saláta

0,5 l víz

4 ek ecet

nagy csipetnyi só

4 ek cukor

1 dl tejföl


1., A salátaleveleket folyó víz alatt megmossuk, a külső, fonnyadtabb leveleket eldobjuk, egy tálban elkeverjük az ecetet a cukorral, hozzáadjuk a vizet, a sót és mindezt elkeverjük. A salátaleveleket a salátaöntettel teli tálba tesszük és fél órára hűtőbe tesszük.

2., Egy kb. 3 literes edényben 1 tk sóval vizet forralunk.

3., Közben egy tálban 0,5 dl vizet összekeverünk két felvert tojással, hozzáadjuk a lisztet és mindezt jól elkeverjük, a vizet 0,5 dl-enként adjuk hozzá addig, amíg lágy, nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágyra sikerült a tészta, kevés liszt hozzáadásával módosíthatunk az állagán, ha pedig túl kemény lenne, adjunk hozzá egy-két evőkanálnyi vizet, így alakíthatjuk ki a megfelelő állagot. Akkor jó, ha a massza összeállt és olyan lágy, hogy egy lapos tányérra áthelyezve megtapad a tányéron és át tudjuk rendezni a tányér egyik oldalára úgy, hogy nem folyik szét.

4., Előkészítünk két tojást és egy serpenyőt, benne 2 evőkanálnyi olajjal.

5., Amikor a víz már zubogva forr, a tűzhely mellé készítük egy tésztaszűrőt és egy tálat, benne kevés hideg vízzel. A masszából egy evőkanál segítségével, meglehetősen szaporán úgy fél mokkáskanálnyi darabokat szaggatok a zubogva forrásban lévő vízbe, ezt végezhetjük persze nokedliszaggatóval is, az lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, de szerintem sokkal helyesebbek az evőkanállal szabálytalanul formázott nokedlidarabok . kb. 3 perc elteltével, amikor már elegendő főtt tészta úszkál a víz felszínén, a szűrőkanállal kihalászom őket és átteszem a hideg vízzel teli tálkába, ezt még a főzés során kétszer megismétlem. A főzés végén a hideg vízben lévő tésztát a szűrőbe zuttyantom a főzővíz felett.

6., Az edény helyére teszem a serpenyőt, kissé lejjebb veszem a hőmérsékletét gyorsan megforrósítom benne az olajat, beleütöm a tojásokat és éppen csak hagyom, hogy egy vékony réteg megszilárduljon az edény alján, de a tojás felső rétege még folyós legyen, ekkor hozzáadjuk a nokedlit, megszórjuk snidlinggel, jól átforgatjuk, sózzuk. Melegen tálaljuk, mellé kis tálkákban tejföllel megöntözött fejes salátát adunk.

5 megjegyzés:

  1. Imádom! :) Nálunk is terítékre került a múlt héten. De még lesz egy párszor, mert most kezdenek megjelenni a salátafejek a piacon. Csodás páros a tojásos noki fejes salival! :)

    VálaszTörlés
  2. kedves Nelli és duende,
    egyetértünk :)

    VálaszTörlés
  3. Egyik kedvenc tavaszi ételünk. Bármikor jöhet.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails