2011. április 6., szerda

Citromkrémes tortácskák


Tovább komponálgatok a tavaszra és természetesen a sorból a desszert sem maradhat ki. Ebben a kis süteményben könnyed táncot lejt egymással a rafinált, selymes mascarpone és a fanyar citrom, az alsó krémréteg alatt bujkáló cseresznyeszemek pedig igazi meglepetésként hatnak a kalandozókedvű édesszájúak számára. Friss és játékos darab, akár Húsvétra is.


Citromkrémes tortácskák


Hozzávalók (12 db)
15 dkg liszt
8 dkg vaj, szobahőmérsékleten
5 dkg cukor
12 tk cseresznye lekvár (vagy cukorszirupban főzött cseresznyeszemek)


a citromos krémhez:
4 citrom
4 tojás
10 dkg cukor
20 dkg vaj


a mascarpone krémhez:
200 gr mascarpone
3 ek tejföl
3 ek cukor
1 tojás
1 tk vanília kivonat


1., A vajat kisebb darabokra vágjuk és a kezünkkel alaposan összegyúrjuk a cukorral és a vajjal. A tésztából kb. 6 cm átmérőjű rudat formázunk, fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

2., Vízgőz fölött elkészítjük a citromos krémet: a citromok héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és összekeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a 4 tojást, habverővel jól elkeverjük és vízgőz fölött, továbbra is kevergetve besűrítjük,majd a tűzről levéve belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk.

3., A mascarponet elkeverjük a cukorral, a tojással és a vanília kivonattal.

4., A tésztát kivesszük a hűtőből, kb. fél cm vastag korongokat formázunk belőle és szilikon, vagy fém muffin sütőforma (ø 7 cm) aljába nyomkodjuk.

5., A korongokra egy-egy szűk teáskanálnyi cseresznyelekvárt, vagy egy-egy cukorszirupban főzött cseresznyeszemet teszünk.

6. Erre tesszük a mascarpone krémet úgy, hogy kb. a forma háromnegyedéig érjen.

7. 160 ۫C-os sütőben 25 percig sütjük.

8. Amikor a mascarponekrém kihűlt, a tetején elosztjuk a citromkrémet és tálalásig, de minimum 4 órára a muffin formával együtt hűtőbe tesszük.

9. Tálaláskor a sütemény szélét késsel óvatosan körbevágjuk és a kés lapját aláhelyezve kiemeljük a formából.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails