2011. április 21., csütörtök

Medvehagyma leves főtt fürjtojással



A medvehagyma nem maradhat ki a repertoárból, íme egy levesrecept. Hosszas keresgélés után végül csak sikerült hozzájutnom egyik tavaszi kedvencemhez és akkor persze ezt ettük egyfolytában: salátába, rántottába, fűszervajba, levesként, de R. nem panaszkodott. Sőt, Zs. barátnőmmel medvehagymás quiche-t is sütöttünk az Édes & Keserű blog kitűnő receptje alapján, és hát éppen lenne még ötletem a felhasználására, ám e különleges hagymaféle konyhánkban betöltött tiszteletteli helyét ma átadja egy húsvéti spárgaszállítmánynak.


A fürjtojás ezúttal levesbetétként funkcionál és mivel a konyhai dolgaim nagy része még mindig dobozokban van, a levest ezúttal szimplán liszttel sűrítettem – nem ártott neki.



Medvehagyma leves főtt fürjtojással






1 csokor medvehagyma
4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
2 l húsleves (vagy 2 l víz és 2 bio húsleveskocka)
2 ek liszt
2 ek olaj
2 dl tejszín
só, bors

feltétnek: főtt fürjtojás

A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, kezünkkel összefogva keresztben vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és megpároljuk rajta a fokhagymát, majd fölengedjük a húslevessel (vagy a vízzel). Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a medvehagymát, ezzel együtt még 3-4 percig forraljuk. Közben összekerjük a lisztet a tejszínnel, óvatosan a leveshez adjuk és mégegyszer felforraljuk. Végül sózzuk, borsozzuk, főtt fürjtojással tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Imádom a medvehagymát. Munkahelyemen épp most raktam el kb: 50 doboz medvehagyma pestot. 1 doboz/1 dl. Tetszik ez a recept is nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok.

    VálaszTörlés
  3. ez a medvehagyma pesto nagyon jól hangzik! Ez elég komoly mennyiség, de nincs kétségem a fogyását illetően.

    köszönöm az ünnepi jókívánságot utólag is :))

    VálaszTörlés
  4. Mi újság van felétek? Hiába jövök, nincs új bejegyzés..:D Bár ebben a melegben én is ritkábban írok...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails