2010. szeptember 14., kedd

Áfonyás-barackos túrótorta sós karamell öntettel

Mielőtt vasárnap, a szép idő tiszteletére febaktattunk R-rel a Várba, hogy a barátainkkal borospoharakat emelgessünk, átgurultam Eszter barátnőm által szervezett koradélutáni, barátnős találkozóra, melynek tiszteletére könnyű, gyümölcsös túrótortát sütöttem. Könnyűt részben azért, mert gyerkőcök is jöttek és mert tudom, hogy a barátnőim is ügyelnek a vonalaikra és persze azt sem szeretném kihagyni az idevezető okok közül, hogy R. anyukájától annyi illatos őszibarackot kaptunk egy Szedd magad! akció folyományaként, hogy már magunk is szinte barackká lettünk az elmúlt napokban.


Eszteréknél, mi tagadás, tobzódtunk a jóban. Könnyű caprese, kitűnő fetás-köményes, fetás - sós kifli alapozta a zsúrt, na és a tortának is sikere volt ezzel az izgalmas, sós karamell öntettel. R. másnap nekiesett a számára kijelölt szeleteknek, mi tagadás, nagyon elégedettnek tűnt...



Áfonyás-barackos túrótorta sós karamell öntettel


Hozzávalók (kb. 9 szelet):


A tortához:

20 dkg édes zabpehely keksz
8 dkg vaj, felolvasztva
8 dkg mandula, blansírozva és darálva
50 dkg tehéntúró
25 dkg mascarpone
0,5 dl tejszín
2 felvert tojás
20 dkg áfonya
4 kisebb őszibarack, meghámozva, negyedekbe vágva
4 ek kristálycukor
2 tk vaníliakivonat
1 lime leve

A sós karamell öntethez:


10 dkg kristálycukor
1 ek víz
8 dkg vaj
1 dl tejszín
nagyobb csipetnyi só

A sütőt előmelegítjük 150 ۫C-ra, a zabpehely kekszet egy zacskóba tesszük és benne összetörjük. Összekeverjük az olvasztott vajjal és a darált mandulával és jól összedolgozzuk. Egy 21 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt rakunk, beleszórjuk a kekszes keveréket, egy megmosott konzervdoboz aljával alaposan a forma aljához nyomkodjuk, majd a formát 15 percre a sütőbe tesszük.

Közben összekeverjük a túrót, a mascarpone-t, a tejszínt, a cukrot, a lime levét , a vaníliakivonatot és a két tojást, majd a végén belekeverjük az áfonyát is.

Amikor az alap megsült, elhelyezzük rajta a barack darabokat, ráöntjük a túrós keveréket, majd 35 percig sütjük.

A tortát tálalás előtt legalább 8 órára tegyünk hűtőbe, a sós karamell öntettel tálaljuk.
Elkészítjük az öntetet: a cukrot egy kisebb lábasba szórjuk, összekeverjük a vízzel, és alacsony hőfokon kevergetés nélkül felolvasztjuk. Amikor felolvadt, hozzákeverjük a vajat és a tejszínt és hozzáadunk egy nagyobb csipetnyi sót.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails