Jó ilyenkor csodálni a lágy, őszi fények alatt színesedő tájat, az pedig igazán mókás, amikor kerékpározás közben száraz falevelek roppannak a biciklim alatt. A hétvégén komoly kollekciót gyűjtöttem termésekből, gesztenyéből és színes levelekből , mindez most a lakás dísze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh44GIKdMLpfqAENvMz0eOkblUOdMj9lNWDfiSn7FIV_PVcsSi6OqFhfPqxkdj9aPDZn7jT0jWJGT_q0VzJgNxiqxc9dYmks4K3NVcGxJkN-mH-7D7OJzJgaxnVdlD1GpGqDz25mPRn4Jyo/s400/IMG_0303.jpg)
Recept: a delicious. magazinból
Sütőben sült céklarizottó
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRjOteaQ2EB3EFmE1sue7kBsnA2NGK4zMHyWm4kZIkRJrQblhNm_CFL-PRCFQeYjh3AgMXILmTDdTJmsv4aZUwa9Fl71_rgRskrfuOeFFwlWhXSzjnZRAl97K4mStHKg5EnTyBVpeTAOka/s400/c%C3%A9klarizott%C3%B3.jpg)
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg rizottó rizs (arborio, vagy carnaroli)
30 dkg cékla
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,8 liter szárnyas alaplé
5-6 db friss zsályalevél
5-6 friss kakukkfű ágacska
2 ek mascarpone, vagy tejszín
2 dl száraz rosé
20 gr vaj
3 ek olíva olaj
A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát egy kés lapjával összeroppantjuk, a céklát megmossuk, meghámozzuk és kb. fél cm-es kockákra vágjuk, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben együtt felmelegítünk a vajat és az olíva olajat, megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Közben előmelegítjük a sütőt 180 ۫C-ra és előveszünk egy kb. 20 cm átmérőjű sütőtálat, lehetőleg olyat, aminek fedele is van.
A főzőlap hőmérsékletét közepesre állítjuk és a megfonnyasztott hagymán kissé megpirítjuk a felaprított céklát, megszórjuk a finomra aprított zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, 5 percig pirítjuk, ráöntjük a rizst, összekeverjük, majd az egészet megöntözzük a borral. Néhány perc alatt folyamatosan kevergetve elpárologtatjuk az alkoholt, majd az egészet áttesszük a sütőtálba, hozzáadunk 3 dl alaplét és 10 percre a sütőbe tesszük. Ezután megkeverjük a rizottót, hozzáöntünk még 3 dl alaplét és még negyedórán át sütjük, majd újból megkeverjük és hozzáadjuk a maradék alaplét és még 10 percet adunk neki a sütőben, akkor vegyük ki a sütőből, amikor a rizs még „harapós” ám a rizottó állaga még kicsit folyékony.
Végül keverjük el a rizottóban a reszelt parmezánt és a mascarpone-t.a
Csodaszép a csokor! A recept is jóóóóóóóóó! :)
VálaszTörlésmegcsinálom, köszi:-))) úgyis hetente eszek céklát...de azt 1,5 órát sütöm, kivi vagyok ez milyen lesz!
VálaszTörlésköszönöm Zizi :))
VálaszTörlésEszter,céklaízű lesz, az biztos :)