2010. február 8., hétfő

Chai coffee, chai latte

Ebben a nekem végtelennek tűnő télben már végigittam itthon a teáspolc kínálatát, próbáltam már mandulás fűszerezésű téli teát, himalájai rózsateát, na meg persze zöldet, mert muszáj valahogy belülről is melegedni ebben a kutyaütő hidegben.

Főiskolás koromban J. barátnőmmel sokszor áztattuk meleg tejbe esténként a kedvenc Earl Grey teafilterünket, aztán hamarosan áttértünk a szálas teákra és mókás fémfilterekre, mert szerencsénkre a kollégium mellett egy akkor még újdonságnak számító teaház landolt, ahol aztán mindenféle tea volt a füstízűtől a mandulásig. Szívesen jártunk oda akár tanulni, vagy csak egy jót beszélgetni, de kétségtelen, hogy egyszer-kétszer erősen túlteáztuk magunkat, vizsgák előtt ez mondjuk néha jól jött, néha kevésbé. Milyen régen voltam már teázóban, egész kedvet kaptam hozzá…

Úgy két hete zszs-vel beültünk az Oktogonnál egy kávézóba beszélgetni és ő Tiger Latte-t rendelt, vagyis tejeskávét kardamommal, szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezve. Meg volt győződve róla, hogy chai latte-t kap, azaz tejjel felöntött, fűszeres fekete teát, amit még Indiában kóstolt, ott mindenhol ezt isszák - mondta, de hamarosan kiderült, hogy mégsem az indiaiak körében népszerű fűszeres tea landolt a papírpoharában, hanem ennek a kávés verziója. Ahogy láttam, végül is nem bánta, én pedig nagyon örültem, hogy az Oktogonnál is tanulhatok valami újat a világ túlsó feléről…

Természetesen ki kellett próbálnom ezt a dolgot itthon, ma reggel is chai coffee-val nyitottam, mozsárban őrölt fűszerekkel és frissen reszelt gyömbérrel készítettem az instant kávés verziót, mert kávégépünk, az jelenleg nincs. A sima verziót így még nem teszteltem, de talán valamelyik barátném kipróbálja és majd referál, hogy milyen lett...

Mindenesetre nekem instant kávéval is tutti, hozzá egy kis Thievery Corporation és azóta odabent erősen tavaszodik.





Chai coffee






Hozzávalók (2 adag főzött kávéhoz):

2 csapott evőkanálnyi kávé
1 rúd fahéj
6 cardamom mag
6 szegfűszeg
2 cm friss gyömbér lereszelve
3 dl tej
cukor, ízlés szerint
A fűszereket mozsárban megőröljük, hozzákeverjük a szokásos kávéőrleményünkhöz, lefőzzük a kávét a szokásos módon, hozzáadjuk a tejet és a cukrot, ízlés szerint.



Chai Coffee gyors verzió


Hozzávalók (1 adag instant kávéhoz):
egy csipetnyi őrölt gyömbér-, kardamom, fahéj és szegfűszeg

A lefőzött kávéba/szokásos módon elkészített instant kávéba tegyünk egy-egy csipetnyit a fenti fűszerekből.



Chai Latte



Hozzávalók (1 adaghoz):

fűszerek mint fent
3 teáskanál Darjeeling teafű
2 dl meleg tej

A fűszereket 1 dl vízzel együtt felforraljuk, együtt kb. 10 percig főzzük, hozzáadjuk a meleg tejet és a cukrot és újra felforraljuk. Leszűrjük, a filterbe töltött teára öntjük és pár percig hagyjuk benne ázni, majd eltávolítjuk a filtert.

Ha pedig az idő jóval melegebb lesz, mint mostanában, kipróbálhatjuk a Lila Füge nyári verzióját is.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails