2009. augusztus 7., péntek

Tejszínes gombakrémleves


Éppen tornázni indultam volna és addig kapacitáltam R-t, hogy vigyen el, amíg kötélnek nem állt. A garázsban aztán azzal kellett szembesülnünk, hogy az én öreg kerékpárom mellett az övének csak hűlt helye. Mint pár perccel később kiderült, R. szuper, lakattal lezárt biciklijét a zárt garázsból lovasították meg, két másik lakó drágább árfekvésű drótszamarának társaságában. Elkezdtük felgöngyölíteni az események láncolatát, és a következőkre jutottunk:

1., egy szerelő brigád gurult be délután teherautóval a garázsba, akiket egy cég közvetített és akiket a portás beengedett,

2., a garázsban a szerelők körülbelül 20 percig tartózkodtak, rajtuk kívül más idegen nem járt ott,

3., senki nem kért a szerelőktől semmiféle igazolványt és a rendszámukat sem írták fel, ám ha mégis elkérte volna valaki, az akkor sem jelentett volna semmit, mivel

4., hitelt érdemlően úgysem tudnánk rájuk bizonyítani a tolvajlást

5., így a végső mérleg: néhány biciklivel kevesebb itt, néhánnyal meg több valahol.

Mondanom sem kell, egy bicikli tökre személyes dolog: szinte hozzád nő, tavasztól őszig hűséges társad, télen meg egy hosszú alvással készül a szezonra, s Te akkor is vetsz rá egy-egy barátságos pillantást az együtt töltött szép időkre gondolva. Nyáron R. is gyakran biciklivel járt bulizni, hányszor tekertünk haza együtt éjszaka a Sziget-ről, meg a Cha-Cha-ból... Igazi pasis, masszív bringája volt: egy lengéscsillapítóval ellátott, csillogó, ezüst-fekete Merida, ami most már csak múlt idő, nekünk legalábbis az. Új gazdája remélhetőleg értékeli majd a vélhetően kedvező vétel feletti szerencséjét. Ha meg maga a tolvaj jár majd vele, a karmája úgyis elintézi. Most, vagy később: ez már részletkérdés.

R. tegnap olyan megnyúlt ábrázattal közlekedett, hogy gyorsan főztem neki egy kedélyjavító gombakrémlevest. Csiperkéből.




Tejszínes gombakrémleves, pármai sonkás grissini-vel



Hozzávalók (4 főre):

0,5 kg csiperke gomba
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes krumpli
0,8 l csirke alaplé
2 dl tej
1 dl tejszín
½ dl olíva olaj
néhány ág friss kakukkfű (vagy 1/2 ek szárított)
só, fehér bors



a tálaláshoz: parmezán, grissini, pármai sonka (esetleg citrom)

Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, előbbit vágjuk apróra, utóbbit zúzzuk össze egy nagyobb kés lapjával. A krumplit is tisztítsuk meg és vágjuk 1 cm-es szeletekre. Mossuk meg jól a gombát, vágjuk le és dobjuk el a szárvégeket, majd hosszában szeleteljük vékonyra a gombafejeket.

Az olíva olajon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, öntsük hozzá a gombát, kakukkfűvel fűszerezzük, megsózzuk – megborsozzuk, jól összekeverjük és 10 percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a krumplit, öntsük fel az alaplével, öntsük hozzá a tejet is és főzzük 10 percig. Egy kézimixerrel turmixoljuk, ha szükséges, akkor még fűszerezzük.

A grissinikre csavarjunk rá egy-egy szelet pármai sonkát, ezeket helyezzük a gombakrémlevessel teli levesestányérra.

1 megjegyzés:

  1. Zsokesz, ahogy latom a biciklitolvajlas meg a barcelonainal is professzioanalisabb! hiaba, kreativ nemzet a magyar!!:))hihi...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails