2014. december 7., vasárnap

Kókusztejes - zöldséges csirkemell, pirított mandulával

Oszd meg, amid van
Biztosan nem véletlen, hogy Buddha és Jézus is ugyanarra a következtetésre jutott, miszerint a legfontosabb erőnk a szeretet. Ez az igazi gyógyír a legtöbb bajra. A lelket egyszerűen könnyebbé teszi, ha vannak körülötte olyanok, akik világosságukkal körbefogják és melengetik, amikor saját fénye halványabban ég.

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor több törődésre van szükségünk. Nekem csodálatos barátaim vannak, nem győzök hálát adni érte, hogy ők vannak nekem. Az advent azért szép, mert ilyenkor is együtt fényesíthetjük a lelkünket az év legsötétebb időszakában.

Anita például délutánonként gyakran felhív telefonon, megyek-e jógázni,  vagy hogy kiváló tanyasi csirkét /friss bárányt stb vett, menjek át vacsorázni. Amikor Budapestre megyek, Zsófinál, vagy Trixinél alszom, akikkel ilyenkor jó sokáig beszélgetünk. Zsófi gyömbéres teát főz, Trixi barátnőmmel rendszerint megiszunk egy-egy pohár bort, amit én viszek.
Most Sárospatakon élek. Itt Budapesttel összehasonlítva korlátozottak a társasági élettel kapcsolatos lehetőségek, a fiatalabb generáció java része elköltözött külföldre munkát keresni, sok üzlet bezárt, jóformán nincsenek közösségi helyek.Sokszor ez a téma a helyi beszélgetéseinkben.

Viszont legalább ennyire lényeges, hogy mi az, ami van: gyönyörű természet odakint, fantasztikus borok és az itteni emberekben minden nehézség ellenére valami belső harmónia.
Jól esik, hogy itt hétköznap reggel is rám tudnak mosolyogni az eladók az üzletekben, pedig hát nem keresik halálra magukat, a fizetésük biztosan nem ok örömködni. Különös paradoxon, hogy az ország gazdaságilag egyik legelmaradottabb régiója egyúttal a világ egyik legkülönlegesebb borvidéke. Nem kellene, hogy így legyen.
Rengeteg érték hever itt parlagon.A környéken mindenhol eléggé hasonló a helyzet, talán annyi a különbség, hogy ennek a városnak csodás épített öröksége van, a pataki embernek pedig tartása. És ezzel nem állítom, hogy a környék más településein lakóknak nincs, sőt! De tény, a patakiak büszkék arra, hogy ebben a nagy történelmi múltú városban élnek és igyekeznek megfelelni a hely szellemi, hitbéli örökségének -  és itt nem arra gondolok, hogy templomba járnak. (ez itt a helyi Nosztalgia Virágüzlet aktuális kirakata).
Sokkal inkább ilyenekről van szó: valamelyik reggel éppen a befagyott ablakú autóban ültem, vártam, hogy kilássak végre és elindulhassak, amikor valaki bekopogott az ablakon. Kinyitottam az ajtót és egy ismerős hölgy a cukrászdából mosolyogva nyújtott felém egy flakon jégoldót.Sőt, nálam akarta hagyni. Vagy a múltkor: defektet kaptam és nem tudtam hirtelen, hogy mit csináljak.Egy kollégám öt percen belül segítségemre sietett, felszerelte a pótkereket és elvitte megfoldoztatni a sérültet. A szomszéd néninél megmelegíthetem a teámat, amikor kifogy gázpalack, én pedig segítek kiporolni a szőnyegét, ha éppen szüksége van rá.Így megy ez Patakon, nem csak Adventkor.Kókusztejes - zöldséges csirkemell, pirított mandulával


Hozzávalók (2 személyre):

1/2 csirkemell
1 közepes brokkoli 1/3-a
2 kisebb sárgarépa
1 közepes fej hagyma
140 gr-os kókusztej
egy 3 cm-es friss gyömbér, lereszelve
2 kis gerezd fokhagyma finomra aprítva
2 ek olíva olaj
2 ek szójaszósz
2 ek balzsamecet
nagyon kevés friss chili
1 mokkáskanálnyi garam masala
1 mokkáskanálnyi tandori masala
1 tk nádcukor
1 fél maréknyi szeletelt mandula, vagy pirított földimogyoró

A zöldségeket megtisztítom, felaprítom és forrásban lévő víz fölé odateszem párolódni, éppen csak hogy roppanósak legyenek.

A hagymát finomra aprítom és olíva olajon üvegesre párolom, hozzáadom a tandori masalát, a garam masalát, a gyömbért és a fokhagymát,  és kicsit megpirítom

A csirkemellet 2 cm-es csíkokra vágom, sózom, borsozom,hozzáadom a hagymához, a fűszerekhez és megpirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, hozzáadom a cukrot, belekeverem a párolt zöldségeket, öntök rá szójaszószt és balzsamecetet és mindezt összeforralom. Tálaláskor meghintem a mandulával / mogyoróval.

Borajánló: Megyer Tokaji Aszú 3 puttonyos 2010 . Aszú. Nem csak azért, mert jönnek az ünnepek, hanem mert egy nem túl édes aszú jól illik a kókusztejes, kicsit csípős távol keleties ízvilágú ételekhez. És ha még pirított mandula, vagy pörkölt mogyoró is fűszerezi az ételt, nos, akkor pedig különösen jól. És ez a 3 puttonyos aszú éppen megfizethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails