2014. december 7., vasárnap

Kókusztejes - zöldséges csirkemell, pirított mandulával

Biztosan nem véletlen, hogy Buddha és Jézus is ugyanarra a következtetésre jutott, miszerint a legfontosabb erőnk a szeretet. Ez az igazi gyógyír a legtöbb bajra. A lelket egyszerűen könnyebbé teszi, ha vannak körülötte olyanok, akik világosságukkal körbefogják és melengetik, amikor saját fénye halványabban ég.

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor több törődésre van szükségünk. Az advent azért szép, mert ilyenkor is együtt fényesíthetjük a lelkünket az év legsötétebb időszakában.

Anita délutánonként gyakran felhív telefonon, megyek-e jógázni,  vagy hogy kiváló tanyasi csirkét /friss bárányt stb vett, menjek át vacsorázni. Amikor Budapestre megyek, Zsófinál, vagy Trixinél alszom, akikkel ilyenkor jó sokáig beszélgetünk. Zsófi gyömbéres teát főz, Trixi barátnőmmel rendszerint megiszunk egy-egy pohár bort, amit én viszek

Rengeteg érték hever itt parlagon.A környéken mindenhol eléggé hasonló a helyzet, talán annyi a különbség, hogy Sárospataknak csodás épített öröksége van. A patakiak büszkék arra, hogy ebben a nagy történelmi múltú városban élnek és igyekeznek megfelelni a hely szellemi, hitbéli örökségének.
Emellett az itteniek segítik is egymást: alamelyik reggel éppen a befagyott ablakú autóban ültem, vártam, hogy kilássak végre és elindulhassak, amikor valaki bekopogott az ablakon. Kinyitottam az ajtót és egy ismerős hölgy a cukrászdából mosolyogva nyújtott felém egy flakon jégoldót. A múltkor pedig defektes lett az egyik kerék és nem tudtam hirtelen, hogy mit csináljak.Egy kollégám öt percen belül jött a segítségemre, felszerelte a pótkereket és elvitte megfoldoztatni a sérültet. A szomszéd néninél megmelegíthetem a teámat, amikor kifogy gázpalack, én pedig segítek portalanítani a szőnyegét, ha megkér rá.Így megy ez Patakon, nem csak Adventkor.
 



Kókusztejes - zöldséges csirkemell, pirított mandulával


Hozzávalók (2 személyre):

1/2 csirkemell
1 közepes brokkoli 1/3-a
2 kisebb sárgarépa
1 közepes fej hagyma
140 gr-os kókusztej
egy 3 cm-es friss gyömbér, lereszelve
2 kis gerezd fokhagyma finomra aprítva
2 ek olíva olaj
2 ek szójaszósz
2 ek balzsamecet
nagyon kevés friss chili
1 mokkáskanálnyi garam masala
1 mokkáskanálnyi tandori masala
1 tk nádcukor
1 fél maréknyi szeletelt mandula, vagy pirított földimogyoró

A zöldségeket megtisztítom, felaprítom és forrásban lévő víz fölé odateszem párolódni, éppen csak hogy roppanósak legyenek.

A hagymát finomra aprítom és olíva olajon üvegesre párolom, hozzáadom a tandori masalát, a garam masalát, a gyömbért és a fokhagymát,  és kicsit megpirítom

A csirkemellet 2 cm-es csíkokra vágom, sózom, borsozom,hozzáadom a hagymához, a fűszerekhez és megpirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, hozzáadom a cukrot, belekeverem a párolt zöldségeket, öntök rá szójaszószt és balzsamecetet és mindezt összeforralom. Tálaláskor meghintem a mandulával / mogyoróval.

Borajánló: Megyer Tokaji Aszú 3 puttonyos 2010 . Aszú. Nem csak azért, mert jönnek az ünnepek, hanem mert egy nem túl édes aszú jól illik a kókusztejes, kicsit csípős távol keleties ízvilágú ételekhez. És ha még pirított mandula, vagy pörkölt mogyoró is fűszerezi az ételt, nos, akkor pedig különösen jól. És ez a 3 puttonyos aszú éppen megfizethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails