2014. március 2., vasárnap

Tokaji Tavasz és exkluzív borárverés Sárospatakon


Idén Április 25 -27 között rendezik a Nagy Tokaji Borárverést, a már hagyományosnak mondható történelmi helyszínen, a sárospataki várban. 20 kiváló borászat 22 bora kerül kalapács alá, melyekre szóban és telefonon egyaránt lehet majd licitálni. Néhány név a résztvevő borászatokból: Barta, Bardon, Degenfeld, Disznókő, Holdvölgy, Samuel Tinon, Szent Tamás Pincészet, Szepsy...  Az árverésből származó bevétel egy részét a Lovagrend a borvidéki felépítmények állagmegóvására fordítja.
Azidőtájt, amikor három évvel ezelőtt a borvidékre költöztem, kezdett újjászerveződni a Tokaji Borlovagrend francia mintára. A tényleges megalakulás körültekintő alapozó munka után 2012. májusában valósult meg. A Lovagrend célként tűzte ki maga elé a borvidék egységes hazai és nemzetközi képviseletét, hogy visszaemeljék a borvidéket az őt megillető piedesztálra, illetve olyan saját, minőségi programok szervezését, amely méltó a tokaji borok híréhez.
A borlovagrend elnöke Szepsy István, a nagymester a rangidős Dusóczky Tamás.  
Van jónéhány katalizátor személyiség, akik nélkül aligha jött volna létre a Borlovagrend mai formájában és akikről mindenképpen érdemes néhány szót ejteni: Samuel Tinon olaszliszkai borász családjával együtt Bordeaux-t cserélte Tokajra szerencsénkre - én személy szerint az ő szamorodniját kedvelem a leginkább legyen az száraz, vagy édes.
Aztán itt van a szintén francia származású Nicolas Godebski, aki amellett, hogy évtizedek óta segíti külföldön szerzett szőlészeti és borkészítési tapasztalataival a borvidék borászatait, saját regényt is magáénak mondhat. A Lovagrend hölgytagjai között ott találjuk Bárdos Saroltát és Berecz Stephaniet is,
hölgy látja el továbbá a rend egyik titkári szerepkörét is: Szabó Hajnalka -civilben a Füleky Borászat marketingese - fáradhatatlan és agilis szervező.
A munkában részt vállal még Katherine Chapman - és sokan mások, akiket terjedelmi kötöttségek miatt nem tudok most megemlíteni -, akiről már volt szó korábban a blog hasábjain és aki kommunikációs feladatokban segíti a munkát.

Tavaly szervezték az első exkluzív borárverést a sárospataki várban, akkor mintegy 13 tételnek lett gazdája, amelyből összesen 20 millió forint folyt be. Jó hangulatú, klasszikus árverés volt, amelyet Winkler Nóra televíziós személyiség celebrált, aki korábban a Kieselbach Galéria szépművészeti aukcióit vezette. 
A borok kikiáltási ára gönci hordónként (136 liter) néhányszázezertől többmillió forintig terjedt, jónéhány tétel többszörös áron kelt el. Legtöbbet a Tokaj Hétszőlő pincészet 2010-es 6 puttonyos aszújáért adtak, ez 4,2 millió forintért kelt el.
Az április 25-27 között zajló Tokaji Tavasz programsorozatra ellátogatók az árverésen kívül résztvehetnek a Borlovagok éves avatási ceremóniáján, a Disznókő pincészet csodaszép, klasszikus filagóriájánál szervezett állófogadásán, valamint a szombat esti exkluzív gálavacsorán az Andrássy Hotelben. Vasárnap a sikeres liciteket tett vevők találkozhatnak a termelőkkel azok pincéiben.

A borárverés tételei rendkívül magas minőséget képviselnek, ennek biztosítására a rend külön, szakírókból és borszakértőkből álló Borvizsgáló Bizottságot hozott létre olyan tagokkal, mint Mészáros Gabriella a borkollégium vezetőanára, 
Ercsey Dániel borszakíró, vagy Ronn Wiegand Master of Wine és Master Sommelier. 
Apropó: azt tudtátok, hogy világszerte alig több, mint háromszázan birtokolják az MW címet és hogy csak rendkívül nehéz vizsgák és komoly szakmai tudás birtokában adják csak oda az arra leginkább érdemes jelölteknek ezt a címet?

Kedved lenne résztvenni a borárverésen, de egyedül nem tudnál megfinanszírozni egy hordónyi bort? Nos, erre találták ki a "vásárlói csoport" intézményét, azaz szólj a barátaidnak, ismerőseidnek is és vegyetek részt vevőként, együtt az árverésen.

A 2014-es Nagy Tokaji Borárverés részletes programját  a borlovagrend weboldalán  találjátok.

*fotók - Szentirmai Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails