2014. március 22., szombat

Sült gyökérzöldség, sültpaprikás-mazsolás kuszkusz és az ébredő természet

Kicsi tavaszi szünetet vettem ki az írásban, az utóbbi hetekben inkább a napsütésre, a kellemes levegőre és a természetben megjelenő csodás színekre koncentráltam napi feladataim mellett. Jó, hogy újra kint lehet időzni a szabadban. Már újra a gáton futok, a természetben ilyenkor mégiscsak jobb és csupa szerencse, hogy Sárospatakon elérhető közelségben jó sok a zöldterület, ahogyan azt is jó látni, hogy mások is mozognak.
Az idei tavaszon már túl vagyok két harminckilométeres biciklitúrán is és mindkettő igazi élmény volt, csak azt nem gondoltam, hogy ez egy ilyen fárasztó műfaj. Ja igen: és Katherine Chapmannel is elbicikliztünk egy kisebb dombig és láttunk egy őzet..Nyolc éve egy alkalommal százötven kilométert tekertünk Zsuzsi barátnőmmel egy nap alatt, amikor egy hétvége alatt megkerültük a Balatont. Kellett hozzá kakaó és vajas kifli Zánkán, velős lángos Keszthelyen, fagylalt már nem emlékszem hol, aztán nyilván ettünk valami normális ételt is és ittunk jó sok limonádét Badacsonyban a Szeremley Pincészet csodás panorámájú teraszán. Hát ez is megvolt és nagyon jó is volt,de ma már a kevesebb több elvét vallom. Ráadásul ha lassabban megyek, pillangót is látok.
Ami a színeket illeti, most a sárgának és a lilának van szezonja. Rengeteg ibolya virágzik a városban! Az iskolakert előtt elhaladva elképesztő ibolyafelhőn tekertem át. Igen, az ibolyával van is valami ételbevaló tervem...
Ami az étkezést illeti: most több hús kerül a tányéromra, mint korábban, de amikor Tom és Gabi két héttel ezelőtt meglátogattak, éppen hummuszt és sült zöldségeket készítettem.  A kérdést ők is feltették: Te vega vagy? Nem, nem vagyok az, csak szeretem a zöldségeket. A hummuszba sajátkészítésű szezámkrémet tettem (csak meg kell pirítani hozzá a szezámmagot és kevés olíva olajjal egy mozsárban jól összetörni, ezt a Lila Füge blogon olvastam). Sajnos sehogysem tudtam viszont annyit enni belőle, amennyi készletben a rendelkezésemre állt.Ti is vagytok úgy néha, hogy csak sokat sikerül valamiből készíteni? Legközelebb konzerv csicseriborsó lesz ebből, már látom. Volt még a hummuszhoz sült gyökérzöldség, amit egyszerűen olíva olajba forgattam, sóztam, borsoztam, balzsamecetet löttyintettem rá, úgy sütöttem 200 celsiuson 20 percig. 

És mi még..kuszkusz sült paprika darabokkal és mazsolával, lenmagolajjal, sajt és olívabogyó és beszélgetés, mert ők itt két világjáró: Tom nemsokára Colorado-ba költözik  a feleségével, Brianne-nal és jó sok macskájukkal Fónyból (addig is szívesen írnék még róluk, mert Tom szakácstudománya rendkívül figyelemreméltó). Gabi nemrég jött haza Thaiföldről és mivel külföldieknek szokta kiadni a lakását, mindig érdekes figurákkal találkozik, szóval neki is akad néhány vicces története.
Végül sétáltunk, kávé és a franciakrémes a Heitzmann Cukrászdában, na meg a vár, amit sosem érdemes kihagyni.

Borajánlat: Degenfeld Muscat Blanc, de mivel ez éppen nem volt itthon, Gabi Furmintot ivott - mi pedig limonádét..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails