2014. április 6., vasárnap

Rigójancsi ropogós étcsokoládémázzal

A házi krémes mellett az egyik kedvenc süteményem a Rigójancsi. Anyu jónéhányszor készített gyerekkoromban ilyet és amikor ezt eszem valahol, mindig akaratlanul is összehasonlítom az ízét azzal, amit ő sütött. És persze egyik sincs olyan jó, mint a házi verzió. A Rigójancsiban rejtező tejszínes krém fantasztikus és azt is szeretem benne, amikor a tetején lévő étcsokoládéréteg roppan a fogam alatt. Sárospatakon a Heitzmann Cukrászdában hétvégenként alkalomadtán készítenek Rigójancsit, nos olyankor rávetem magam a készletre. Nemrég volt Anyu születésnapja és eldöntöttem, hogy ezalkalomból meglepem őt egy adag süteménnyel. Csak hát történetesen elszóltam neki magam, hogy szükségem lenne majd a receptre, amikor legközelebb hazamegyek. Ennek mintegy magától értetődő következményeként Anyu bevásárolt a süteményhez, Ági pedig aki segít neki az otthoni ügyek intézésében, megsütötte a sütit mire hazaértem, mondván nekem úgyis van más dolgom. Persze nekem is van azért részem a sütiben: a csokoládémáz, na meg a gyertya, ami a tetejébe került az évek számával, ami ezúttal 79.

A recept a Marosi Lászlóné szerkesztette 104 híres magyar recept c. könyvben található Rigójancsi recept átdolgozása.

Hozzávalók a tésztához (kb. 20 db 7x7 cm-es sütemény lesz belőle)
160 gr kristálycukor
160 gr liszt
40 gr kakaópor
8 db tojás

A tojásból, kristálycukorból, lisztből és kakaóporból csokoládés piskótatésztát készítünk, melyet vajazott-lisztezett tepsiben 180 Celsiuson kisütünk. Kihűlés után a piskótát lapjában kettévágjuk. A felső lapot olvasztott étcsokoládéval áthúzzuk, dermedés után 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.

Hozzávalók a krémhez:
100 gr porcukor
80 gr kakaópor
10 gr zselatin
6 dl tejszín

A sütemény tetejére: 1 tábla (100 gr) olvasztott étcsokoládé

A tejszínt megfelezzük és az egyik felét elkeverjük a kakaóval, a fele zselatinnal és a porcukorral, a másik felét simán felverjük. (A könyvben eredetileg a teljes tejszínmennyiséget összekeverik a porcukorral és kakaóval, ezt is megtehetjük és akkor egyfajta kakaós krémet kapunk.) A tejszínt az alsó tésztarétegre tesszük, ráhalmozzuk a kakaós krémet, erre ráhelyezzük a másik tésztalapot.

Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ebbe helyezünk egy másik edényt, amiben a csokoládét fogjuk megolvasztani. Megvárjuk, amíg felforr a víz, a csokoládét összetörjük, beleszórjuk a felső edénybe és megolvasztjuk. Egy szélesebb lapú késsel rákenjük a tészta tetejére és megvárjuk, amíg megdermed.

Borajánlat: legjobb hozzá olyan érettebb, 6 puttonyos Tokaji aszú, amelyben már megjelentek az étcsokoládés érlelési jegyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails