2010. március 7., vasárnap

Kókusztejes sárgaborsókrémleves indiai fűszerekkel a Pastrami-ból

Talán már említettem, hogy a Pastrami az egyik kedvenc éttermem. Hogy miért? Mert amellett, hogy időről-időre izgalmas,inspiráló és nem utolsó sorban árban is elérhető ételeket találok az étlapon, itt tényleg megvalósul a vendég és a szakácsok közötti interakció, belsőépítészetileg pedig nagyon tetszik, hogy ultramodern környezetből egyszerű bútordarabokkal igazán barátságos helyet kreáltak, úgy is mondhatnám, hogy harmónia és modernitás itt egymás mellett értelmezhető kategóriák.

Mivel elég közel van hozzánk, néha elugrunk ide R-rel, általában hétköznap, amikor éppen nincs időm, vagy kedvem főzni, mert igen, ilyen is van... Felütésként már a bejáratnál szezonális termésekből, bogyókból (reményeim szerint hamarosan virágzó ágakból) készült színes csendélet, vagy éppen hatalmas liliom csokor fogad, a bejárat melletti asztalkán magazinok sorakoznak, a vendégtér közepén kialakított hatalmas konyhában sürgölődő szakácsok pedig mosolyogva köszöntik a belépő vendéget. Úgy érzem jót tesz nekik, hogy történés van körülöttük és hogy nincsenek elszeparálva a vendégektől, mint más helyeken. A mútlkoriban fültanúja voltam egy beszélgetésnek, amint az egyik szakács a pultnál rajzolgató gyerekekkel folytatott nagy komolyan a kedvenc ételeikről. Igen, itt a gyerekeknek is jó dolga van, erről tanúskodik a játékokkal, kifestőkkel és színes ceruzákkal gazdagon megrakott zsúrkocsi is.

Ami pedig engem illet, volt már itt szerencsém kacsa curry-hez, vaddisznó raguleveshez, malaccsászárhoz és még hosszasan sorolhatnám, mégis a múlt heti ebédem volt az eddigi legjobb: már a friss korianderrel megszórt kókusztejes sárgaborsókrémlevestől kész lettem, mondtam is a pincérnek, hogy oda vagyok teljesen…nem sokáig kellett biztatnia, hogy kérdezzem meg a szakácsot a receptről. R. beérte egy rácponttyal, hiába, az egyensúly mindig létrejön így, vagy úgy…

A bárány kebabot mentás-joghurtos öntettel és kevert salátával mindenesetre már a leves titkának birtokában eszegettem, de az is annyira jó volt, hogy már ott azon gondolkodtam, melyiket készítem majd el otthon először. Ha mégis kritikát kellene gyakorolnom, a sómennyiség talán megszaladt egy kicsit a húsnál, de tényleg nem ügy, mert az utána következő selymes creme brulée után már haza sem akartam menni...



Kókusztejes sárgaborsókrémleves indiai fűszerekkel



Hozzávalók (6 személyre):

0,5 kg sárgaborsó
1 póréhagyma
1 tk koriander mag
1 tk fekete mustármag
1 tk római kömény
1 tk fekete hagymamag
1 doboz kókusztej
1,5 liter húsleves
¾ -1 csapott tk só
1 tk frissen őrölt bors
2 ek olíva olaj
friss koriander levelei, durvára vágva

Egy szűrőben leöblítjük és lecsepegetjük a sárgaborsót, a fűszereket alacsony fokozaton kb. 15-20 mp alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd egy mozsárban finomra őröljük.

Az olíva olajon megpirítjuk a póréhagymát, hozzáadjuk és elkeverjük vele a fűszereket, hozzáadjuk a sárgaborsót, ismét elkeverjük és felöntjük kb. egy liternyi húslevessel, sózzuk, borsozzuk. 30 percen át főzzük, ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és még 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és felöntjük még annyi húslevessel, hogy a leves teteje éppen a 2,6 liter szintjelzőnél álljon, nekem így volt éppen jó a sűrűsége. Összekeverem, összemelegítem, kóstolok és ha még szükséges, ismét adok hozzá egy kevés sót és borsot.

Durvára vágott korianderrel tálalom, de a parmezánforgácsok is jól illenek hozzá.

6 megjegyzés:

  1. ... akkor holnap a nyakunkba vesszük a várost fekete hagymamagért... nem tudod hogy van ez németül?

    VálaszTörlés
  2. hahó zszs!

    úgy van állítólag, hogy Zwiebelsame, vagy Nigella, vagy Schwarzkümmel...

    friss korianderrel lesz igazán tutti, csak én kissé óvatlan voltam és mire a fotózásra került sor, szárított koriander lett belőle :)

    akkor ez egy gasztroséta lesz :) arrafelé tavaszodik már?

    VálaszTörlés
  3. nna, ezennel felkerült a kedvenc levesek listájára! bár fekete hagymamagot nem kaptam, pedig két indiai lebensmittelben is jártunk, de Benedictet legalább jól össze is tapogatták indiai szokás szerint :)
    meg vennem kell egy igazi fűszermozsarat, mert így kezdetleges eszközökkel morzsolgatva nem volt az igazi.
    na szóval isteni volt, pedig kisdiákos menzás koromban jól megutáltatták velem a sárgaborsót.

    izgatottan várjuk a tavaszi kollekciódat :)))

    VálaszTörlés
  4. jajj, de jó:)

    a mozsár nagyon hasznos: lehet vele fokkhagymát zúzni, meg karizmokat is erősíteni, miközben porlasztod a fűszereket... bár gondolom BZB emelgetésével erősítesz egyébként is :)

    sárgaborsó főzeléket etettek veled a menzán :)?jó liszteset biztosan...utoljára tavaly volt ilyenhez szerencsém, de remélem, hogy soha többé.
    Tavaszi kollekció? under construction :)

    VálaszTörlés
  5. igen, a karom jobb formában van, mint az esküvő előtti dzsenifereniszton projekt után... kisbüdös már 6 kiló, biztos azért, mert Anya ilyen jó leveseket eszik!

    Váááárjuuuk a kollekciót!

    VálaszTörlés
  6. :) amíg ilyen hideg van kint, mit szólnál még egy jó kis almás-gesztenyés leveshez?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails