2010. február 4., csütörtök

Joghurtos-fokhagymás padlizsánsaláta


A Vígszínházzal szemben lévő Szeráj nálunk az éjszakai mulatozások végső állomása, bár R-t néha nehezen tudom rávenni, mert nincs oda érte, de ha akad erősítés, akkor tutti hogy mégis ott kötünk ki hajnalban. Ez így volt múlt szerda (vagy csütörtök?) éjszaka is amikor Singas Project koncert után negyedmagunkkal a Corvintető felé vettük az irányt, mivel barátaink A. és K. éppen családi kimenőn voltak. A Dumaszínházból jöttek át hozzánk a Most-ba és szabad estéjük örömére még szerettek volna ropni egyet valahol, így kerültünk a Tetőre, de miután jajveszékelve megmásztuk azt a néhány száz lépcsőfokot, olyan drum ’n bass dübörgés fogadott minket, hogy hirtelen inkább éhesek lettünk és ezúttal végre nem én mondtam ki, hogy irány a Szeráj...

A Chili & Vanilia által megénekelt joghurtos spenótsalátába sajnos még soha nem sikerült ott belefutnom, pedig mindig direkt rákérdezek a lányoknál, joghurtos padlizsánsaláta viszont tuttira van, ami nagy szerencse, mert mire odaérünk általában már jó húsz perce ez lengedez lelki szemeim előtt. Ilyenkor már jöhet a fokhagyma is minden mennyiségben, ezúttal pedig még jó adag hagymával megspékelt kebabot és sült tejberizst is társítottunk mellé, utóbbit ipari mennyiségben.

Először tavaly nyáron készítettem ezt a salátát egy vendégség alkalmával kimondottan egyik Zs. barátnőm kedvéért és azóta gyártom magunknak is, amikor csak eszembe jut, például tegnap.

Ezúttal viszont nem volt időm kivárni azt a néhány órát, ami ahhoz kell, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek, rögtön bedobtam egy adagot, egy órával később pedig már jött is értem másik Zs. férje és kiszállított régen látott barátnőmhöz Piliscsabára. Még az autóba való beszállásomkor figyelmeztettem, hogy ha esetleg vámpír lenne, vagy más, fokhagymaszagtól pusztuló szerzet, akkor azon nyomban vége lesz. Mindenesetre úgy tűnik, hogy nem volt az, mert odaértünk rendesen, megvacsoráztattak és aztán mint mindig, Zs-vel most is meghitt beszélgetésbe fojtottuk az éjszakát...




Joghurtos-fokhagymás padlizsánsaláta




Hozzávalók ( 4 főre):

2 db közepes padlizsán
0,5 l görög joghurt
7 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
3 ek olíva olaj
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem levele, durvára vágva

A padlizsánokat megmossuk, két végét vágjuk le és dobjuk el, a megmaradt részt vágjuk ketté és a vágott felületen egy éles késsel hosszanti irányban metsszük be. Sózzuk meg és 20 percig hagyjuk állni. A padlizsán keserű leve így majd kicsapódik a vágási felületre, amit folyóvíz alatt öblítsünk le, majd a padlizsánokat egy papírtörlővel szárítsuk meg, vágjuk 1,5 cm széles szeletekre, azt pedig vágjuk további 2 cm x 2 cm-es kockákra.

Egy 30 cm átmérőjű serpenyőben alacsony fokozaton melegítsük meg az olíva olajat és pár perc alatt fonnyasszuk meg benne a zúzott fokhagyma kétharmadát óvatosan, hogy egyáltalán ne barnuljon meg. Ezután tegyük hozzá a kockára vágott padlizsánt, sózzuk, borsozzuk és forgassuk át jó alaposan, hogy a fűszerből egyenletesen jusson mindenhová, állítsuk közepesre a főzőlap hőmérsékletét, majd fedjük le az edényt, keverjük meg benne a zöldséget és pároljuk 15 percig, néha keverjük meg, hogy a zöldség mindenhol egyenletesen piruljon. Amikor a kis kockák összetöppedtek és megbarnultak, szedjük át őket egy tálba, adjuk hozzá a joghurtot és a maradék zúzott fokhagymát, keverjük bele a petrezselymet is, mindezt forgassuk össze alaposan és fóliával lefedve tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen az igazi, tálaláskor szórhatunk rá pirított dió darabokat.

3 megjegyzés:

  1. ó, végre. annyi ilyen kaja van, amit ettem vmi kajabárban, pofonegyszerűen finom, de fogalmam sincs, hogy lássak neki elkészíteni.

    VálaszTörlés
  2. Zsóka, nekem is ez a kattanásom, és én sem talákoztam ott a spenótos verzióval még, pedig dirket rákérdezek. Ezt megcsináltam már én is, de nekem nem ugyanolyan, valamit tesznek még bele, amitől az sokkal jobb lesz!!!!!! Talán örölt római köményt, legközelebb kipróbálom azzal, hátha...

    VálaszTörlés
  3. susanita :) igen, nekem is van jónéhány ilyen, például a galaktobureko, a sült tejberizs, a legegyszerűbb patatas bravas fokhagymás majonézzel, és inkább itt most abba is hagyom a felsorolásukat, mert megéhezek :)

    Anyez: akkor nem vagyok egyedül, hogy keresem ott a spenótot :) római köményt igen, már volt, hogy tettem bele, ha jól emlékszem Zs. főzőművész-szomszédnője ajánlotta még amikor csillagokat vizsgáltunk, és egyébként oké volt, de bevallom, most nem jutott eszembe..

    ja, és korianderrel is tutti,csak azt annyira nehéz beszerezni, mintha legalábbis a Holdon teremne...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails