2014. február 9., vasárnap

Nudli, a multifunkcionális

Vince, az unokaöcsém és a szomszéd gyerekek nyaranként gyakran kérik Anyámat, hogy főzzön nekik nudlit.De olyan is előfordult már, hogy arra léptem be a konyhába, hogy anyám és valamelyik szomszéd kislány teljes fókuszáltságban tésztát gyúrnak. A nudlikészítés olyan, mint a gyurmázás és leginkább társaságban jó csinálni. Hogy nem tudjátok, mi az a nudli? A nudli ilyen is, meg olyan is... sokoldalúságát tekintve leginkább Pom-Pom-ra hasonlít. A nudlik a barátfüle tésztából készített kicsiny hengerformák, amit igen változatosan lehet fogyasztani: én történetesen pirított zsemlemorzsával szeretem. Amikor vajon átpirítom a morzsát három egyszerű íz: vaj, krumpli és zsemlemorzsa elegyedik és ez valami csoda! Ehetjük önmagában is a pirított morzsába hembergetett nudlikat, vagy meghinthetjük porcukorral, vaníliás, vagy fahéjas cukorral. Mákos verzió is létezik, de bevallom ez még nálam is vakfolt.
                 
Errefelé, az észak-keleti régióban egyébként komoly hagyománya van a krumplis, húsnélküli tésztaételeknek, mivel a régi időkben szükség volt az ezekből kinyerhető energiára erdőn, mezőn, szőlőkben, de azt csak mostanában tudtam meg, hogy ugyanebből a tésztából, csak éppen nem főzéssel, hanem serpenyőben sütve készül a krumplilángos is, amit mi családilag szimplán sózunk (khmmm...megbocsátassék, de hát némileg erősen) és háromszögformára hajtva önmagában esszük, miközben megyünk a dolgunkra. Asztalhoz leülve még nem nagyon láttam családtagomat krumplilángost enni és valahogy nekem is úgy esik jól, ha krumplilángossal a kezemben haladok valamerre. Ez a sajátos putnoki krumplilángos take away. Erdőbényén, a Bor, Mámor, Bénye fesztiválon szilvalekváros és fokhagymás-tejfölös verziót kóstoltam, az is megjárta. És ezzel még korántsem merítettük ki a nudlitésztában rejlő lehetőségeket, ez az alapja ugyanis a szilvás gombócnak és a derelyének is, nudlink tehát lehet főétel, köret, vagy desszert. Mondtam, hogy multifunkcionális.


Pirított zsemlemorzsás nudli csipkelekvárral


Hozzávalók (2 személyre)

3 közepes méretű krumpli
finomliszt egy 2 dl-es bögrével
csipetnyi só
4 ek pirított zsemlemorzsa
3 dkg vaj

A krumplikat puhára főzzük és krumplinyomóval összetörjük (Anyám alkalmasint egy régi bögre aljával nyomkodja masszává a főtt krumplit) Egy közepes edénybe tesszük, hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Vigyázat! nem szabad túldolgozni a tésztát, különben ragadni fog és eldeformálódik. Egy vágódeszkát belisztezünk és a masszát kifliformára hengergetjük, amit kb. kétcentis szeletekre vágunk.
Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben főzzük majd a nudlikat. 
A kifliformából vágott szeleteket a két kezünk között megsodorgatjuk, majd a belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra tovább gyúrjuk, majd az így kapott kígyócskákat kb. 3 centis darabokra vágunk, amiket  beledobálunk a vízbe és addig főzünk, amíg feljönnek a víz tetejére. 
Mindeközben egy edényben megolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor a nudlicskák feljöttek a víz tetejére, egy szűrővel kihalásszuk őket  - családi tradíció szerint leöblíteni szigorúan tilos! - és hozzáforgatjuk a zsemlemorzsához. Néhány teáskanálnyi csipkelekvárt halmozunk rájuk és ...

Borajánló:
Késői Szüretelésű Furmint úgy hatvan gramm cukortartalommal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails