Vince, az unokaöcsém és a szomszéd gyerekek
nyaranként gyakran kérik Anyámat, hogy főzzön nekik nudlit.De olyan is
előfordult már, hogy arra léptem be a konyhába, hogy anyám és valamelyik
szomszéd kislány teljes fókuszáltságban tésztát gyúrnak. A nudlikészítés olyan,
mint a gyurmázás és leginkább társaságban jó csinálni. Hogy nem tudjátok, mi az
a nudli? A nudli ilyen is, meg olyan is... sokoldalúságát tekintve leginkább
Pom-Pom-ra hasonlít. A nudlik a barátfüle tésztából készített kicsiny
hengerformák, amit igen változatosan lehet fogyasztani: én történetesen
pirított zsemlemorzsával szeretem. Amikor vajon átpirítom a morzsát három
egyszerű íz: vaj, krumpli és zsemlemorzsa elegyedik és ez valami csoda! Ehetjük
önmagában is a pirított morzsába hembergetett nudlikat, vagy meghinthetjük
porcukorral, vaníliás, vagy fahéjas cukorral. Mákos verzió is létezik, de
bevallom ez még nálam is vakfolt.
Errefelé, az észak-keleti régióban egyébként
komoly hagyománya van a krumplis, húsnélküli tésztaételeknek, mivel a régi
időkben szükség volt az ezekből kinyerhető energiára erdőn, mezőn, szőlőkben,
de azt csak mostanában tudtam meg, hogy ugyanebből a tésztából, csak éppen nem
főzéssel, hanem serpenyőben sütve készül a krumplilángos is, amit mi családilag
szimplán sózunk (khmmm...megbocsátassék, de hát némileg erősen) és
háromszögformára hajtva önmagában esszük, miközben megyünk a dolgunkra.
Asztalhoz leülve még nem nagyon láttam családtagomat krumplilángost enni és valahogy
nekem is úgy esik jól, ha krumplilángossal a kezemben haladok valamerre. Ez a
sajátos putnoki krumplilángos take away. Erdőbényén, a Bor, Mámor, Bénye
fesztiválon szilvalekváros és fokhagymás-tejfölös verziót kóstoltam, az is
megjárta. És ezzel még korántsem merítettük ki a nudlitésztában rejlő
lehetőségeket, ez az alapja ugyanis a szilvás gombócnak és a derelyének is,
nudlink tehát lehet főétel, köret, vagy desszert. Mondtam, hogy
multifunkcionális.
Pirított zsemlemorzsás nudli csipkelekvárral
Hozzávalók (2 személyre)
3 közepes méretű krumpli
finomliszt egy 2 dl-es bögrével
csipetnyi só
4 ek pirított zsemlemorzsa
3 dkg vaj
A krumplikat puhára főzzük és krumplinyomóval
összetörjük (Anyám alkalmasint egy régi bögre aljával nyomkodja masszává a főtt krumplit) Egy közepes
edénybe tesszük, hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Vigyázat! nem
szabad túldolgozni a tésztát, különben ragadni fog és eldeformálódik. Egy
vágódeszkát belisztezünk és a masszát kifliformára hengergetjük, amit kb.
kétcentis szeletekre vágunk.
Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk,
ebben főzzük majd a nudlikat.
A kifliformából vágott szeleteket a két kezünk
között megsodorgatjuk, majd a belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra tovább
gyúrjuk, majd az így kapott kígyócskákat kb. 3 centis darabokra vágunk, amiket
beledobálunk a vízbe és addig főzünk, amíg feljönnek a víz tetejére.
Mindeközben egy
edényben megolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor a
nudlicskák feljöttek a víz tetejére, egy szűrővel kihalásszuk őket - családi tradíció szerint leöblíteni
szigorúan tilos! - és hozzáforgatjuk a zsemlemorzsához. Néhány teáskanálnyi
csipkelekvárt halmozunk rájuk és ...
Borajánló:
Késői Szüretelésű Furmint úgy hatvan gramm cukortartalommal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése