2014. január 29., szerda

Hóvidék és matcha teás keksz

Beköszöntött a tél a borvidéken. A hó fehér kontúrt rajzolt a fákra és  puha sapkaként fedi a hegycsúcsokat. A szőlőtőkék meztelenül ácsorognak a dűlőkben. A többszázéves épületek viszont ünnepibb, méltóságteljesebb arcukat fordítják felénk: fehér díszek kerülnek a kilincsekre, elegáns sál szegélyezi az ablakpárkányokat és mindenféle, megtelepedésre alkalmas felületet. 


A háztetőkről itt-ott lassan, kényelmesen szánkázva indul meg lefelé a hótömeg, néhol nagyobb darabokban, másütt meg lassan alászálló hófátyol formájában. Talán ilyenkor tudatosul leginkább bennünk, hogy a tavaszi madárcsicsergős könnyedségre és a borvidékre zúduló vidám vendégseregre  még néhány hónapot várni kell. 


Nos, ilyen időjárásban külön öröm, hogy a szomszédos szállodában rejtező wellness részleg három perc sétára van a lakástól, így a szauna illóolajokkal aromatizált levegőjében bármikor átmelegedhetek. A mozgás számomra télen is létkérdés: ilyenkor általában odabent futok, vasárnap mégis kimerészkedtem egy kocogás erejéig.  Csak hát az aktív mozgás mellett a kalóriabevitelre is ügyelni kell, különben könnyen elveszíthetjük az energiát.

Tegnap este Évi barátnőmmel Skype-on arról  beszélgettünk, hogy mindketten hajlamosak vagyunk magunknak mindenféle szabályokat felállítani azzal kapcsolatosan, hogy mit együnk és mit ne: kevés cukrot, sok gyümölcsöt és zöldséget, stb. Nincs is ezzel baj, de én például kiválóan el tudom hitetni magammal, hogy nem kívánom a húst,  mert felfordul a gyomrom az áruházak húspultjainál az égnek álló lábú csirkéktől, ezzel párhuzamosan azonban egy ideje  rántott csirkecombról fantáziálok. Évi tegnap kijelentette, hogy ő most magasról tesz a saját szabályaira és lelkesen mutatta, hogy forrócsokit iszik szép, színescsíkos bögréből.  Ettől én is kedvet kaptam az előző éjjel megkezdett csokis keksz maradékának feléléséhez és ma végre rántott csirkét ebédeltem. De tényleg: kellenek a télben ezek az apró örömök... És megfogadtam, hogy megsütöm újra a kedvenc kekszemet, még a Chocolate and Zucchini blogon találtam évekkel ezelőtt. Bényei nyarakon ananászos, vagy barackos joghurttal, Homonna Attila Édes Hármas borával kipróbáltan jól működött, de illik hozzá a 3 puttonyos aszú, vagy egy jó édes szamorodni is.


Matcha teás keksz



Hozzávalók (kb. 20 db)
100 gr jó minőségű vaj szobahőmérsékleten felmelegítve
1/4 teáskanál só
50 gr porcukor
1 tojássárgája
90 gr liszt
40 gr finomra őrölt mandula
2 teáskanál matcha tea
2  evőkanál nádcukor

Így készítsd:
Egy közepes edényben keverd össze a vajat és a porcukrot egy spatulával, add hozzá a tojássárgáját és keverd tovább. 

Egy másik edényben keverd össze a lisztet, a darált mandulát és a matchat.Ezt add hozzá a vajas keverékhez és kevergesd addig, amíg összeáll. Halmozd a tésztát egy alufóliára és tekerd 4-5 cm átmérőjű hengerré, majd tedd a hűtőbe 2 órára.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és helyezz sütőpapírt egy tepsire. Szórd meg a papírt nádcukorral, erre helyezd a hengerből levágott kb. félcenti vastag tésztaköröket. 

Süsd 10-12 percig, majd miután kivetted a sütőből 5-10 percig hagyd a tepsin kihűlni a süteményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails