2010. augusztus 15., vasárnap

Posírozott tojás vasárnap reggelekre


Maihoz hasonló álmos, vasárnap reggeleken mit is együnk, ha már igazán unjuk a tojásrántottát? Hát, például posírozott tojással felturbózott szendvicset. R. készített ilyet először, nagy műgonddal csúsztatta a felütött tojásokat egyenként egy hatalmas, forrásban lévő vízzel teli lábasba, amik aztán némi szitkozódás közepette sorban egymás után a szemetesben landoltak. Mosolyogva néztem a hadműveletet, de aztán magam is meglepődtem, hogy a végeredménye milyen bravúros lett: két, csorgadozó sárgájú tojás üldögélt salátalevelek között egy vékony szelet pirítóson, tényleg, akár műalkotásnak is beillett volna.

Némileg elbizakodottan azt gondoltam, főzésben nagyobb gyakorlatom lévén ez a mutatvány nekem majd elsőre menni fog. Nos, tévedtem.

Aki esetleg nem tudja, annak elmondom, hogy a tojásposírozás az a módszer, amivel nevezett termék belsejét egy fazéknyi, forrásban lévő ecetes vízbe kell löttyinteni, majd hasonlóképpen kell pofozgatni, mint ahogy a macskák játszanak a pamut gombolyaggal és a végén egy a megszokottól eltérő formájú és állagú tojásételt kapunk. Közben a fehérje éppen úgy rakoncátlankodik a vízben, mint a gombolyag a padlón, állandóan szét akar esni, de az érdekesség kedvéért a szélrózsa minden irányába, ezért vissza kell pofozgatni a kanállal formára és amikor már összeállt, akkor át kell tenni egy másik lábosnyi forrásban lévő, sós vízbe, majd le kell csepegtetni néhány réteg papírtörlő kendőn, vagy tiszta konyharuhán és már tálalhatjuk is. Akárki is találta ki, a türelemnek nem volt híján, annyi szent. Az első tojás atomjaira szakadt a vízben, a másodiknak szétfolyt a sárgája a vízben, a harmadiknak már a feltörése is gondot okozott, de aztán ráéreztem és hurrá, sikerült!

Ha ti is szeretnétek feldobni a ráérős, hétvégi reggeliteket, vagy éppen a kedvenc, nyári tökfőzeléketeket egy jó kis posírozott tojással és nem riadtok meg a kihívásoktól, akkor íme, a módszer a következő:

1. Egy kb. 4 literes lábasban kb. 3,5 liter vizet forralunk és kb. 4 evőkanálnyi ecet kell (kisebb űrtartalmú lábas is ok, akkor minden liter vízhez 1 evőkanálnyi ecetet számoljunk), a víz gyöngyözve forrjon.

2. Egy másik, kisebb lábasban szintén vizet forralunk, kevés sót teszünk bele és levesszük a tűzről.

3. A lehetőleg friss, megmosott tojást óvatosan felütjük egy kis tálkába úgy, hogy ne sérüljön meg a sárgája.

4. A tálkában lévő tojást óvatosan, hogy a tojások sárgája ne sérüljön meg, belecsúsztatjuk a gyöngyöző ecetes vízbe.

5. Egy szűrőkanállal a tojásfehérjét összeterelgetjük és kb. 3-5 perc alatt egybefüggő formává alakítjuk úgy, hogy a sárgája az összeállt fehérje tetején egyben maradjon.

6. amikor kész, egy szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a tojásokat és belemártjuk az éppen forrásban lévő sós vízbe.

7. A tojást kivesszük és vastagabb papírtörlő kendőn megszárítjuk.

Tálaláskor megszórhatjuk kevés frissen őrölt borssal, vagy apróra vágott petrezselyemmel.

A fenti titkokat a Szakácsok Könyvéből lestem el.

5 megjegyzés:

  1. De ha van egy rozsdamentes merőkanalunk, abba ütjük a tojást és abban is tesszük a forró ecetes vízbe és abban is főzzük meg és akkor nincs gombolyag-pofozás, szitkozódás! :)
    Amúgy a kép gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  2. áá de jóóóó, köszönöm!!! legközelebb akkor már így. Ezek szerint a posírozás nem szükségszerűen olyan, mint valami nehezített ügyességi játék :)

    fotóért is köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Zsóka, visszatértél!!! Éljen! Ezt már 10 éve ki szeretném próbálni, akkor ettem étteremben és valami mennyei volt, angol muffinon sült sonka vagy bacon, rajta tojás és hollandi mártás...ááááááááááá. Talán idén összejön.
    Anyez

    VálaszTörlés
  4. szia Anyeeez! úúú, ezekkel a "kiegészítőkkel" nagyon extra lehetett a posírozott tojás.. mmm hollandi mártás... azt nagyon szeretem, de eddig még csak spárgához ettem, szóval ez 1 tök jó ötlet szintén egy vasárnapi reggelihez - szóval kipróbálom.

    VálaszTörlés
  5. Még véletlen sem így készül a posírozott tojás!
    Nincs semmi értelme 2 edényben főzni.
    Sós, enyhén ecetes vízbe kell óvatosan belecsúsztatni a tojást , majd 3-4 perc múlva kivenni. Fontos hogy csak gyöngyöző forralással készítsük, így nem szakad atomjaira.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails