2018. április 12., csütörtök

Grasmere House Hotel, Salisbury - avagy egy dél-angliai hotel életéről, ételeiről dióhéjban

Az elmúlt félévben egy hotel nemzetközi csapatát erősítem, Salisbury-ben. Igazából ez az első, hosszabb időtartamú külföldi tartózkodásom. Mondhatom, hogy szerencsém van, hogy idesorsolódtam (egy ügynökség segített ebben)  mert klassz a csapat,  nepáli, lengyel, brit, olasz, erdélyi magyar, román és magyar nemzetiségű kollégáim vannak, egy spanyol kolléganőm épp múlt héten költözött haza Córdoba-ba.

A természeti környezet nagyon szép, az étteremből két folyóra is rálátni, a Nadder-re és az Avonra, na meg a katedrális tornyára.A folyókon gyakran kecses hattyúk úszkálnak és még mindig nem tudom, hogy pontosan milyen állatok legelésznek a réten, talán bárányok.


A vendégek nagyon szeretnek az étteremben ülni, csodálják a pazar kilátást, a madárfüttyöt, miközben vacsoráznak. A konyhát Massimo Il Grande Chef vezeti,ő olasz.

Cselár Tamás Sous Chef-ként szintén a finom ételekért felelős, míg Rácz Gyöngyi kolléganőm vérprofi cukrászként az ilyen mutatós desszertekért, mint pl. ez a lemon posset. Persze mégsem desszerttel kellene kezdeni itt az ételsort, de ez annyira finom, savanyú is, édes is..mint egy tökéletes citromtorta krémje.


Az étterem napi menüjén természetesen megtalálhatók az angol specialitások, mint a fish &chips, a sült bárány mentás burgonyapürével, a Shirloin steak, a pâté  a baconos fogolytekercs,


a sült marha Yorkshire pudinggal - by the way..a Yorkshire puding intézményét sokáig nem tudtam mire vélni, mert olyan, mint egy képviselőfánk, csak töltelék nélkül, úgy meg minek, de mostanra ezt is megkedveltem és vele együtt a sült marha másik elmaradhatatlan kísérőjét, a brown sauce-t is)  ezek a főételek átlagosan 18-20 GBP-be kerülnek az étteremben, ezen kívül Massimo szívesen fuzionál a különböző konyhák között és természetesen olasz tésztákkal és desszertekkel is színesíti a palettát, sőt a vegetáriánus vendégeknek mennyei cukkinis, padlizsános zöldséges lasagne-val kedvez.

A snack menü hordozza a szokásos, egyszerűbb ételeket, mint a bowl of chips, baconos, tojásos stb. klasszikus háromszög formában elvágott szendvicseket, hamburgert és társait.Klassz, hogy itt ilyen együttműködő és összetartó a csapat, mint ez, vannak olyan kollégák, akik már több, mint hét éve itt dolgoznak. Fontos is, hogy jó legyen a team, hiszen egy hotelben ünnepekkor is dolgozni kell, ezeket is együtt tölti a társaság.

Országspecifikus és egyéb gasztronómiai furcsaságok persze vannak, persze ezek csak eleinte furcsák és csak nekünk, külföldieknek. Olyan dolgokra gondolok, hogy a vendégek tejjel isszák a teát. Nem, ez nem csak a Jane Austen regényekben van így.. A cukor elmaradhat, de a tej csak a legritkább esetben. Aztán gyakran kérnek a vendégek a chipshez ecetet,ez is teljesen természetes, nem véletlenül találták fel ennek a zacskós változatát. Azon sem lepődöm már meg, ha egy férfivendég a bárban ideadja a telefonszámát, állítólag ők nem merik megközelíteni a személyzetet, nehogy aztán zaklatással vádolják őket. Aztán múltkor beszélgettem a bárban egy vendéggel és miközben kitöltöttem a whisky-jét, kérdeztem, hogy mivel foglalkozik. Azt mondta, hogy ő szerencsésnek tartja magát, mert nagyon szereti a munkáját, beutazta a világot, a hadseregben dolgozik.. Nem részletezem, de nem a legszebb foglalkozása van.. Ilyenkor szerencsés, ha magadon tudod hagyni a mosolyt legalább addig, amíg a vendég távozik. Az első rendezvény, amin dolgoztam egy meleg férfi pár esküvői vacsorája volt. Itt, Angliában teljesen elfogadott, hogy az azonos nemű férfiak összeházasodnak, többen jöttek már a gyerekükkel együtt és meg kell mondjam, hogy nagyon szeretettelin, gondoskodóan viselkednek az örökbefogadott gyerekekkel. A gyerekek itt egyébként is mindig a társasági élet középpontjában vannak. Többnyire azért mégis általában különböző nemű párok szokták itt elkölteni az esküvői vacsorájukat és rendezvényeiket, nagyon jó hangulatban.


A hotel  tiszta, rendezett, 38 kényelmes szobája van, berendezési jegyeit tekintve a klasszikus stílus jellemzi,  gyarmati hatásokkal eklektizálva, de hát ez itt mégiscsak England. Ez pedig itt a lounge:

A kertre visszatérve,a gyep kifogástalan, le lehet sétálni a folyókhoz, lehet csodálni a virágokat, szóval ideális helyszín a mindfulness gyakorlására :).A vendégek  jól érzik itt magukat, az ár is megfizethető. Egy szoba 75 - 150 GBP/ fő  áron van éjszakánként, szezontól függően. Mutatok néhány szobát, hogy mire számíthattok, ha úgy döntötök, hogy itt szálltok meg, ha megnéznétek a Katedrálist, a Magna Carta-t, és/vagy ha Stonehenge-be kirándultok. Jöhettek akár vasárnapi ebédre is, annak az árát le sem merem írni, mert azt hinnétek, hogy tévedés, annyira kedvező. Na jó. nem egészen 15-20 GBP-ből megvan 4 fogás egy főre: előétel, leves, főétel, desszert, sőt a kávé is. Ez igazi luxus a városban és egyébként is,mert finom, szóval, ha kényeztetni szeretnétek magatokat és erre jártok, gyertek el vasárnapi ebédre a Grasmere-be!További információkat a Grasmere House Hotel weboldalán találtok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails