2014. május 11., vasárnap

Zöldspárga saláta eperrel és parmezánforgáccsal

Végre dívik az eper és a spárgaszezon, mindkettőre jócskán fájt már a fogam. Epret például egész évben tudnék enni, a tavaszt meg már csak a spárga miatt is várom.
Egyszer-kétszer bicikliztem spárgaföldön Türingiában és láttam, hogy milyen buckákban bújik ki a földből a spárga a földfelszín felé, tény, hogy nem zöld volt, mert az hagyományosan fehérspárga-termő vidék.Itthon Bács-Kiskunban termesztik, így hazai verziót is ehetünk.

A spárga aromái kevés olívaolajjal, sóval, borssal sütőben sütve szabadulnak fel a legjobban, így szoktam elkészíteni tejszínes öntettel spárgás tésztának, illetve általában így eszem egyszerű hollandi mártással, lágytojással, vagy néha csak olvasztott vajjal és krumplipürével. Ugyanazekhez egy szelet rántotthús is kiváló, ezesetben a lágytojást elegánsan kihagyom.
A zöldspárga édessége miatt jól illik a félszáraz - fajtajellege miatt egyébként is aromás és édeskés illatú  - Tokaji Sárga Muskotályhoz, amihez általában kicsit nehezebb ételt választani, pedig van néhány jól működő párosítás.  Harmonizál például gyümölcsös túródesszertekkel, balzsamecetes sült sárgarépával,  párolt hallal például vajban és mézben párolt édesköménnyel.

A Sárga Muskotályt borértő körökben sokan nem kedvelik, mert túl közérthetőnek találják, viszont borfesztiválokon a látogatók kimondottan rajonganak érte és egyáltalán nem szégyenlik, hogy kevésbé kiműveltek boros kérdésekben. Kóstoláskor gyakran megjegyzik, hogy ők ugyan nem értenek a borhoz, csak éppen isszák azt. Azt is szokták kérdezni, hogy kellene-e tudniuk szépeket mondani a borról. Nem, természetesen nem kell mindenkinek szépeket mondania, az is éppen elég, ha szeretitek a bort - ezt a választ munkáltam ki az évek során. Csak hát legalább jó bor legyen, ne művi, ne pacsmagolt és praktikusan szőlőből készüljön, ne mindenféle adalékokból. Nos, a száraz Tokaji Sárga Muskotály tesz  azért, hogy szeressék: olyan behízelgő szőlő-, gyakran bodzaillattal csábít a pohárból, hogy nehéz neki ellenállni. Az élményt fokozandó, gondoltam megnézem hogy muzsikál ez a kettő együtt - ti. a muskotály és a zöldspárga - némi friss, zamatos eperrel.
Jelentem: működik, ráadásul valahogy ilyen szép trikolor saláta lett belőle. Az csak később jutott eszembe, hogy még egy kis pirított mandula is illett volna a képbe. Legközelebb.


Zöldspárga és epersaláta
Hozzávalók (2 adag):

1/2 csomag spárga
40 dkg eper 
1 ek olíva olaj
só, bors

A dresszinghez:
1 ek balzsamecet
 2 ek olíva olaj
1 ek frissen facsart citromlé
2 tk méz
csipetnyi só, bors 

a tetejére: parmezán sajtforgácsok


Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A spárgát mossuk meg, a végeket vágjuk le, a spárgát vágjuk fel 3 cm-es darabokra és forgassuk bele 1 ek olíva olajba, sózzuk, borsozzuk. Süssük sütőben lefedetlenül 15 percig, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Az epret mossuk meg és vágjuk ketté (ha valaki nem szereti, kiszedheti belőle a középső részt). Készítsük el a dresszinget: keverjük össze alaposan a hozzávalókat egy habverővel. Forgassuk össze az epret  a spárgával, majd öntözzük meg a dresszinggel és tegyünk a tetejére friss parmezán forgácsokat.

Hozzáillő bor: Degenfeld Muscat Blanc 2013  - cukortartalom 11,9 gr, alkoholtartalom 11,5%. A jó kis ropogós tokaji savak szépen összesimulnak a citromos- balzsamecetes dresszinggel, a bor édeskés jellege illik a zöldspárgához, a kicsit bodzás illatú bor szépen rímel az eperre és úgy egyáltalán: ez egy jó páros!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails