2010. január 2., szombat

Malacsült almás céklasalátával és rozmaringos burgonyával


Új év, új kezdet? Mi az, amit idén máshogy kellene csinálni, mint eddig? Egyáltalán: lehet-e másképpen? Igen, igen: ez csak a szokásos, újévi morfondírozás...
Az elmúlt egy évben teljesen másképpen éltem, mint korábban. Tíz év után most nincs biztos és biztonságos munkahelyem, a feladatok azonban mégis megtalálnak, ráadásul egyre inkább olyan dolgok, amiket szeretek és amik igazán érdekelnek: így, vagy úgy, de mind a főzéssel kapcsolatosak, legfeljebb más főz, legyen szó zempléni borfesztiválról, főzőműsorról, vagy étterem marketingről. Mit csináljak: ebben hiszek. Az elmúlt években pedig megtanultam, hogy szívből kell élnem, máshogy nem is érdemes. Már azt is tudom, hogy az új dolgok kialakításához idő kell, csakúgy, mint a belső változáshoz. Az átmenet, amíg átállítom az életemet egyik vágányról egy másikra, nem könnyű és azt sem tudhatom, hogy meddig tart.

Néha mérlegre teszem a dolgokat: az egyik serpenyőben ott a Mango-ban, meg Promod-ban trendi ruhákra, meg táskákra beváltható magasabb kereset, az utazások, meg a napközbeni állandó társaság. A másikban ott a szabadság magányosabb, de jóval éltetőbb formája: a nyári ejtőzés, meg a futás a bodzaillatú vízparton, a saját munka- és időbeosztás, a napközbeni bevásárlások az ismerős hentesnél és zöldségesnél, a gasztroblogok böngészése, az új receptek kutatása, és a délutáni sütemények lakást betöltő illata. Már nem kérdés számomra, hogy mit szeretnék csinálni, de az még kérdés, hogy lehet-e ebből hosszútávú életforma. Bízom benne, hogy az év végén majd azt mondhatom: igen.

Boldog új évet mindenkinek!




Malacsült almás céklasalátával és rozmaringos burgonyával



Hozzávalók (4 személyre):

1, 2 kg bőrös, csontos malackaraj
1 nagy fej hagyma, felkarikázva
1 közepes sárgarépa, megtisztítva és négybe vágva
1 közepes fehérrépa, megtisztítva és négybe vágva
6 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
3 szál újhagyma fehér része, megtisztítva
2 gerezd fokhagyma karikákra vágva
1 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt római kömény
3 evőkanál olíva olaj
1 púpozott evőkanál libazsír
A hús kenegetéséhez:

5 dkg füstölt szalonna (zsírszalonna)
1, 5 dl sör


A rozmaringos burgonyához:

1,2 kg burgonya
2 ág friss rozmaring levelei, finomra vágva
1,5 teáskanál só


Az almás céklasalátához:

2 kisebb cékla héjában
1 alma, meghámozva
0,5 dl Tokaji aszú
2 ek modenai balzsamecet
1+2 ek olíva olaj
1 ek szarvasgombás olaj

A sütőt előmelegítjük 190۫C-ra.

Egy kis tálba 2 evőkanálnyi olíva olajat öntünk, megmossuk a céklát, megszárítjuk, majd megforgatjuk az olíva olajban. Megsózzuk, mindkettőt külön-külön egy nagyobb alufólia közepére helyezzük, locsolunk rá egy kevés szarvasgombás olajat és szorosan, több rétegben betekerjük a fóliába, amiben 1 órán át sütjük.

A húst megmossuk, megtöröljük, a bőrét 4 miliméterenként hosszában és keresztirányban is bevágjuk.

Egy kis tálban összekeverjük a sót, frissen őrölt borsot, római köményt, a finomra zúzott fokhagymát és az olíva olajat és ezzel bekenjük a karaj húsos oldalát. Legyünk óvatosak: a bőrös részét ne kenjük be a sós keverékkel, mert akkor a bőr nem sül ropogósra, viszont a köménnyel hintsük be ezt is, végül a karikákra vágott fokhagymát tűzdeljük bele a bemetszések által képezett résekbe.

Egy serpenyőben libazsírt hevítünk, ezen minden oldalán 2-3 percig pirítjuk a fűszeres keverékkel bekent karajt, magas hő fokozaton. Szórjuk a hagymát egy hőálló tál aljára, bőrös részével fölfelé helyezzük rá a húst, helyezzük köré a zöldségeket és öntsünk alá 1 dl vizet. 45 percig fedővel, ezután ugyanennyi ideig fedő nélkül süssük. A füstölt szalonnát keresztben és hosszában kb. 1 cm mélyen beirdaljuk, a sütés második fázisában ezt sörbe mártogatjuk és kb. 8 percenként ezzel a sörös szalonnával megkenegetjük a karaj bőrös részét (az utolsó 10 percben már nem).


Rozmaringos burgonya

A sütőt 220 ۫C-ra állítjuk, közben megtisztítjuk és karikákra vágjuk a burgonyát. Egy tálba öntjük az olíva olajat, beletesszük a burgonyát, sózzuk, megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal és mindezt jól összekeverjük, hogy a fűszeres keverék mindenhol egyenletesen érje a krumplit, amit aztán szétterítünk egy kb. 30X20 cm-es tepsiben és 40 percig sütünk.



Almás céklasaláta

Amíg a burgonya sül, fél cm-es kockákra vágjuk a sültcéklát és az almát és egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olíva olajat hevítünk. Rádobjuk a céklás almát keveréket, hozzáöntjük a Tokaji aszút és a modenai balzsamecetet és 20 percig, fedő alatt pároljuk.

A malackarajból 1 cm vastag szeleteket vágunk, tányérra helyezzük, rozmaringos burgonyával és az almás, sültcékla salátával tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Megihlettél, köszönöm:)
    http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2010/12/14/Sult_almas_cekla_balzsamecettel/

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails