2009. július 10., péntek

Pad Thai Koong


Hű, nagyon szeretnék Thaiföldre utazni….de nem ám a turistaszédítő phuketi és pattayai szállodákba, nem azok vonzanak. Sokkal inkább Bangkok szédítő forgataga, meg a klasszikus történelmi, kulturális helyek. A Khao San Road-on bóklásznék az egymást kerülgető tuk-tukok és a mindenféle színes, ismeretlen zöldségeket és egytálételeket áruló utcai árusok között, sőt egyiktől a másikig cikáznék naphosszat, ahogy magamat ismerem. Megnézném persze a modern bevásárlóközpontokat, a magasba kúszó modern épületeket is, aztán lecsorognék a Chao Praya folyón és elmennék egy igazi vízipiacra is, megnézném a Wat Arun kertjében meditáló narancssárga ruhás buddhista szerzeteseket és kirándulnék egyet a thai királyság egykori fővárosába, Ayutthaya-ba is. Aztán elrepülnék az északi magashegyek közé, Chiang-Maiba, a többszáz buddhista kolostor városába, meg Sukhotai-ba és na jó, ha már ott vagyok, hát lógatnám a lábam egy kicsit az Andamán tengernél.

Addig is, amíg ezt az utazást realizálom, még ismerkedem kicsit a thai ételekkel. Egy biztos: ízeltlábúakat nem fogok sütni, egyébként semmitől sem zárkózom el. Chili & Vanilia receptje alapján már többször készítettem Tom Kha Gai-t, ami egy izgalmas, kókusztejes, csípős-édes-savanyú ízvilágú csirkeleves, most pedig a brit delicious. magazin júniusi számában találtam egy nemkülönben kitűnő Pad Thai receptet. Ehhez a tésztaételhez egy halomnyi különleges összetevő szükségeltetik: szójababcsíra, pálmacukor, tamarind koncentrátum, thai újhagyma, friss koriander, chilli, szárított rák, na meg kell hozzá egy wok is, amivel nekem speciel még nincs, de ez nem lehetett kizáró tényező: egy teflon serpenyővel manőverezve is életem egyik legjobb tésztájához volt szerencsém.

Pad Thai egyébként annyit jelent, hogy „thai stílusú sütés”. A sima Pad Thai tofuval készül, a név végére biggyesztett Gai csirkés, a Koong pedig garnélarákkal készült verziót takar. Ebben a thai ételben is feltárul a Tom Kha Gai levesnél megismert komplex ízvilág: a sós ízeket a halszósz és a szárított rák adja, az édeset a pálma cukor, a savanyút a tamarind és a tálaláskor a kész tésztára csepegtetett lime leve, a csípős íz pedig a piros, vagy zöld chilli-ből jön. Táplálkozás szakértők állítják, hogy megtalálható benne egy ötödik elsődleges íz is, az umami, amelynek jelentése „finom íz”. Ez az íz állítólag felerősíti és fokozza az előző négy érzékelését, természetes formában fordul elő a halszószban, szárított halaknál,de Európában sem kell nélkülöznünk, mert ezt érezzük a paradicsom, a parmezán sajt, a tej és bizonyos vörösborok fogyasztása során is. Hogy ezekben mi lehet a közös, azt nem tudom. Lehet, hogy egyszerűen a jól megválasztott összetevők közötti harmóniáról van szó? Mindenesetre, ha az umami a finom jelző szinonímája, akkor a Pad Thai nekem umami.



Pad Thai Koong




Hozzávalók (4 személyre):

300 gr széles rizstészta (3 mm)
2-3 evőkanál szárított rák
3 evőkanál tamarind paszta (helyettesíthető citrom, vagy lime levével)
3 evőkanál halszósz (nam pla)
3 evőkanál pálmacukor (helyettesíthető barna cukorral)
2 evőkanál növényi olaj
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 salottahagyma, finomra aprítva (helyettesíthető mogyoróhagymával)
1-2 teáskanál chili paprika, apróra vágva
2 tojás, felverve
500 gr apró főtt, tisztított garnélarák(nekem most csak 250 gr-os fagyasztott garnéla volt a mélyhűtőben, és ez a mennyiség is éppen elegendő volt)
2 maréknyi szójabab csíra
1 csokor thai újhagyma, karikákra vágva (helyettesíthető újhagymával)
1 maréknyi sózatlan, pörkölt mogyoró, durvára vágva
1 csokor friss koriander levél, durvára vágva
2 lime, negyedekbe vágva

Az összes fenti hozzávalót készítsük el előre, legyen minden a kezünk ügyében, mert a Pad Thai készítési ideje kb. negyed óra, nem jutna idő sütés közben zöldségeket aprítani és összetevők mennyiségét méricskélni. Csak egymás után öntögetjük, szórjuk majd a serpenyőnkbe a hozzávalókat.

Tegyük a tésztát egy mélyebb tálba, öntsünk rá forró vizet,hogy ellepje a tésztát. Tegyük a szárított rákot egy másik edénybe, erre is öntsünk forró vizet, takarjuk le. Mindkettőt áztassuk 20 percig, amíg megpuhulnak, majd csöpögtessük le róluk a vizet, a rákot szárítsuk meg konyhai papírtörlővel.

Készítsük el az édes-savanyú szószt: hígítsuk fel a tamarind pasztát egy kis vízzel, adjuk hozzá a halszószt és a pálmacukrot, egy arányosan édes-sós-savanyú ízvilágú szószt kell kapnunk. Elsőre kicsit furcsa ízvilág, de nem ilyen koncentráltan lesz jelen a kész ételben, sütés közben ez az íz szépen megszelídül majd.

Forrósítsük fel az olajat a wokban (vagy egy kb. 30 cm átmérőjű, mélyebb vas/ teflon serpenyőben).Amikor az olaj már forró, pirítsuk meg benne a fokhagymát és a salottát (vagy mogyoróhagymát).

Adjuk hozzá a lecsöpögtetett, megszárított rákot és a chili paprikát, jól keverjük össze és ezeket is süssük együtt két-három percig.

Ezután jön a lecsöpögtetett tészta, kevergetve ezt is pirítsuk három-négy percig, majd toljuk a serpenyő egyik felébe.

A serpenyő másik, üres felébe öntsük a két, felvert tojást és süssük két percig. A tojásból készítsünk egy lágy rántottát, majd gyorsan keverjük össze a tésztával.

Öntsük a tésztára az édes-savanyú szószt, majd keverjük össze jól a tésztát, hogy a szószból mindenhová jusson. Adjuk hozzá a rákokat, a szójabab csírát, a karikára vágott újhagymát és a mogyoró felét. Jól keverjünk össze mindent és három-négy percig süssük együtt, majd vegyük le a tűzről.

Szedjük a Pad Thai-t 4 tálkába, szórjuk meg korianderrel, mogyoróval és kínáljunk mellé 2-2 negyedekbe vágott lime-ot.

A delicious. magazin citromos ízvilágú rizlinget ajánl hozzá. Legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails