2009. július 7., kedd

Galaktobureko, görög tejpite


Óbudán, a Királyok útja és a Pünkösdfürdő utca sarkán van egy jó kis görög vendéglő, Gyradiko névre hallgat. Az ottani kedvencem a vegyes ízelítő, ami tulajdonképpen csicseriborsó- és kecskesajkrémből, dzadzikiből, aszalt paradicsomból, paradicsomos babból, szőlőlevélbe tekert rizsből összeállított előétel, de ebben a nagy melegben néhány finom, fűszeres pitával főételnek is kiváló. Pünkösdkor rábeszéltek a rozmaringos báránylábra és nem bántam meg: a finom hús szinte magától omlott le a csontról, a pecsenyelével nyakon öntött, szaftos rizsben pedig fenyőmag bujkált.

Aminek viszont tuttira nem tudunk ellenállni R-rel, ha látogatásunk éppen csütörtökre, vasárnapra, vagy ünnepnapra esik, az a krémes tejpite, ami kizárólag ezeken a napokon készül. Ebben a hidegen tálalt édességben mintha egyesülne három, kedvenc gyerekkori nyalánkságom: a tejbegríz, a madártej és az anyu által sajátkezűleg készített krémes összes erénye. A réteslapok között sült, aranysárga színű, búzadarás tejkrém tetején egy csipetnyi fahéj adja a pikantériát. Egy falat tejpite és máris elégedetten mümmögök magamban (mit tesz a gyermekkori kondicionálás…).

A múltkor aztán barátok jöttek vacsorázni és gondoltam, megörvendeztetem őket egy könnyű kis, nyári desszerttel, legyen akkor Galaktobureko, vagyis tejpite görög módra. Került hozzá egy kis saját készítésű eper dzsem és azt hiszem, jó húrokat pengethettem, mert egyesek még a vacsora alatt a receptért folyamodtak, R. egyenesen kisajátította magának és az ő tejpitéjének nevezte, Zs. barátnőm pedig beharangozta négyéves unokaöccsének, hogy hamarosan készít neki valami finomságot. Egy gyerek elvárásait márpedig illik komolyan venni, szóval ez a tejpite éppen jó lesz blogindítónak. A receptet itt találtam, krémes lepény néven fut, máshol görög krémesként emlegetik.



Galaktobureko, görög tejpite:



Hozzávalók (kb. 6 személyre):

12 réteslap (vékony)
olvasztott vaj a lapok kikenéséhez

A krémhez:
2 l tej
1 csésze cukor (2 dl-es csésze)
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csésze búzadara
5 tojás
1,5 teáskanál vanília esszencia (vagy 1 vaníliarúd)
1 ek reszelt citromhéj

A sziruphoz:
1 csésze cukor
1 csésze víz
1 citrom leve
1 fahéj rúd

A tejet feltesszük főzni egy kb. 4 literes lábasban. Ha nincs vanília esszenciánk, akkor a félbevágott vaníliarúd belsejét kikaparjuk és a magokat, valamint a félbevágott rudakat adjuk a felfőzendő tejhez. A tojásokat felverjük, összekeverjük a vanília esszenciával, a cukorral és a búzadarával. Ha felfőtt a tej, levesszük a tűzről (eltávolítjuk belőle a vaníliarudat, ha azt használtunk) és egy keveset a tojásos masszába öntünk belőle, miközben kavargatjuk. Mikor jól felhígítottuk a masszát és az már kellőképpen felforrósodott, az egészet beleöntjük a tejbe, majd visszatesszük alacsonyabb hőfokra, hogy ismét felfőzzük. Ha felfőtt, kevergetve besűrítjük, levesszük a tűzről, beletesszük a két evőkanál vajat.


Előmelegítjük a sütőt 180C-ra, kivajazunk egy 25x40 cm-es tepsit (ha csak a nagyobb, szokásos méretű tepsink van, akkor minden hozzávaló mennyiséget szorozzunk 1, 5-tel, a nagyobb tepsi legalább 12 személynek elegendő tejpitét eredményez), laponként belehelyezzük az első hat réteslapot, egyenként mindet megvajazzuk egy ecset segítségével, a réteslapok széle lógjon túl a tepsi szélén. Öntsük bele a tepsibe a krémet, hajtogassuk rá a réteslapok kilógó részeit, majd szintén egyenként vajazva helyezzük rá a másik hat réteslapot (a fenti lapok túllógó széleit hajtsuk be a tepsi és a rétes közé).

50-60 percig sütjük (én az alsó rácson sütöttem úgy 40 percig,majd a maradék időre föltettem a középsőre) a krém így átsül, a felső réteslap is szép aranybarna színűvé válik ennyi idő alatt.
Készítsük el a szirupot: 5 percig főzzük együtt a hozzávalókat. A szirupot a kb. 20 perce már hűlőfélben lévő pite tetejére adagoljuk egy evőkanállal, megvárjuk, amíg a réteslap beissza a folyadékot, majd újabb adagot locsolunk rá. Ha már teljesen kihűlt, megszórjuk fahéjjal és fóliával letakarva hűtőbe helyezzük egy éjszakára.

Másnap késsel , vagy nagyméretű pogácsa szaggatóval tetszőleges formákat vágunk a pitéből, egy tortalapát segítségével a tányérra csúsztatjuk, a pite tetejére (vagy éppen mellé) nem túl édes házi dzsemet kanalazunk. Eper-, erdei gyümölcs-, vagy áfonya dzsemmel tökéletes lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails