2016. április 12., kedd

Tojásos tészták zöldekkel - avagy (t)edd, amit szeretsz

Valami gyakorlott vegetáriánussal ideje lesz magamat felvilágosíttatni, hogy miért van az, hogy azzal párhuzamosan, hogy egyre kevésbé kívánom a csirke- és marhahúst (sertést meg pláne), viszont egyre jobban áhítom a tojást és a lazacot, sok-sok zölddel. Mintha mindenhol ez a két étel lebegne a szemem előtt, egyszerűen nem bírok róluk lekattanni. Nem mondom, hogy nem eszem húst, mert eszem, de egyre ritkábban. Ami jöhet, az a valódi húsból készült, jó minőségű szalámi, szélben érlelt sonka, vagy nagyon apróra vágott házi füstölt sonkaszerűség egy finom, zöldséges tésztán. Illetve, a napokban megettem Katherine Chapman nagyszerű kecskesültjét is...úúúúú, hogy az milyen finom volt! Magamtól, magamnak nem sütnék semmilyen húst, viszont a tojásnak és a lazacnak valahogyan minden varációja eszembe jut: tojás jöhet reggelire, délre, de este is. A kedvenc ételem mostanában a lágytojás rozskenyérrel és kígyóuborkával. A viszkózus sárgája, ahogy ráfolyik a meleg pirítósra.. mmmm..  Vagy mindenféle friss zöldek, buggyantott tojással. Esküszöm, Salvador Dalí büszke lenne rám, ha tudná, milyen erős hatást gyakorol rám momentán egy krémesen folyós lágytojás.


Ahogy mostanában egyre intenzívebben jógázom, magától jött a húsmentes fordulat. Nem vártam és nem is gondoltam, hogy ez az időszak eljöjjön, mert szerettem a húst. Viszont tudom, hogy mindig az a jó, ha magától, erőltetés nélkül alakul bennünk valami és ha így alakul, azt tiszteletben kell tartani, sőt, táplálni kell.

Ahogy egy ászanát nem kell erőltetni, úgy az evést sem. A jóga célja nem az, hogy kellemetlenül érezzük magunkat, hanem ennek éppen az ellenkezője. Azt eszem, amit kívánok.A bensőm tudja, hogy mi a jó nekem. Más kérdés, hogy néha elnyomom ezt a hangot...Mert nem mindig racionális. A jógázás iránti belső kényszeremmel is csinálom ezt néha, pedig nem kellene.Már az ókori görögöknek is volt egy külön kifejezésük arra, amikor az ember tudta, hogy mi a jó neki, de direkt az ellenkezőjét tette mégis. Mi is ez a szó...Most nem jut eszembe. És hányszor tettem már ezt életemben. Persze ebből is lehet tanulni. Legalább azt, hogy milyen jó azt csinálni, amit igazán szeretünk! Az csak az igazán jó. Ma reggel például Anitával lementünk a  Bodrog-partra, a stégre jógázni. Nos, kevés jobb dolgot tudok elképzelni.


Te mit szeretsz a legjobban művelni? Mi az, ami nélkül nem tudnád elképzelni az életedet? Ami nélkül csak egy szárnyaszegett madár lennél? Csinálod? Csináld!

Reform tojásos nokedli fejes salátával


Kb. úgy készül, mint a normál tojásos nokedli, csak kb. 1/5 arányban van benne fehérliszt, a többi teljes kiőrlésű búzaliszt. Egészen más íze van, mint a hagyományos nokedlinek.Nem rosszabb, nem jobb, hanem más. Nem próbáltam volna ki, ha van itthon búzaliszt, de nem volt...

Majdnem szénégető rukkolával


Ez is roppant egyszerű: a kifőzött, bio durumtésztát belekeverem a még folyós lágytojásba. Előzőleg kevés füstölt tarját apró kockákra vágtam és megpirítottam olíva olajon. Csinálhatod csak a sárgájával is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails