2015. január 2., péntek

Imquaret, a datolyás - ánizsos kísértés

Tombolnak odakint a mínuszok, befagyott a Bodrog holtága juhhééé és már harmadik napja lehet korcsolyázni rajta! A táj igen festői, ma már sokan voltak a jégen: idősek, fiatalok, gyerekek és lobogó fülű kutyák egyaránt örömmel csúszkáltak.Ezek még tegnapi fotók, nézzétek, milyen szépen átlátszik a hínár a befagyott jég alatt...



A jégen való mókázáshoz tudvalevőleg passzol a forró, rumos tea és valami meleg sütemény....mmmm, az Imquaret! Máltán ettem ezt a finom, datolyás süteményt októberben. A buszpályaudvaron ácsorogva először csak a finom ánizsillatot éreztem, aztán megtaláltuk a standot, ahonnan a bűvös illat eredt és ahová még néhányszor visszamentünk sütiért. Forró olajban sütik és még melegen, papírzacskóban adják az Imquaretet az utcákon és ajánlott azon melegében elfogyasztani.A szó jelentése máltaiul "gyémántok", ez a sütemény formájára utal. Ami éppen nem volt itthon - narancsvirágvíz és ánizslikőr - azt aszúval helyettesítettem. Talán mondanom sem kell, megteszi.

Imquaret, datolyás-ánizsos máltai sütemény
A tésztához (kb. 10-12 db lesz belőle)
450 gr finomliszt
115 gr olvasztott vaj
1 ek barnacukor
1 tojás

A töltelékhez:
300 gr datolya (mag nélkül)
1 tk frissen reszelt narancshéj
1 ek ánizslikőr (helyette: 1 tk frissen őrölt ánizsmag)
1 ek narancsvirágvíz
1 nagy csipetnyi frissen őrölt szegfűszeg

A tésztához szórjuk a hozzávalókat egy nagyobb tálba és gyúrjuk masszává, hagyjuk pihenni 30 percig.

A töltelékhez aprítsuk fel a datolyát és a többi hozzávalóval tegyük egy edénybe és kezdjük forralni. Néhány percen belül összeáll majd egy jam-szerű masszává, ekkor vegyük le a tűzről.

Közben nyújtsuk ki a tésztát. A hagyományos elkészítési mód szerint hosszú tésztalap (itt két kb. tizenkét centiméter széles, kb. 25 centi hosszú tésztalap) kicsit jobb oldalára, egy hosszú sorba halmozzuk a datolyás tölteléket, majd átlapoljuk a tésztát és ujjbegyünkkel alaposan összenyomogatjuk a a tésztaszéleket. Az így kapott két hosszabb tésztarudat vágjuk fel 5-6 darabra (a vágásoknál kilátszik majd a datolyás töltelék).
Közben forrósítsuk meg az olajat és a süteményeket 4-5 perc alatt süssük meg.benne. Papírtörlőkendőt tegyünk egy tányérra, és erre szedjük a süteményeket, ez felitatja a fölösleges olajat.

Még melegen tálaljuk - előtte, a sütés során esetlegesen megfeketedett,  kilátszó datolyarészeket vágjuk le a süteményekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails