2014. február 13., csütörtök

A Tokaj-Hegyalja Piac

Van ám piaca is a borvidéknek, nem akármilyen! A környezet mondhatni ideális, szmogtól és városi zajtól mentes, a Disznókő Pincészet dűlői, épületei a klasszicista stílusban épült filagóriával idilli hátteret biztosítanak a környékbeli kézműves termelőknek és vásárlóiknak.

Igaz ugyan, hogy az időjárás szeszélyeinek mindannyian ki vagyunk téve a szabad ég alatt, ám szép időben éppen ez a piac egyik erénye:sétálsz a dűlők alatt, süt a Nap, belélegzed a friss levegőt és közben szemléled a kézművesek portékáit. A téli hideg miatt azonban az év első piacát immár hagyományosan a borászat épületében rendezik, most is így történt, aztán márciustól már újra kint, aminek az az előnye is megvan, hogy tavasztól őszig kiülhetünk egy pohár borra, vagy kávézni a Disznókő borüzlete elé, vagy a Sárga Borház Étterem teraszára. Utóbbiba érdemes piacmenüért is beugrani, mindig készülnek valami aktualitással. Ami pedig a kínálatot illeti: van itt fa gyerekjáték Erdőbényéről,


színes hűtőmágnesek, vintage ékszer


sajt a helyi termelőktől, fantasztikus sajtok, sajt- és ordatorta Mádról, Bodnár sajtmestertől.


Ajánlom még figyelmetekbe a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány termékeit: a kézi szőttes szőnyegek (türkiztől a narancsszínűig minden árnyalat kapható) és mázas kerámiák dekoratívak, megfizethetők és ha tőlük vásároltok, a fogyatékkal élők társadalomba való beilleszkedését is támogatjátok, ezeket a termékeket segítőik útmutatása alapján ők készítik.


Aztán vehettek itt mézet,  - abszolút kedvencem a Sátoraljaújhelyi Tepliczky-féle krémméz - színes mézeskalácsot


és van kiváló szőlőmag- és tökmagolaj is az Orbán Majortól.


Ezen kívül kapható még házi kolbász és szalonna, tavasztól őszig biozöldség és gyümölcs, kézműves szappan, izgalmas lekvárok. A kicsik nagyon szeretik ezeket a kedves bábfigurákat, több ismerősöm gyerekének már komplett bábszínháza van otthon.


A Tokaj-Hegyalja piac egyébiránt közösségi funkciót is betölt, itt találkoznak egymással a borvidéken élők, borászok, szőlészek. A piacot minden hónap második vasárnapján rendezik, további információk   itt  A napokban már egészen  tavaszias volt a hangulat, a hó legalábbis már elolvadt, hát ez is valami.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails