2014. január 21., kedd

Bor, só, meg a héja - avagy újra jelentkezem

Lássuk csak...majd három éve írtam utoljára, azóta sok minden történt. Az utolsó bejegyzést még Erdőbényéről, a varázslatos kis zempléni kádárfaluból írtam, ahová 2011 telén költöztünk R-rel. Vadregényes kis település ez régi pincékkel, út mellett kanyargó patakkal, amely fölött összehajlanak a karcsú fák, na de erről majd egy másik alkalommal írok. Még a költözésünk évében elkezdtem marketingesként dolgozni a Patricius Borháznál, amely a Tokaji Borvidék egyik meghatározó borászata. Sokat tanultam ott borokról, munkáról, szakmaiságról. Aztán ahogy az lenni szokott, az én életemben is történt néhány változás és tavaly nyáron Sárospatakra költöztem.


Bár korábban többször jártam már itt, mégis csak akkoriban kezdtem el rácsodálkozni a városra.  A fantasztikus építészetére, a városszerte a múltat és a hely nagyjait idéző emléktáblákra, a Bodrog látképére a hídról, a szobrokkal teli iskolakertre, a Rákóczi várra, a híres református gimnáziumra, amelyek régmúlt idők tanúiként adnak a városnak méltó díszletet. Persze még sorolhatnám, de nem célom mindent egyszerre rátok zúdítani.


És hogy miről olvashattok majd itt? Megmutatom Nektek kedvenc borvidékemet Tokaj-Hegyalját, ahogy én látom. Írok majd kedves helyeimről -legyen az városban, vagy a természetben-, borászokról, barátokról, ételekről, hozzájuk illő borokról és mindezt fotókkal dokumentálom, így Ti is láthatjátok a sok szépséget, ami errefelé terem. Az ételek elkészítésénél ma már az egyszerűségre törekszem, lehetőleg minél több friss, egészséges alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magokat használok. Így az étel nemcsak finom, hanem színes is lesz, az pedig a szürke télben sosem árt!

Ezúton is köszöntöm azokat, akik az elmúlt években is visszalátogattak a blogomra receptekért, bízom benne, hogy az új témák is érdekesek lesznek számotokra. És köszönöm Fűszeres Eszternek, hogy múlt héten egyenesen felszólított a blog folytatására, mert már egyébként is ott motoszkált bennem a gondolat, hogy újraindítom.  Nos, akkor kezdem:


Sütőtök saláta rukolával és túróval



Hozzávalók 2 főre

4 sütőtök cikkely sütőben 200 Celsiuson sütve, sütés előtt sóval, borssal, római köménnyel fűszerezve
2 maréknyi rukola
egy maréknyi kesudió és törökmogyoró
egy löttyintésnyi extra szűz olívaolaj és  hidegen préselt tökmagolaj
10 dkg tehéntúró
1 mandarin

Elkészítése:
A sült, fűszeres sütőtököt 2x2 cmes kockákra vágjuk, a hozzávalókat összekeverjük, meglocsoljuk az olajokkal és már fogyaszthatjuk is.

Borajánló:
Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2012



A Sárga Muskotály fajtajellegéből adódóan némi édeskés ízt kölcsönöz a bornak, ami egyébként teljesen száraz. Elsősorban emiatt a sütőtökben, rukolában, római köményben visszaköszönő édes ízek és a reduktív -acéltartályban nevelekedett- citrusos frissesség miatt illik ehhez a mandarinnal frissített salátához, további plusz hogy ez a bor a túróhoz is jól társítható (akár egy nem túl édes gyümölcsös túrótortához is). Végezetül az olajok lekerekítik és harmonizálják az ízeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails