2010. november 5., péntek

Dióolajos zöldsaláta almával, camambert-rel és pirított mogyoróval


Ma hétágra sütött a nap, ám ahogy az idő egyre hűvösebbé válik, egyre több időt töltünk a lakásban. Én például ilyenkor többet kísérletezem a konyhában, esténként pedig fogok egy-egy jó könyvet, amibe aztán teljesen belefeledkezem (már ha tényleg jó az olvasnivaló). Biztosan benneteket is megtalált már néhány meghatározó olvasmány barátok ajánlása útján, nos, nálam is ez történt a minap. Csíkszentmihályi Mihály egyik könyvét G. barátnőm ajánlotta a figyelmembe és néhány nap múlva már letenni sem tudtam az említett könyv előzményét, mely a titokzatos Flow címre hallgat.

Hogy mi is az a flow? A szerző szerint a flow egyfajta szellemi állapot -talán az áramlás kifejezés hozza legjobban a tartalmat - melyet akkor élünk meg, amikor egy adott tevékenységet csupán önmagáért és nem külső jutalom reményében végzünk, ekkor a tér és idő szinte megszűnik és eggyé válunk a tevékenységgel. A szerző az önkiteljesítésre biztat a személyiségünknek megfelelő tevékenységek megtalálásával, legyen az tánc, rajzolás, filozofálás, de akár a mindennapi tevékenységeink "flow-kritériumok" szerinti megélése, melyekkel okfejtése nyomán nemcsak saját személyes életünk, de a társadalom is gazdagabbá válik.

Az, hogy a flow főzés közben, de akár egy egyszerű saláta elkészítése közben is megélhető, számomra nem kérdés...

Dióolajos zöldsaláta almával, camamber-rel és pirított mogyoróval



Hozzávalók (2 személyre):

10 nagyobb levél fejes saláta
1 maréknyi török mogyoró durvára vágva
8 dkg camambert
2 alma
2 ek dióolaj

4 szelet bagett kissé megpirítva
1 ek olíva olaj + 1 ek extra szűz oliva olaj
néhány levél friss rozmaring
2 szelet fokhagyma

A fejes salátát megmossuk, a vastag ereket eltávolítjuk, a leveleket nagyobb darabokra tépjük, két tálkában egyenletesen elosztjuk. A török mogyorót durvára vágjuk és egy edényben alacsony lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Az almát meghámozzuk, a camambert-t vékonyan felszeleteljük, az almát meghámozzuk és nagyobb cikkekre vágjuk. Az almát és a camambert elosztjuk a salátaágyon, megszórjuk a pirított mogyoróval és megöntözzük a dióolajjal.

Egy evőkanálnyi olíva olajon a fokhagymát a rozmaringgal kicsit megpirítjuk, a fokhagymát és a rozmaringot kivesszük belőle, összekeverjük az olajat egy evőkanálnyi extra szűz oliva olajjal és beletunkoljuk a bagett szeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails