2010. február 13., szombat

Fűszeres gyökérleves sültpaprika csíkokkal


Télen valahogy sokkal jobban kívánom a gyökérfélékből készült ételeket, gondolom azért, mert a hosszú télben megfáradt szervezetemnek nagyon kellenek az ásványi anyagok és vitaminok, amikből a gyökérzöldségekben bőven van, biztosan ezért mondják ezekre, hogy növelik az életerőt. A kissé előfőzött, sütőben sült sárga-, fehérrépa és cékla is jó kis csemege, ami pedig a fűszereket illeti: egyik Zs. barátnőm mindenbe dupla, vagy tripla annyi mennyiséget tesz, mint amit a receptek előírnak, ezzel kicsit engem is megfertőzött, mert mióta pár éve először kóstoltam egy erősen szerecsendiós tésztakölteményét, azóta én is sokkal bátrabban szórom mindenbe ezeket a színes és illatos csodákat.

Az alábbi leves tehát gyökerekből készült, mind a petrezselyem, mind a zeller a népi gyógyászatban évezredek óta használt gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású növény. A zeller formája, íze és illata miatt is az egyik kedvenc zöldségem, ami azért látványra sem utolsó:


A leveshez adott bors, a curry pasztában lévő chili por és a fokhagyma jól felfűtik a testet a nagy hidegben, az indiai konyhában széleskörűen használt pirított koriander mag pedig önmagában is nagyon izgalmas: a rómaiak állítólag még a hadjárataikra is magukkal vitték, ezzel szórták meg a kenyerüket, az óegyiptomiak pedig egyenesen a boldogság fűszerének tekintették.

A BBC GoodFood receptje alapján készített, távol-keleti ízvilágú levest sült paprika csíkokkal díszítettem és megszórtam házi készítésű pirított magokkal, meg egy kis petrezselyemmel. Önmagában a sült paprikával is elképesztően jó: a paprika édes íze nagyon jól illik a csípős-sós leveshez. Az egyik legizgalmasabb kanalaznivaló, amihez eddig szerencsém volt, R. is dícsérte, bár a 3 csapott teáskanálnyi currypaszta azért megütötte az ingerküszöbét.

Zenei kíséretnek Buddha Bar-t ajánlok, az napfényes vidékekre repít addig is, amíg itt kitavaszodik: Buddha Bar III - Sacral nirvana




Fűszeres gyökérleves sültpaprika csíkokkal





Hozzávalók (6 személyre):

3 közepes sárgarépa
3 közepes fehérrépa
2 közepes burgonya
½ póréhagyma
1 kis zeller
1 közepes hagyma, finomra vágva
1,5 l szárnyas alaplé (én két bio leveskockából készítettem)
1 tk koriander mag
1-3, csapott tk curry paszta

2 ek olíva olaj
1/2 tk só
¼ tk őrölt bors
1 kis csokor petrezselyem level durvára vágva

A sült paprika csíkokhoz:
3 db piros kaliforniai paprika

A sütőt előmelegítjük 200 ۫C-ra. A kaliforniai paprikák szárát körbevágjuk és kiemeljük, a paprikákat a levágott részüknél egy alufóliával bélelt tepsire ültetjük és a sütő középső rácsán 40 percig sütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje kissé megfeketedett.

A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat és a póréhagymát karikára, a burgonyát és a zellert negyedekbe vágjuk.

Egy kétliteres lábasban olíva olajat hevítünk, alacsony fokozaton megfuttatjuk rajta a hagymát és a póréhagymát, hozzáadjuk a mozsárban összezúzott koriander magokat és a curry pasztát (három teáskanálnyi curry paszta meglehetősen csípős levest eredményez, aki a mérsékelt fűszerezést kedveli, csak 1,5 teáskanálnyit adjon hozzá) és mindezt közepes fokozaton, kevergetve együtt pirítjuk egy-két percig. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük az alaplével, sóval és borssal fűszerezzük, magasabb hő fokozaton felforraljuk majd 30 percig főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest levesszük a tűzről, három-négy merőkanálnyi alaplevet félreteszünk belőle egy tálkába, majd a levest egy botmixerrel összeturmixoljuk. Megnézzük, hogy megfelelő-e a sűrűsége, ha túl sűrű, akkor a félretett alapléből adagolunk hozzá úgy, hogy minden adagnyi leves után beleturmixolunk a levesbe. Amikor elértük a kívánt állagot, megkóstoljuk, s ha szükséges, akkor még sózzuk, borsozzuk.

A sültpaprikákat egy tálba tesszük,a tál tetejét szorosan lefedjük műanyag fóliával, így kb. 15 perc után könnyen lehúzható a héja, de azért legyünk óvatosak, mert ekkor még bőven forró lesz. A paprikákat ezután vágjuk 1 cm széles és kb. 7 cm hosszú csíkokra és tegyük egy kis tálkába.

A levest tálaláskor tálkákba szedjük, sültpaprika csíkokkal díszítjük és megszórjuk petrezselyemmel.

6 megjegyzés:

  1. jól hangzik és állat a kép is! vendégeket vártál a 6 adaggal?:-))én szoktam ilyent csinálni, de botmixerezés nélkül, de majd így is kipróbálom, a curryt kihagyom...tudod:-)))

    VálaszTörlés
  2. kösz...igen, tényleg ütős lett és nem csak azért, mert csípős, hanem épp a curry és a koriander miatt.. Kevés curry-vel is működik szerintem :)

    VálaszTörlés
  3. nyammmm! isteni lett és a gyerek se lett pöttyös a currypasztától. mééééééééééééég :) (volt maradék kókusztej a hűtőben, belenyomtam, hát nem ártott neki egy cseppet sem)

    VálaszTörlés
  4. méééég nem lett pöttyös BZB úr? hát reméljük, hogy nem is lesz :)
    hűűű, kókusztejjel is nagyon jó lehetett! valamiért én is vettem a héten, de miért is? nem emlékszem...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails