2009. szeptember 17., csütörtök

Sültpaprika krémleves sült bazsalikomlevéllel

Mivel az ősz immár visszafordíthatatlanul megérkezett, nálunk beköszöntött a leves szezon. Legalábbis az olyan esős napokon, mint a mai, egy illatos, zamatos leves terápiás jelleggel bír. Jöhet mindenféle krémleves, valami izgalmas új, vagy egy jól bevált, régi kedvenc. Ezúttal a sült paprika került sorra, aminek nagy rajongója vagyok: tökéletes magában is, vagy egy kis olíva olajjal nyakon öntve, hihetetlenül feldob bármilyen zöldsalátát, pépesítve pedig keverhetünk belőle dióval, lime-mal, fokhagymával, cayenne borssal és római köménnyel muhammara-t, szíriai sültpaprika krémet. Ez utóbbit leggyakrabban pitával, pirítóssal esszük, de húsgolyókat belemártogatni sem utolsó. A héjától megfosztott, mixerben pürésített sült paprikát zöldfűszeres sajtkrémmel összekeverve szintén izgalmas gourmet-kencét készíthetünk.

Na de vissza a leveshez: ez a paradicsommal elegyített verzió igazi kényeztetés azoknak, akik kedvelik az intenzív ízvilágú krémleveseket.

A delicious. magazin receptje alapján.




Sültpaprika krémleves sült bazsalikomlevéllel






Hozzávalók (4 személyre):

5 db piros (vagy piros és sárga) kaliforniai paprika
1 ek sűrített paradicsom szósz
1 hámozott paradicsom konzerv
1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma, felszeletelve

0,5 l zöldség alaplé (vagy leves 1 bio leveskocka)
8-10 db szép, friss bazsalikomlevél
só, bors

A sütőt előmelegítjük 200۫ C-ra. A kaliforniai paprikákat megmossuk, a száruknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházukat, majd alufóliával bélelt tepsire rendezzük őket és kb. fél óra alatt a sütőben megsütjük.

Ezalatt az olívaolajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd ezekhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és elkeverjük.

Ha megsült a paprika, tegyük át egy tálba, amelynek a tetejét negyedórára fedjük le légmentesen folpack-kal. Ezután a paprikák héját lehúzzuk, húsukat nagyobb darabokra vágjuk és hozzákeverjük a hagymás keverékhez.

Ehhez hozzáadjuk a hámozott paradicsomot is, felöntjük a zöldség alaplével, elkeverjük és 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, végül egy botmixerrel pürésítsük.

A bazsalikomleveleket megmossuk, egy papírtörlő segítségével megszárítjuk és egy kanál olívaolajon alacsony hőfokozaton mindkét oldalukon megsütjük, ezekből helyezünk két-három levelet a tálkákba szedett leves tetejére.

1 megjegyzés:

  1. ez is nagy csaladi kedvenc lett. es amikor megfoztem amcsi baratainknak (a csaj ujabban etterem kritikakat bloggol), elkerincseltek a receptet es ma fozik pasadenaban a vendegeiknek. HAT ENNYIRE JO.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails