2009. augusztus 19., szerda

Joghurtos sárgadinnye krémleves

Nyár van, nyár…röpke lepke száll virágra, zümmög száz bogár” – ezt az egy sorát ismerem ennek a dalnak, de azért majd minden nap eléneklem. Ha az ember valóban az, amit megeszik, akkor én ezen a nyáron valószínűleg sárgadinnye vagyok, ugyanis hetek óta szinte ezen élek. Legjobban a mély narancssárga húsú, zamatos un. kantalup sárgadinnyét kedvelem, szeretem ugyanis nézegetni a tányéron a csónakformájú, billegő dinnyehúst , meg a belső héj élénk zöldjét – hiába na, mindenkinek megvannak a maga gyengéi.

A sárgadinnye a kabakosok, azaz tökfélék családjába tartozik, botanikailag tehát zöldségfélének tekinthető és ez csak még tágabb teret enged a zamatos dinnyehús értelmezésének: ehetjük salátaként, húsokhoz sülve köretként, ihatjuk koktél alapanyagként, vagy csak úgy magában. A sárga húsú verzió magyar változatai az Ezüstananász és a Tétényi Cseres (a név a héj recésségére utal), a zöld hússal rendelkező hazaiak pedig Magyar Kincs, Muskotály és Topáz nevekre hallgatnak. A dinnye sokféle ásványi anyagot tartalmaz, valamint A és C vitamint, a benne lévő béta-karotin megóvja szervezetünket a gyulladásoktól, erősíti az immunrendszert, rendszeres fogyasztása segít a rákmegelőzésben. Együnk, együnk sárgadinnyét!

A sárgadinnye egyéb rejtelmei iránt mélyebben érdeklődők kiváló írást olvashatnak e nagyszerű gyümölcsről a Bűvös Szakács blogon. Az alábbi leveshez az ötletet a La Tartine Gourmande receptje adta, kettőnknek kapásból dupla mennyiséget készítettem, bealkalmaztam hozzá egy kis tokaji aszút és egy kevés bazsalikomos tejszínhabbal tettem még izgalmasabbá. Nem kell főzni, így a lehető legtöbbet megőrizhetünk a gyümölcshúsban rejlő értékes ásványi anyagokból. Diétázók is ehetik, mert bár a dinnyének kissé magasnak számít a cukortartalma (optimális esetben kb. 12%), mégis vigadhatunk, mert energiatartalma 100 grammonként mindössze 45 kcal-t rejt. Lelkifurdalás el, jöjjön a leves.




Joghurtos sárgadinnye krémleves bazsalikomos tejszínhabbal



Hozzávalók 2 személyre:

1,5 kg narancssárga húsú sárgadinnye (kérges, érdes héjú, vagy hosszában mélyen barázdált)
250 gr joghurt
1 vaníliarúd
3 ek tokaji aszú

A bazsalikomos tejszínhabhoz:
1 dl habtejszín.
néhány levél friss bazsalikom

Mossuk meg a sárgadinnyét, egy evőkanállal távolítsuk el a magokat, a dinnyehúst vágjuk 4-5 cm-es darabokra és dobáljuk egy turmixgépbe. A vanília rudat hosszában felvágjuk, a magokat kikaparjuk és a sárgadinnyéhez adjuk. Turmixoljuk össze a gyümölcsöt, öntsük az egészet egy üvegtálba, adjuk hozzá és keverjük el benne a tokaji aszút, aztán a fóliával lefedett edényt tegyük pár órára a hűtőbe, mert ez a leves jéghidegen az igazi.

Tálalás előtt verjük fel a habtejszínt apróra vágott bazsalikommal, ebből tegyünk egy-két teáskanállal a tálkákba adagolt leves tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails