2018. augusztus 26., vasárnap

Pizza, Kávé, Világbéke, avagy pezsgő gasztroélet Miskolcon

Mi jut eszedbe, ha azt mondom Miskolc? Edda Művek? Szürke iparvárosban düledező toronyházak, amelyek körül denevérek keringenek? Azt hiszed, hogy hogy itt minden szempontból megállt az idő és ha ittjártadban  megéheznél, csak sokadnapos húslevest és szikkadt rántott húst tennének eléd a bizonyára régimódi helyi éttermekben? Nagyot tévedsz.

Miskolcon zajlik az élet és a gasztro forradalom, jobbnál-jobb helyeken a hamburgertől az igazán kifinomult ételekig ma igen színes repertoárt találsz. Szeretem a sétáló utca hangulatát a klasszicista és szecessziós stílusú épületekkel és a rajta egyre szaporodó kávézókkal, bisztrókkal, teraszos helyekkel, de minőségi helyeket találhatunk ma már a Csabai kaputól kezdve Lillafüreden át egészen Miskolctapolcáig.



Viszont itt, a Széchenyi utcán található a 19-es szám alatt a Dudás testvérek tavaly megnyitott pizzériája, a Pizza, Kávé, Világbéke. A srácok az Anyukám mondta sikere után sem tudtak nyugodtan megülni a hátsójukon - szerencsénkre - és úgy gondolták,hogy más helyszínen is érdemes kipróbálniuk magukat. Sokáig, sokan abban bíztak, hogy a második helyük a Tokaji Borvidéken lesz, aztán egyszercsak jött a hír, hogy Miskolcon nyitnak és ez a nyitás egyfajta vissza a gyökerekhez, a pizzához és a városhoz.




A helynek kicsit retro, kicsit modern, kicsit ipari hangulata van, ahol bárszékeknél, magas asztaloknál ülhetsz le a barátaiddal egy pizzaebédre. A mennyezetről belógó zöld növények, látványos lámpák és a boros fal teszik otthonosabbá az eklektikus enteriőrt, néhány fős társaság számára van egy kisebb asztal is kényelmes fotelokkal, bár sokak számára a bárszék a világ legkényelmesebb bútordarabja.



A kialakítás bár jellegű, az asztaloknál nincs kiszolgálás, a sarokformára kialakított pultnál tudsz kérni pizzát, italokat, kézműves sört, Gianni Frasi kávét és a kapott nyugtáért cserébe szintén a pultnál adják ki neked mindezeket. Engem ez azokra a régimódi cukrászdák rendszerére emlékeztet, amikor gyerekkoromban az alumínium tálcát toltam a sínezett pulton és  haladtam a finomságokat rejtő üvegek előtt egészen az életmentő gesztenyepüréig, amit a nyugtáért cserébe kaptam.Csak itt az üveggel védett pulton  szép pizzaszeletek sorakoznak hagyományos és extra feltétekkel.



A szimpla Margheritan túl sem a megszokás vezeti a kezeket, felfedezhető az ízlésformáló szándék a változatos feltétekben is. Valljuk be, amikor kedvenc pizzáinkra gondolunk, akkor nem cukkinis-négysajtos, karottás, vagy  tonhalas-karamellizált hagymás, vagy a spenótos-sajtos verzió jut elsőként eszünkbe. Egészen addig, amíg itt meg nem kóstoljuk ezeket.


Két darab kb. 10x15 cm-es pizzaszeletet kapsz az alábbi árakon (2018. augusztus 24-ei árak).


Az elviteles pizzákhoz adnak egy kis kártyát, amin segítik az otthoni, sütőben történő melegítést, mielőtt valakinek megfordulna a fejében, hogy mennyei pizzáját a mikróban landoltassa. Semmit sem bíznak itt a véletlenre..

Világbéke barátokkal - együtt könnyebb

Annyira nem, hogy aki ma Magyarországon gasztro fronton valamit el akar érni, hamar rájön arra, hogy kiváló egyéni teljesítményére alapozva,  másokkal összefogva messzebbre jut, legalábbis több embert, új potenciális közönséget mozdíthat meg a közös rendezvényeken. Persze még így sem mindig könnyű munka ízlést formálni és megmozdítani az embereket vidéken. Éppen ezért kell értékelni minden egyes helyet és kezdeményezést, akik fáradhatatlanul törik az utat és valami előremutatót alkotnak.

Augusztus 24-én, péntek este  harmadszor rendeztek Aperitivo partyt a PKV-ban vendég bárral, chefekkel, koktélokkal, DJ-vel. A Babka Budapest mixere  klassz gin tonic koktélokat shakelt - ebből a közönségkedvenc a Pest Side névre hallgató kardamomos verzió volt  tojásfehérje porral dúsítva.


A reneszánsz festő után Bellinire keresztelt aperitivo is kellemes belépő volt az estéhez málna velővel és őszibarackkal, amelynek alapja az Anyukám mondta kellemes gyöngyözőbora, a  Golce Dabbana.



Miközben odabent a koktéloké volt a főszerep, Dudás Szabolcs séf a teraszon gasztrojammelt Ruprecht Lászlóval és az egri Macok bisztró séfjével, Macsinka Jánossal együtt egészen addig,  amíg el nem eredt az eső és a feltámadó szél be nem húzta a terasz fölé emelkedő napernyőt egy az alkalomra felállított sátorral együtt, bezárva ezzel a teraszon zajló kellemes esti partit.



 Ez itt az egyik fogás az estéről, kéksajtos-libamáj marinált lilahagymával.

Az eső miatt a nagyérdemű behúzódott a terembe, ahol folytatódott a koktélozás, borozás, kinek-mi..
Ami a borfelhozatalt illeti, van néhány klassz Tokaji bor a Holdvölgytől, furmint Szepsy Istvántól, a Demetervintől, találunk vörösborokat Villányból  és Egerből és néhány olasz bor is színezi a palettát.
Fröccsnek Káli Balázs, Konyári és  Etyeki Kúria borokat ajánlanak. Nagyon kellemes az Anyukám mondta címkével palackozott Sárgamuskotály.

By the way.. borászok. Jó, ha ők is fontosnak érzik, hogy személyesen is részt vegyenek egy-egy ilyen gasztro eseményen, ezúttal ifjabb Szepsy István Tokaj-hegyaljai és Sándor Zsolt bükki borász. És így is kell ezt, stílusan, lazán, egy mindenkiért, mindenki--- az egyre klasszabb miskolci gasztroéletért?

P.s.:

A következő közös esemény a városban a Gasztro Klaszter megmozdulása lesz szeptember 15-16-án a 15. Jameson Cinefesten, ahol az Erzsébet téren együtt jelennek meg a szerveződés tagjai - A Leves, Avalon, Borsod Burger, Desszertem. Drót, Rossita, Tókert, Végállomás, Via Piano, Vigadó, Világbéke, Zip's  a Bükki borászok és DJ Gáliklevi kíséretében. Lazuljatok velük Miskolcon :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails