tag:blogger.com,1999:blog-17370722603041587892024-03-14T15:26:55.261+01:00Bor, só, meg a héjagasztroblogBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.comBlogger177125tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-51682923230756024272018-12-07T19:04:00.001+01:002022-07-20T19:07:21.691+02:00Szakácskönyv-ajánló / Sky McAlpine: A table in VeniceMeseszép szakácskönyvet találtam, benne sok gyönyörűséges, velencei témájú fotóval. Skye McAlpine A table in Venice c. könyve még a tavasszal jelent meg. Ezt lapozgatva gyorsan álmaink Velencéjében találjuk magunkat, teraszokon ráérősen kávézva, középkori paloták között sétálva, piacokon ráérősen, ízletes zöldségek között böngészve - mindezeket művészien kivitelezett duplaoldalas fotók Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-41731750998769177972018-11-22T12:48:00.001+01:002022-07-20T19:00:17.662+02:00Extragyors, thai brokkoli leves Odakint a mínuszok randevúznak éppen és hát egy jó forró leves igazán jól jönne most, pláne mert elromlott a fűtés és napok óta várjuk a szerelőt. Gyorsan csekkolom a Stonesoup Virtual Cookery School oldalt, találok is egy receptet, ami gyorsan elkészül és remélhetőleg hozza az általam kedvelt picit csípős, picit édes thai ízvilágot és nem csak azért, mert a fűszerekből jóval többet teszek bele. Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-23981702991226176162018-11-14T23:39:00.001+01:002022-07-20T16:07:18.905+02:00Salisbury fonalművészet, Yarn ArtivistsA horgolt street artnak is vannak művelői Salisburyben, a Yarn Artivists egy helyi szerveződésű csoport, akik rendszeresen gondoskodnak valamilyen meglepő, színes, horgolt fa-, vagy utcabútor dekorációról, rendszerint valamelyik helyi parkban, így az ősz még színesebb. A csoport hétfő esténként találkozik és bárki csatlakozhat hozzájuk, aki tud, vagy szeretne megtanulni horgolni. Ha kíváncsiBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-84378685015894677412018-11-09T15:19:00.001+01:002022-07-20T19:36:33.620+02:00Cukkinis tészta koktélrákkalFolyton változik az időjárás.. Néha mintha dézsából öntenék odafentről, úgy esik, aztán pedig szinte egyik pillanatról a másikra kisüt a Nap és ragyogó színekben pompázik a táj. Ezzel együtt is szerencsések vagyunk itt Salisbury-ben, mert rengeteg napsütéses órában van részünk. Ilyenkor az egyik kedvenc elfoglaltságom, hogy élvezem a táj szépségeit, a csodás színeket a sokszor hihetetlenül kék égBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-11966298392059520952018-11-05T15:50:00.001+01:002022-07-20T16:16:58.478+02:00Őszi pillanatképekSzerencsére akkor is találni gyönyörű színeket a természetben, amikor kevésbé süt a Nap. Futás és séta közben is még mindig nagyon szeretek fényképezni. Kattintok egyet, kettőt és a szürke égbolton elkezdenek felszakadozni a felhők és megjelenik a gyönyörű, kristálytiszta kékség és persze alatta ezek a szívmelengető, őszi színek..
Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-24564370643250148582018-11-04T07:44:00.006+01:002022-07-20T16:40:15.549+02:00Relaxálj és alkoss - egy kreatív alkotócsoport Salisbury-benEz a kedves kezdeményezés mindfulness gyakorlatnak is kiváló, emellett pedig közösségépítő funkciója is van. Ha szeretsz alkotni, szervezhetsz ilyet a saját mikro-környezetedben a barátnők, szomszédok, rokonok között. Ha előre tematizálod a programot, vagyis kitalálod és meghirdeted, hogy mikor, mit készítetek éppen, akkor mindenki jó előre be tudja tervezni, hogy melyiken akar majd résztvenni.
Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-11274169827879873512018-09-04T16:19:00.006+02:002022-07-20T19:44:57.849+02:00Vegán csokis sütemény kesudióval és mandulával / sütésmentesMostanában kísérletezgetek a nyers süteményekkel, mert ezekben aztán minden hozzávaló természetes és változatlan formában megmarad és táplálkozástudósok szerint ez csak jó lehet. Ezúttal elégedett vagyok az eredménnyel is.
Belekeveredett jó sok szeretet is, ami az utóbbi napokban feljött bennem, talán ezért is lett ennyire finom. Figyelem: jógás gondolatmenet következik.. honnan jönnek a Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-4602607956330505652018-08-26T10:52:00.002+02:002020-11-28T14:15:48.133+01:00Pizza, Kávé, Világbéke, avagy pezsgő gasztroélet MiskolconMi jut eszedbe, ha azt mondom Miskolc? Edda Művek? Szürke iparvárosban düledező toronyházak, amelyek körül denevérek keringenek? Azt hiszed, hogy hogy itt minden szempontból megállt az idő és ha ittjártadban megéheznél, csak sokadnapos húslevest és szikkadt rántott húst tennének eléd a bizonyára régimódi helyi éttermekben? Nagyot tévedsz.
Miskolcon zajlik az élet és a gasztro forradalom, Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-75246821564718760812018-06-27T18:05:00.011+02:002022-07-20T19:24:09.168+02:00Relaxációs nap kulináris élvezetekkel, hétköznapi verzióVolt már olyan, hogy azt éreztétek egy-egy nap után, hogy az tökéletesen feltöltött benneteket, pedig semmi különöset nem csináltatok, csak egyszerű dolgokat, amiket szerettek? Néha az ölembe pottyan egy-egy ilyen nap. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nálam egy ilyen napnak fontos része, hogy abban a ritmusban töltöm, ahogyan az nekem jól esik. Nem rohanok, nem kapkodok, nem stresszelek. Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-14135062496351323122018-05-24T17:56:00.002+02:002020-11-28T13:53:59.906+01:00Mit csinálnak jól a britek, avagy apró örömök AngliábanMi az ami más Angliában, mint otthon?
Mielőtt belekezdenék, egy kérdés..észrevetted már, hogy sokszor sztereotípiákban gondolkodunk, azt hisszük, hogy a dolgok, helyzetek már csak olyanok, amilyenek és hagyjuk, hogy csupán ez a gondolat lelombozzon minket? Pedig legtöbbször mi magunk is megtehetünk valamit, hogy jobb legyen nekünk és másoknak. Például azt mondják, hogy Angliában mindig esik Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-53536402842914912662018-04-20T17:43:00.002+02:002020-11-28T14:16:21.421+01:00Tea ötkor? Avagy mi is az az Afternoon Tea.Angliában még mindig él a délutáni tea intézménye, a hotelben inkább hétvégéken, mint hétköznapokon. Nem csak arról van szó,hogy az angolok elkortyolgatnak egy csésze teát valamilyen keksszel, hanem társaságok, családok akár speciálisan egy Afternoon Tea-re, vagyis Cream Tea-re jelentkeznek be. A Cream Tea a délutáni tea szendvicsekkel és süteményekkel kiegészített verziója.
Állítólag Anna Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-49277601188452316562018-04-12T23:58:00.009+02:002022-07-21T09:29:11.288+02:00Grasmere House Hotel, Salisbury - avagy mit esznek a britekAz elmúlt félévben egy hotel nemzetközi csapatát erősítem, Salisbury-ben. Igazából ez az első, hosszabb időtartamú külföldi tartózkodásom. Mondhatom, hogy szerencsém van, hogy idesorsolódtam (egy ügynökség segített ebben) mert klassz a csapat, nepáli, lengyel, brit, olasz, erdélyi magyar, román és magyar nemzetiségű kollégáim vannak, spanyol kolléganőm pedig éppen a múlt héten Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-5557507032384586042018-04-02T16:20:00.001+02:002020-11-28T14:02:54.193+01:00Megmérgeztek egy orosz kémet, STOP. Húsvéti üdvözlet Salisbury-ből.Van az úgy, hogy nincs mit írni, vagy hogy éppen fontosabb az életet élni, feltölteni az elemeket és elgondolkodni magadon, az életeden, hogy aztán romjaidból főnixmadárként újraéledj és ismét rátalálj az egyensúlyra és a benned áramló kreativitásra. Ez is egyfajta feltámadás, lelki vonatkozásban. Mi emberek, sok mindenre képesek vagyunk, sokkal többre, mint gondolnánk..
Hosszú tél volt ez ésBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-82347096880752208892016-12-03T20:17:00.000+01:002016-12-03T20:29:23.154+01:00Sütőtökös linguine rizstejszínnel
Azt hiszem, a Budapest - Sárospatak tengelyre elhelyeznék néhány zöldség- és gyümölcsbárt is a benzinkutak közé, de ez valószínűleg nem gazdaságos ötlet, mert akkor már valaki másnak is eszébe jutott volna. Nagyon unom már a sültkolbász, csoki, kávé, túrórudi-turbókat, bár általában néhány almával felfegyverkezve indulok el. Ezért is, meg némi évvégi harmonizálódás gyanánt ma bevásároltamBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-31196678697692560572016-11-03T09:45:00.007+01:002022-07-20T22:57:33.439+02:00A hetedik kerület, meg a STIKA // The seventh district with the STIKAA hetedik kerület hangulatában kétségkívül van valami sajátos. A nyüzsgő Gozsdu-udvar, a felújított Király utca - emlékszem, 10 éve még mosolyogva néztünk össze a barátaimmal, hogy mit akarnak itt, sétálóutcát? ahhha...., aztán ott a jobbnál-jobb bárokkal teli Dob utca, az éjszakai szórakozóhelyekkel zsúfolt Kazinczy utca...kívülről inkább kopott épületek, málladozó falakkal...valahogy egészen Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-61165264339892307492016-11-01T11:53:00.000+01:002016-11-01T11:53:10.135+01:00A Tokaj - Budapest tengely, meg a tudatos jelenlét // The Tokaj - Budapest destination & the mindfulness
Fél éve a Tokaj - Budapest tengelyen járok, sokat vezetek és meglehetősen sok emberrel találkozom a munkámnak köszönhetően - igen, még mindig Tokaji borok. Az én életemre is hatnak különböző befolyásoló tényezők, de általában törekszem arra, hogy jól éljem meg azt, ami van. Néha, amikor elindulok otthonról, még nem tudom, hogy hol alszom aznap éjszaka. Ezt például néha nem könnyű jól Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-78109849606924409222016-08-21T22:46:00.005+02:002022-07-21T10:06:13.749+02:00Spanyol stoppost fogtam - és Te hogy állsz az improvizációval? //How have I picked up a Spanish hitchiker? Or what about improvisation...Az alábbi írás nem abból a célból a született, hogy bárkit is arra bátorítson, hogy stoppoljon, vagy stopposokat vegyen fel jártában-keltében. Ez csupán csak egy történet.
Ez a nyár csak úgy hozza magával az eseményeket, nem kell tennem érte semmi különöset. Ki is kívánt nekem legutóbb élménydús nyarat? Ok, egyvalamit mégis meg kell tennem hozzá: kilépek a komfortzónámból. Sokat vagyok Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-12168477457840706032016-04-14T19:03:00.002+02:002020-11-28T14:05:53.857+01:00Kucsmagombás rizottó
A héten minden reggel a bodrog-parti stégen jógáztunk és külön öröm, hogy mások is csatlakoztak hozzánk. Nagyon jó így, aktívan kezdeni a napot, ebben a csodálatos természeti környezetben,jó társaságban pláne.
Zsófi (pink nadrágban) civilben úszóedző, vele folytatom alkalmanként a gyorsúszás tanulmányaimat, ezen kívül pedig gyakran fejben főzünk, nagyon klassz vegetáriánus tippeket Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-45253054359299705842016-04-12T12:42:00.004+02:002022-07-20T23:15:04.542+02:00Tojásos tészták zöldekkel - avagy (t)edd, amit szeretszValami gyakorlott vegetáriánussal ideje lesz magamat felvilágosíttatni, hogy miért van az, hogy azzal párhuzamosan, hogy egyre kevésbé kívánom a csirke- és marhahúst (sertést meg pláne), viszont egyre jobban áhítom a tojást és a lazacot, sok-sok zölddel. Mintha mindenhol ez a két étel lebegne a szemem előtt, egyszerűen nem bírok róluk lekattanni. Nem mondom, hogy nem eszem húst, mert eszem, de Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-52701297291521840752016-03-31T23:02:00.002+02:002016-03-31T23:02:13.233+02:00A sült karfiol kísértés
Nem voltam én mindig nagy karfiolrajongó, sőt. Régebben kizárólag az a verzió jutott eszembe, ami a rántott gomba, hasábburgonya, rántott camambert trió mellett vegetáriánus fogásként ismert volt nálunk évtizedeken át. Azt pedig rettenetesen untam. Igaz, hogy van anyámnak egy tejfölös karfiolleves specialitása,amit viszont kimondottan szeretek, de azért mégsem ez a zöldség lebegett lehetséges Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-22581905498806767532016-03-30T11:39:00.007+02:002016-03-31T09:21:18.674+02:00Céklalében marinált lazac, curry-s lime-os cukkini és sáfrányos burgonyapüré
Tegnap reggel hét órától délig nem volt áram a házban. Odakint a Hild téri riasztó visított különböző hangfrekvenciákon kb. 20 percig, az emberek ugyanúgy siettek a dolgukra az utcán, mint máskor, ebben a fülsiketítő zajban. Aztán csend lett. Teljesen. Kicsit olyan volt, mint a hangterápia, amiről Rita mesélt valamelyik nap, hogy jó nagy hangzavart csinálnak mindenféle hangszerekkel, aztán Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-19472659732881043962016-03-28T13:42:00.002+02:002020-11-28T14:22:38.777+01:00Húsvéti képriport fonott kaláccsal
Mialatt én egy másik hazai borvidékre, Egerbe kirándultam, a barátnőim sorban tudósítottak, hogy hol tartanak éppen az ünnepléssel.
Van aki éppen tojást fest, van aki kalácsot fon, van aki virágot ültet és attól tartok, van aki bárányt süt...én is túl vagyok már egy tárkonyos báránylevesen, nos, erről ennyit.
Ha már egyszer Húsvét van, akkor ez is éppen ide kívánkozik: a Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-16307582801096849312016-03-20T15:04:00.000+01:002016-03-20T20:01:48.472+01:00Füstölt lazacos penne rizstejszínnel, rukkolával, újhagymával, koktélparadicsommalMindig is odavoltam a füstölt lazacos, tejszínes pennéért, tettem kísérleteket rá, hogy olyan jót készítsek itthon, mint amilyet az Okay Italia-ban szoktam enni, de eddig bevallom, nem jött össze. Eddig. De most megvan. A tökéletes füstölt lazacos tészta. Múlt héten jól bevásároltam a Tescoban bio termékekből, valahogy ezeket szedtem össze mindenből, még a lazacból is, ez utóbbit csak itthon Bor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-59063737403650127652016-03-18T19:46:00.001+01:002016-03-20T13:56:30.320+01:00Füstölt lazacos rizstészta, ázsiai roppanós zöldségekkel
Mostanában csak futunk és futunk, meg jógázunk, meg termálfürdőzünk. Már januárban is volt, hogy odakint róttuk a kilométereket. Pár nap kihagyás után elkezdem érezni a lábamban, meg az összes végtagomban, hogy futni kell. Ennek ellenére hajlamos vagyok lebeszélni róla magamat...hát igen. Általában ekkor hív Anita, hogy menjünk. Szerencsére ez számára is belső kényszer. Futás közben általábanBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1737072260304158789.post-77014525175328505692016-03-15T13:25:00.003+01:002022-07-20T23:14:09.066+02:00Nem kell mindig kaviár - fűszeres sült sárgarépa és kelbimbó, lágytojássalNincs teljesen húsmentes időszakom, mert néha ráfanyalodom egy-egy
szalámira, serrano sonkára, vagy mangalica szalonnára (igen, szalonnára)
de a nagyobb sült húsok most valahogy nem kellenek. Hogy a téli
túlterheltségből akar-e magához térni a szervezetem,vagy csak
becsatlakozik valami kozmikus vegetáriánus tudathoz, azt nem tudom, de
hagyom hogy vezessen.
Nem erőltetem a böjtöt, inkábbBor, só, meg a héjahttp://www.blogger.com/profile/18064453637387603976noreply@blogger.com0