2014. február 18., kedd

Sárgarépás-narancsos pohárkrém-nass mascarponeval

A napokban éppen olyan az időjárás, mintha már itt lenne a tél vége. Hét, tíz fok, néha szikrázó napsütéssel. Már a futás is sokkal jobban esik odakint, mint egy terembeli futópadon.A szomszéd néni szerint meglesz még ennek az időnek a böjtje, mert olyan azért még sincs, hogy télen ne legyen tél, pedig hát tél az volt, csak hát hóból kevés, eddig. Távol álljon tőlem persze, hogy hó után reklamáljak, mindannyian éppen eléggé vágyjuk már a tavaszt, hogy végre több időt tölthessünk a szabadban. Hamarosan friss és zamatos gyümölcsök landolnak a tányérunkon és addig is,amíg mindez megvalósul, a beraktározott citrusféléket és aszaltgyümölcsöket bátran és kreatívan használhatjuk desszertekhez, akár olyan zöldségféléket is hozzáadva, mint a sárgarépa. Évi barátnőmtől jött a sárgarépa desszertbe való alkalmazásának ötlete, mert valami elképesztő finom kakaós répatortát készít, ebből tud marcipánbevonatosat és még feketeerdő tortát is és mindegyik szuperkönnyű. Ez itt pohárdesszert, amit 5 perc összeütni és kiváló kanalaznivaló esti olvasgatáshoz, filmnézéshez stb.


Sárgarépás-narancsos pohárkrém mascarponeval


Hozzávalók (2 főre):

125 gr mascarpone
1 közepes sárgarépa
1 nagyobb narancs
1 tojássárgája
2 ek nádcukor
3 tk kakaó
10 db babapiskóta
1 maréknyi áfonya

A narancsot alaposan megmossuk melegvíz alatt és lereszeljük a héját. A sárgarépát szintén lereszeljük. A mascarponet elkeverjük a tojássárgájával, a cukorral, a kakaóval , lereszelt narancshéjjal és a sárgarépával. A narancsgerezdeket elrendezzük  a poharak alján. A narancsra halmozzuk a krémet, ebbe beleállítjuk a babapiskótákat, közéjük áfonyaszemeket szórunk.Néhány órára hűtőbe tesszük, akkor fogyasztható, amikor a krém már megdermedt.

Milyen bort igyunk hozzá? Édes tokajit, citrusos aromájú késői szüretet, vagy fiatal, gyümölcsös aszút.

2014. február 13., csütörtök

A Tokaj-Hegyalja Piac

Van ám piaca is a borvidéknek, nem akármilyen! A környezet mondhatni ideális, szmogtól és városi zajtól mentes, a Disznókő Pincészet dűlői, épületei a klasszicista stílusban épült filagóriával idilli hátteret biztosítanak a környékbeli kézműves termelőknek és vásárlóiknak.

Igaz ugyan, hogy az időjárás szeszélyeinek mindannyian ki vagyunk téve a szabad ég alatt, ám szép időben éppen ez a piac egyik erénye:sétálsz a dűlők alatt, süt a Nap, belélegzed a friss levegőt és közben szemléled a kézművesek portékáit. A téli hideg miatt azonban az év első piacát immár hagyományosan a borászat épületében rendezik, most is így történt, aztán márciustól már újra kint, aminek az az előnye is megvan, hogy tavasztól őszig kiülhetünk egy pohár borra, vagy kávézni a Disznókő borüzlete elé, vagy a Sárga Borház Étterem teraszára. Utóbbiba érdemes piacmenüért is beugrani, mindig készülnek valami aktualitással. Ami pedig a kínálatot illeti: van itt fa gyerekjáték Erdőbényéről,


színes hűtőmágnesek, vintage ékszer


sajt a helyi termelőktől, fantasztikus sajtok, sajt- és ordatorta Mádról, Bodnár sajtmestertől.


Ajánlom még figyelmetekbe a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány termékeit: a kézi szőttes szőnyegek (türkiztől a narancsszínűig minden árnyalat kapható) és mázas kerámiák dekoratívak, megfizethetők és ha tőlük vásároltok, a fogyatékkal élők társadalomba való beilleszkedését is támogatjátok, ezeket a termékeket segítőik útmutatása alapján ők készítik.


Aztán vehettek itt mézet,  - abszolút kedvencem a Sátoraljaújhelyi Tepliczky-féle krémméz - színes mézeskalácsot


és van kiváló szőlőmag- és tökmagolaj is az Orbán Majortól.


Ezen kívül kapható még házi kolbász és szalonna, tavasztól őszig biozöldség és gyümölcs, kézműves szappan, izgalmas lekvárok. A kicsik nagyon szeretik ezeket a kedves bábfigurákat, több ismerősöm gyerekének már komplett bábszínháza van otthon.


A Tokaj-Hegyalja piac egyébiránt közösségi funkciót is betölt, itt találkoznak egymással a borvidéken élők, borászok, szőlészek. A piacot minden hónap második vasárnapján rendezik, további információk   itt  A napokban már egészen  tavaszias volt a hangulat, a hó legalábbis már elolvadt, hát ez is valami.



2014. február 9., vasárnap

Nudli, a multifunkcionális

Vince, az unokaöcsém és a szomszéd gyerekek nyaranként gyakran kérik Anyámat, hogy főzzön nekik nudlit.De olyan is előfordult már, hogy arra léptem be a konyhába, hogy anyám és valamelyik szomszéd kislány teljes fókuszáltságban tésztát gyúrnak. A nudlikészítés olyan, mint a gyurmázás és leginkább társaságban jó csinálni. Hogy nem tudjátok, mi az a nudli? A nudli ilyen is, meg olyan is... sokoldalúságát tekintve leginkább Pom-Pom-ra hasonlít. A nudlik a barátfüle tésztából készített kicsiny hengerformák, amit igen változatosan lehet fogyasztani: én történetesen pirított zsemlemorzsával szeretem. Amikor vajon átpirítom a morzsát három egyszerű íz: vaj, krumpli és zsemlemorzsa elegyedik és ez valami csoda! Ehetjük önmagában is a pirított morzsába hembergetett nudlikat, vagy meghinthetjük porcukorral, vaníliás, vagy fahéjas cukorral. Mákos verzió is létezik, de bevallom ez még nálam is vakfolt.
                 
Errefelé, az észak-keleti régióban egyébként komoly hagyománya van a krumplis, húsnélküli tésztaételeknek, mivel a régi időkben szükség volt az ezekből kinyerhető energiára erdőn, mezőn, szőlőkben, de azt csak mostanában tudtam meg, hogy ugyanebből a tésztából, csak éppen nem főzéssel, hanem serpenyőben sütve készül a krumplilángos is, amit mi családilag szimplán sózunk (khmmm...megbocsátassék, de hát némileg erősen) és háromszögformára hajtva önmagában esszük, miközben megyünk a dolgunkra. Asztalhoz leülve még nem nagyon láttam családtagomat krumplilángost enni és valahogy nekem is úgy esik jól, ha krumplilángossal a kezemben haladok valamerre. Ez a sajátos putnoki krumplilángos take away. Erdőbényén, a Bor, Mámor, Bénye fesztiválon szilvalekváros és fokhagymás-tejfölös verziót kóstoltam, az is megjárta. És ezzel még korántsem merítettük ki a nudlitésztában rejlő lehetőségeket, ez az alapja ugyanis a szilvás gombócnak és a derelyének is, nudlink tehát lehet főétel, köret, vagy desszert. Mondtam, hogy multifunkcionális.


Pirított zsemlemorzsás nudli csipkelekvárral


Hozzávalók (2 személyre)

3 közepes méretű krumpli
finomliszt egy 2 dl-es bögrével
csipetnyi só
4 ek pirított zsemlemorzsa
3 dkg vaj

A krumplikat puhára főzzük és krumplinyomóval összetörjük (Anyám alkalmasint egy régi bögre aljával nyomkodja masszává a főtt krumplit) Egy közepes edénybe tesszük, hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Vigyázat! nem szabad túldolgozni a tésztát, különben ragadni fog és eldeformálódik. Egy vágódeszkát belisztezünk és a masszát kifliformára hengergetjük, amit kb. kétcentis szeletekre vágunk.
Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben főzzük majd a nudlikat. 
A kifliformából vágott szeleteket a két kezünk között megsodorgatjuk, majd a belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra tovább gyúrjuk, majd az így kapott kígyócskákat kb. 3 centis darabokra vágunk, amiket  beledobálunk a vízbe és addig főzünk, amíg feljönnek a víz tetejére. 
Mindeközben egy edényben megolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor a nudlicskák feljöttek a víz tetejére, egy szűrővel kihalásszuk őket  - családi tradíció szerint leöblíteni szigorúan tilos! - és hozzáforgatjuk a zsemlemorzsához. Néhány teáskanálnyi csipkelekvárt halmozunk rájuk és ...

Borajánló:
Késői Szüretelésű Furmint úgy hatvan gramm cukortartalommal

2014. február 2., vasárnap

Gyömbéres szójaszószos tészta zöldségekkel

Gyömbéres szójaszószos, zöldséges tésztát Évi barátnőm készített néhányszor tavaly nyáron. Délután sokszor átugrottam hozzájuk Tokajba, ahol mindig készült a konyhájában valami finomság.  Sok mindent tanultam tőle, például hogy hogyan kell hajnalban felkelni jógázni, hogy a citromfüves-hársfa tea kitűnő relaxációs ital és hogy hársfavirágból kitűnő szörp is készíthető.Nemkülönben nagyszerű a kakaós répatortája, amibe a rétegek közé fanyar meggylekvárt is tesz. Nyári délutánokon sokat sétáltunk, vagy játszótereztünk a kisfiával. Ilyenkor a citromfűteától lelassulva alaposan szemügyre vettük a természetet, ilyeneket láttunk:

Éviék most Swansea-ban laknak, ahol olyan komoly szélviharok dúlnak, hogy amikor az idő már elcsendesedett, az utcákon sétálva azt látni, hogy a szemétgyűjtőkből tüskeszerűen állnak ki a széltől kifacsart esernyők (persze az is lehet, hogy sok arrafelé a Mary Poppins). Múltkor nevetve mesélték, hogy november óta már négy ernyőt dobtak ki. 
Mivel tortakészítésben nem jeleskedem, ezért most ezzel a szép, színes étellel köszöntöm Évit a születésnapján.


Gyömbéres szójaszószos tészta brokkolival és bébikukoricával



Hozzávalók, 2 főre

25 dkg spagetti tészta
5 cm reszelt gyömbér
4 ek szójaszósz
1 fél brokkoli
1 fél üveg bébikukorica
1 sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
só, bors, csipetnyi chili
3 ek olíva olaj
 
Megfőzzük a tésztát sós vízben és lecsöpögtetjük. A fokhagymát finomra aprítjuk, a brokkolirózsákat kisebb darabokra vágjuk, a bébikukoricát fél centis darabokra vágjuk, lereszelünk egy közepes sárgarépát. Olíva olajon megdinszteljük a fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, amit sózunk- borsozunk és fedő alatt addig pároljuk, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak. Majd meglocsoljuk őket a szójaszósszal, szórunk rá egy csipetnyi chilit és egy-két percet még pirítjuk. Ráhalmozzuk a lecsöpögtetett tésztára és tálaljuk. Ezúttal gyömbéres limonádéval fogyasztjuk :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails